Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2013: Så skulle det kunna gå…

På begäran kommer här en liten ”prognos” på hur det skulle kunna gå. Vi får väl om jag känner likadant strax före EM.

Grupp A: Jag tror Sverige vinner sin grupp. Italien och Danmark gör upp om andraplatsen och jag tror Italien drar längsta strået där. Italienskorna ska nog inte underskattas, laget har bra spelare på samtliga positioner, möjligtvis ett litet frågetecken för målvaktsposten. Finland räcker nog inte till.

Grupp BTyskland vinner ganska enkelt gruppen. Där bakom känns det som sagt helt öppet och jämnt och jag kan egentligen bara gissa. Norge kan mycket väl slå till i EM, man har ju en förmåga att ofta vara bäst när det gäller. Island är ett lag som kan slå nästan alla lag men även förlora mot nästan alla lag, behöver lära sig att spela lite smartare ibland. Holland har rejäl spets i spelare som Manon Melis och Daphne Koster men saknar lite toppbredd. I dagsläget tycker jag Islands startelva känns mest komplett och jag tror man tar sig vidare på ren vilja och inställning. Som vanligt när det är jämna grupper finns risken att lagen spelar bort varandra så här kan det bli svårt att gå vidare som trea.

Grupp C: Frankrike tar hem gruppen men kommer få kämpa. England och Spanien gör upp om andraplatsen men jag tror England tar den med sin rutin. Ryssland tror jag inte räcker till. Här kan vi precis som i OS ( tack vare det usla upplägget söm följer av turneringar med 12 lag)  också få ett läge där lagen spelar taktiskt för att gå vidare. Det skulle i så fall vara att försöka ta sig vidare trea istället för tvåa och därmed slippa möta Tyskland i kvartsfinal, men det beror förstås på läget i grupperna inför sista gruppspelsmatchen.

Det ger följande utfall:

Kvartsfinalerna: Spanien i kvartsfinal för Sverige känns lite lurigt och obehagligt. Men jag tror (hoppas) inte spanjorskornas försvar räcker till mot Sverige. Spanien är dessutom ofta ineffektivt framåt mot bättre lag.  Italien-Island känns helt öppet, men tekniska italienskor dribblar bort det isländska försvaret som ibland kan ha det lite tufft 1-mot-1. Tyskland-England blir säkerligen sevärd men tyskorna vinner som vanligt. Frankrike blir stora favoriter mot Danmark och tar sig också till semifinal.

Semifinalerna: Sverige får möta Italien igen och det blir seger igen. Tyskland går segrande ur en hård dust med Frankrike.

Finalen: Man kan ju i alla fall få drömma om en final mellan Sverige och Tyskland inför ett fullsatt Friends Arena. Sverige-Tyskland kan det mycket väl bli i finalen men att det ska bli fullsatt är kanske att ha för stora förhoppningar ändå.

 

5var till EM 2013: Så skulle det kunna gå…