Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM-final idag!

17:00 (SVT, Eurosport) är det avspark mellan Nederländerna och Danmark i en väldigt öppen final. Personligen håller jag lite på Danmark men jag håller nog värdnationen som knappa favoriter. Lite kort om finallagen med troliga startelvor:


Nederländerna har många spelare i väldigt bra form och inga direkta svagheter. Fem raka segrar tog laget till final. Det går väldigt fort när man ställer om till anfall och försvaret har också varit mer stabilt än väntat.

Stefanie van der Gragt i det holländska mittförsvaret har haft en skadefylld säsong i Bayern München men ser ut att vara på väg mot den absoluta toppformen igen, den form hon visade när hennes Twente slog ut just Bayern München säsongen innan. Mittbackskollegan Anouk Dekker har varit stabiliteten själv.

Kika van Es och Deisrée van Lunteren har också skött sig bra. Sari van Veenendaal är absolut en av turneringens bästa målvakter.

Jackie Groenen bör ha god chans att bli utsedd till turneringens bästa spelare efter väldigt starka insatser i alla matcher. Otroligt viktig både offensivt och defensivt för värdnationen.

Sherida Spitse har inte imponerat lika mycket. Jag tycker hon såg trög ut i inledningen av turneringen men har spelat upp sig och står ofta rätt på defensivt mittfält. . Offensiva mittfältaren Daniëlle van de Donk kan bli lite av en joker i finalen, jag tycker inte man fått ut max av hennes fina teknik ännu.

Sedan har man ju då tre väldigt formstarka offensiva kort i speedkulan Shanice van de Sanden med de fina inläggen, spelskickliga och oberäkneliga Lieke Martens samt (normalt sett) vassa avslutaren och bollmottagaren Vivianne Miedema. Det är väl avsluten hos Miedema som inte varit helt klockrena i turneringen.


Danmarks enda förlust kom mot just Nederländerna i gruppspelet men det var en väldigt jämn match där Danmark hade gott om lägen för att få med sig både en och tre poäng. Effektiviteten kan förbättras men spelmässigt har man stundtals imponerat.

Precis som det holländska mittbacksparet så har det danska med Simone Boye Sørensen och Stine Larsen sett väldigt stabilt ut. Samarbetet med straffspecialisten Stina Lykke Petersen i mål har också fungerat bra.

Theresa Nielsen har varit lite ojämn i passningsspelet men stundtals briljerat på högerbacksplatsen. Stabil defensivt och ett bra anfallsvapen.  Danmarks snabbaste vänsterbacksalternativ, Cecilie Sandvej,  hade ganska bra koll på Shanice van de Sanden i gruppspelet får säkert chansen igen.

Line Sigvardsen Jensen tycker jag har varit bäst på det danska mittfältet i turneringen och hennes tråkiga korsbandsskada kan vara skillnaden mellan guld och silver. En Sofie Junge Pedersen i form hade varit en fullvärdig ersättare men hon är inte riktigt där.

Övriga mittfältet med Maja Kildemoes, Katrine Veje och Sanne Troelsgaard tycker jag har presterat lite mer ojämnt. Veje och Troelsgaard har dock varit bra på att komma till fina avslutslägen men avsluten har sällan varit bra.

Offensivt är det ändå i huvudsak Pernille Harder och Nadia Nadim som ska göra det. Harder har visat fina form hela turneringen och ligger bakom väldigt mycket men även Nadim blixtrar till i matcherna.

4var till EM-final idag!