Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017, Grupp D, omg.1

Alla gruppspelsmatcher hittills har varit ganska jämna men det blev inte särskilt mycket spänning när Grupp D inleddes med dubbla derbyn. Spanien och England var helt enkelt lite för bra.


Spanien – Portugal  2-0 (Losada, Sampedro)
Portugal hade ingenting att sätta emot Spanien som dominerade matchen fullständigt, i alla fall så länge man spelade hyfsat koncentrerat. Spanien hade makalösa 76% i bolleinnehav och borde ha fixat en större seger. Stundtals fint spel i första halvlek men man var ganska ineffektiva och passade ofta ett par gånger för mycket istllet för att komma till avslut.

Matchens 3 främsta
1. Vicky Losada (Spanien) – En av få i laget som går rakt mot mål och hennes djupledslöpningar gör henne extra viktig. Satte ledningsmålet just så och gör en stark match på mittfältet.
2. Mariona Caldentey (Spanien) – Har hittat tillbaka till storformen efter sin korsbandsskada och var kreativ ute på sin kant. Assist till andra målet.
3. Amanda Sampedro (Spanien) – Hela tiden väldigt involverad i spelet i sin rörliga mittfältsroll.

Silvia Meseguer gör också en utmärkt match i den mer defensiva mittfältsrollen. Andrea Pereira stabil i backlinjen och hade en fin assist till första målet.

Linköpings Claudia Neto försökte lyfta sitt Portugal men det gick inte. Förstår för övrigt inte det smarta i att låta henne ha en så offensiv roll. Känns som att hon hade behövts längre ner i planen. Anfallaren Jéssica Silva som också spelat i Linköping, skadade sig på sista träningen innan EM och missar turneringen.


England – Skottland  6-0 (Taylor 3, White, Nobbs, Duggan)
England tycker jag imponerar betydligt mer än Spanien i premiäromgången . Man var klart mer effektiva och kunde enkelt avfärda ett kanske lite överoptimistiskt offensivt Skottland.

Matchens 3 främsta
1. Jordan Nobbs (England) – Härligt att se Nobbs i storform. Hade en fot med i det mesta av det bästa i det engleska spelet idag. Läckert mål dessutom.
2. Jodie Taylor (England) – Hattrick i EM-debuten är inte så illa av den tidigare Göteborgs-anfallaren.
3. Steph Houghton (England) – Som vanligt stabil i mittförsvaret och opckså inblandad i ett par av målen.

Väldigt stark laginsats av England där även bl.a. Ellen White och Jill Scott gör det bra. Skottlands damallsvenska mittbackspar Ifeoma Dieke och Vaila Barsley hade det väldigt tungt och hade stora problem att värja sig mot den engelska offensiven.