Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017: Österrike & England till semi

EM-debutanten Österrike är semifinal efter seger efter straffar mot Spanien. Det var en väldigt seg och chansfattig match i lågt tempo. Bra försvarsspel och svagt anfallsspel från båda lagen vilket gör att den slutade 0-0 vid full tid.

Spanien gjorde flera ändringar i startelvan och inledningsvis spelade man lite rakare fotboll. Det kom dock snabbt av sig och laget stod istället för sitt sämsta passningsspel i turneringen och skapade ytterst lite framåt igen.

Den enda lyckade förändringen i laget blev att flytta in säkra Marta Torrejón som mittback. Hon såg till att de österrikiska spelarna konstant sprang offside och också hade problem att skapa så mycket framåt.

Österrike skötte dock försvarsspelet  felfritt och i straffläggningen satte man alla straffar samtidigt som målvakt Manuela Zinsberger blev hjälte med en straffräddning på Silvia Meseguers straff. Minst brons till Österrike alltså, imponerande.

Kanske gick det llte för bra för Spanien under våren i bl.a. Algarve Cup. Så bra att coach Jorge Vilda trodde att man skulle klara sig utan Veró Boquete och sina rutinerade målsprutor. Jag tror nog han ångrar sin trupputtagning lite nu.


England förlängde Frankrikes dystra mästerskapssvit genom att vinna med 1-0 efter mål av skytteligaledaren Jodie Taylor med timmen spelad.

I första halvlek lyckades inget av lagen skapa någonting men det öppnades upp sig en aning i andra halvlek. Världens offensivt mest skickliga högerback Lucy Bronze låg bakom målet och det var först därefter som Frankrike fick fart på sitt spel. England försvarade sig dock tappert och Frankrike saknade åter en het målskytt.

Smolket i glädjebägaren för England är att viktiga Jill Scott drog på sig ett onödigt gult kort och missar semifinalen. Förstemålvakten Karen Bardsley tvingades utgå i andra halvlek och det väl också osäkert om hon kan spela. Tuffa spelare att ersätta.


Nu väntar ovissa semifinalertorsdag:

18:00 Danmark – Österrike

20:45 Nederländerna – England

 

Ett svar till EM 2017: Österrike & England till semi