Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2013: Kampen om kvartsfinal

Jag har klagat på turneringar som innehåller tolv lag lite då och då eftersom det ger ett så märkligt spelschema. Det här mästerskapet är inget undantag i det fallet men det faktum att åtta av tolv lag går vidare gör nu att slutspelshoppet lever för samtliga lag inför den sista gruppspelsomgången vilket ju faktiskt ger omgången extra nerv.

Ettan och tvåan i varje grupp samt de två bästa treorna ska alltså vidare. Inbördes möte gäller framför målskillnad och antal gjorda mål vid samma poäng inom gruppen. Hamnar två grupptreor på samma poäng är det lottning som gäller, otroligt korkat att det ska gå för målskillnad och gjorda mål.


Grupp A
gruppaSverige möter Italien i en gruppfinal för att komma 1:a i gruppen och få möta en grupptrea i kvartsfinal. Sverige går in i matchen som klara favoriter men kommer få betydligt tuffare motstånd denna gång. Jag tycker dock Sverige ska vinna matchen på ren tyngd och fysik. Sofia Jakobsson missar matchen p.g.a. hjärnskakningen hon ådrog sig mot Finland och det är frågetecken för lätt skadade Kosovare Asllani. Det vore nog klokt att vila Asllani. Det blir intressant att se hur Pia Sundhage väljer att ställa upp offensiven nu.

Personligen hoppas jag att man fortsätter med den offensiva taktiken för det lite reservbetonade italienska försvaret känns inte så säkert. Framförallt den högra halvan av fyrbackslinjen är både ung och orutinerad även om både Cecilia Salvai och Elisa Bartoli har klarat sig bra hittills. Rutinerade Roberta d’Adda i mittförsvaret tycker jag har varit lysande och vänsterbacken Raffaella Manieri var riktigt het i första matchen. I den svenska defensiven är det dags för Sara Thunebro att bekänna färg när hon ställs mot Italiens skickliga högerytter Melania Gabbiadini.

Danmark och Finland gör upp om tredjeplatsen i gruppen och allt annat än dansk seger vore mycket överraskande. Danmark kan gå vidare även vid oavgjort. Danmark kan dock vid svensk förlust även knipa andraplatsen om man fixar målfest mot Finland. Det vore förstås absolut sämsta utfallet för Sverige som då ställs mot Frankrike i kvartsfinal.


Grupp B

gruppbI Grupp B är det gruppfinal mellan Tyskland och Norge. Norge måste vinna för att vinna gruppen och det kommer förstås bli mycket svårt. För svensk del hoppas jag verkligen på tysk poäng så att de hamnar på rätt sida av slutspelsträdet även om Norge inte heller direkt är någon drömmotståndare i dessa sammanhang.

Holland och Island gör främst upp om tredjeplatsen men båda har chans på andraplatsen i gruppen om resultaten går deras väg. Matchen lagen emellan känns ganska öppen och inget av lagen imponerade riktigt senast. Laget som vill mest vinner? För Island krävs seger för avancemang medan Holland kan gå vidare på oavgjort om resultaten i övriga grupper går deras väg.

Isländskorna har lite skadebekymmer och kan få stora problem på det centrala mittfältet där både Dagný Brynjarsdóttir och Katrín Ómarsdóttir tvingades gå av skadade mot Tyskland och antagligen missar sista gruppspelsmatchen. Sara Björk Gunnarsdóttir gick ut med kramp i magen men bör vara spelklar och Dóra María Lárusdóttir, som hittills varit högerback, gör säkerligen henne sällskap på defensivt mittfält.


Grupp C

gruppcFrankrike är klar gruppsegrare och enda lag som vet vilken kvartsfinal de kommer spela i. Spanien har drömläge att bli tvåa i gruppen, då krävs endast oavgjort mot Ryssland. Just tvåa i gruppen är dock ingen drömposition då man troligtvis kommer ställas mot Tyskland i kvartsfinal.

Det var lite synd att Spanien inte lyckades knipa en poäng mot Frankrike så att samtliga lag i turneringen hade tvingats gå för fullt i sista matchen. England är dock säkert nöjda med den franska segern då man nu kan få möta ett Frankrike som inte behöver gå för fullt. England kan gå vidare på oavgjort beroende på resultaten i övriga grupper men inte ens vid seger kan man vara säkra på avancemang. Ryssland har samma utgångsläge men sämre målskillnad.


Kvartsfinalfältet?
Det finns alltså ett stort antal möjliga utfall för hur kvartsfinalerna kan komma att se. Om det går som jag tror så kommer det se ut så här och det innebär svenskt drömläge:
Kvartsfinal 1: Sverige – Holland
Kvartsfinal 2: Tyskland – Spanien
Kvartsfinal 3: Frankrike – Danmark
Kvartsfinal 4: Italien – Norge

slutspelstrad_em_2013

Hela spelschemat