Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017, Grupp B, omg.2: Seger mot Ryssland

Inför: Det är inte riktigt vinna eller försvinna läge för Sverige men förlust har vi absolut inte råd med när vi nu ställs mot Ryssland. Seger och Sverige är väldigt nära avancemang men även vid oavgjort finns möjligheten till avancemang absolut kvar.

Ryssland är dock ett lag som vi ska besegra om vi vill gå långt i turneringen. Hög press och bra bolltempo borde kunna fungera framgångrikt mot Ryssland som har en del orutierade spelare i defensiven och dessutom saknar de där hypersnabba spelarna i  omställningarna.

Jag var lite osäker på vilken form Elena Danilova var men hon visade att dew inte är något fel på formen och där har Ryssland den vassa målskytt man saknade när lagen möttes i Algarve. Då saknades också passningsskickliga Ekaterina Sochneva som gjorde två assist mot Italien.

Elena Morozova var Rysslands starkaste anfallsvapen i EM i Sverige men nu är hon nedflyttad till uppoffrande och stark bollvinnare på centrala mittfältet. Hon var också väldigt bra mot Italien.

Mittbacksparet Anna Kozhnikova och Daria Makarenko är rutinerade och bra men ytterbackarna tycker jag man ska sätta press på och utmana. 19-åriga Tatyana Schherbak visade med en toppinsats senast att saknaden efter Elvira Todua i mål kanske inte blir så stor ändå.

I den svenska startelvan tycks ju Magdalena Eriksson vara på väg in i startelvan för att få ordning på de svenska hörnorna. Mycket möjligt att vi också får se Rolfö, Blackstenius och Schelin på planen samtidigt.


18.00 Sverige–Ryssland  2-0 (Schelin, självmål)
Sverige besegrade Ryssland med 2-0. Det var en klar och rättvis seger men ändå inte särskilt imponerande. Sverige hade nämligen åter enorma problem att skapa de riktigt heta chanserna och man visade dålig avslutsteknik matchen igenom. Men nu är det EM och tre poäng är alltid underbart.

Det krävdes rejäla ryska tabbar för att Sverige skulle göra mål.  De båda svenska målen var nämligen bjudningar från den ryska målvakten som först totalbommade en utboxning och sedan hade en usel utspark rakt på Blackstenius. Nog saknas ändå Elvira Todua i det ryska målet.

Sverige inledde annars matchen väldigt piggt och bjöd på fina kombiinationer och bra tempo i matchinlednignen. Dessvärre varade det bara ungefär tio minuter  innan tempot gick ner betydligt. Sverige hade hela tiden full kontroll och det kändes nästan aldrig farligt när Ryssland försökte anfalla.

Jag tycker att Kosovare Asllani är bäst i Sverige idag. Som vanligt utmärkt bollbehandling och hittade ofta fina passningsvägar. Stabilt försvarsspel igen. Hade lite svårare att hitta rätt med sina instick i andra halvlek.

Svårt att säga så mycket om Hedvig Lindahl som hade väldigt lite att göra i matchen. Nilla Fischer och Linda Sembrant sattes också sällan på några svåra prov mot Rysslands enmannaanfall.

Jessica Samuelsson var åter ett av Sveriges bästa anfallsvapen och kom runt många gånger på sin kant.

Magdalena Eriksson tog inte riktigt chansen när hon fick starta och dessutom fick fullt förtroende att ta alla fasta situationer. Ovanligt svaga hörnor och frisparkar där många saknade tryck och flera dessutom var för oprecisa. Dags att ge Asllani förtroendet där kanske?

Caroline Seger gör en stabil insats och rörde sig över stora ytor men fick inte ut så mycket av sitt spel ändå.. Lisa Dahlkvist såg trög ut men hade ändå ganska bra kontroll på defensivt mittfält. Jag tycker ändå det centrala mittfältet borde kunna prestera mer i offensiven mort ett motstånd som detta.

Generellt sätt för svaga avslut av de offensiva spelarna. Lotta Schelin gjorde dock mål och det är förstås alltid bra och Stina Blackstenius förtjänar ju äran för det andra målet som bedömdes som självmål.

Olivia Schough inledde bra menförsvann sedan ur matchen. Fridolina Rolfö kom in istället i halvtid och är en av de bättre i Sverige i andra halvlek. Ganska piggt inhopp också av  Hanna Folkesson som kom int istället för Lisa Dahlkvist

Pauline Hammarlund fick spela sista 20 istället för Blackstenius men hade tyvärr inget lyckat inhopp och kom inte med i spelet alls.


20.45 Tyskland – Italien  2-1 (Henning, Peter (straff) – Mauro)
Det krävdes en målvaktstabbe och en straff för att Tyskland skulle lyckas vinna sin första match i årets EM. Italien var inte långt från kvittering trots att man fick Elisa Bartoli utvisad strax efter att Tyskland satt 2-1. Jag har bara sett delar av matchen så ska inte gå in så mycket på den, men Tyskland imponerar inte särskilt mycket ännu.

Italien är nu redan utslaget när man möter Sverige matchen. Man har alltså inget att spela för men heller ingen press på sig så vi får väl se vad italienskorna gör med den situationen. Vinner både Tyskland och Sverige så blir det målskillnadsaffär och där har ju Sverige ett måls försprång just nu.

6var till EM 2017, Grupp B, omg.2: Seger mot Ryssland