Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017: Danmark och Nederländerna i final

Danmark besegrade Österrike på straffar efter 0-0 vid full tid (3-0 på straffar) . Danmark var det bättre laget under stora delar av matchen så det känns fullt rättvist att man till slut vann. Smolket i glädjebägaren för Danmark var att viktiga mittfältaren Line Sigvardsen Jensen fick utgå skadad.

Nederländerna besegrade England med klara 3-0 (Miedema, van de Donk , självmål). Imponerande siffror som dock kanske var lite i överkant sett matchbilden men en fullt rättvis seger för hemmalaget som har många spelare i utmärkt form.

Danmark och Nederländerna möts alltså i  EM-finalen på söndag. Nederländerna vann ju gruppmötet mellan lagen men den segern kunde lika gärna ha gott till Danmark i en väldigt jämn match. Det är bäddat för en underhållande, spännande och oviss final mellan två lag som vill spela snabb, offensiv, passningsinriktad fotboll.

Semifinalernas 3 främsta
Många var bra men här är tre spelare som imponerade lite extra på mig under gårdagen.
1. Jackie Groenen (Nederländerna) – Fortsätter att vara turneringens gigant. Inte särskilt storväxt men ändå en så stark bollvinnare med sin kvickhet och fina balans. Ligger dessuotm bakom väldigt mycket i offensiven och slog inlägget till ledningsmålet.
2. Stina Lykke Petersen (Danmark) – Straffspecialisten gjorde det igen. Den danska målvakten ser sällan säker ut i luftrummet men längst backen är hon väldigt kvick och skicklig. Två klassräddningar under straffläggningen.
3. Carina Wenninger (Österrike) – Då och då lyckas spelare totalt ändra min åsikt om dem. Mittbacken Wenninger har jag sett som ganska överskattad och närmast som en säkerhetsrisk i Bayern München. Den här turneringen har fått mig att tänka om och efter en jätteinsats mot Danmark är jag omvänd. Läste spelet utmärkt och vann otroligt mycket boll.

7var till EM 2017: Danmark och Nederländerna i final