Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

En svensk diamant

Nytt spelsystem, ny förbundskapten, ny målvakt, det ropas om både det ena och det andra efter Sveriges sorti ur OS.

Jag tillhörde de som välkomnade förändringen från 4-4-2 till 4-2-3-1 med förhoppningen att vi skulle få se ett mer offensivt Sverige. Tyvärr, som vi har sett under hela OS, så har så inte blivit fallet. Snarare har vi fått se ett än mer defensivt Sverige som snarast spelat med en defensiv 4-4-1-1 uppställning. Yttrarna som jag hade hoppats få se mer som anfallare än försvarsspelare har fått alldeles för defensiva roller och Lotta Schlin har ensam fått jaga på topp. Resultatet har blivit ett uddlöst Sverige som skapat oerhört få målchanser och det är endast en ovanlig effektivitet (bortsett Sydafrika-matchen) som räddade oss till gruppseger.

Nu är det väl egentligen kanske inte spelsystemet det är fel på egentligen utan snarare hur man använder det. Men jag tycker det vore intressant att se Sverige testa en ”diamant”-uppställning med tanke på vår brist på vassa naturliga yttermittfältare samt våra många duktiga innermittfältare. Jag tror man skulle få ut mer av spelarnas styrkor i en sådan uppställning. En uppställning med OS-spelarna skulle kunna se ut som till höger.

Anfallet: Två renodlade anfallare där för tillfället Lotta Schelin och Sofia Jakobsson känns som de hetaste alternativen. Antonia Göransson, Kosovare Asllani och Madelaine Edlund är de andra alternativen från truppen och på hemmaplan finns tänkbara namn som Elin Rubensson, Sofie Andersson, Sara Lindén, Fridolina Rolfö, Susanne Moberg, Jessica Landström och snart forhoppningsvis Josefine Öqvist.

Offensiv mittfältare: Samma roll som nuvarande offensiva mittfältare med skillnaden att det finns två spelare framför. Kosovare Asllani gjorde det bra när hon fick chansen centralt och var inblandad i flera mål. Även Caroline Seger glimrade stundtals till med briljanta passningar och är också ett alternativ. Ett trdje alternativ är Johanna Almgren som inte riktigt fick till det i OS. På hemmaplan finns också en skadad Therese Sjögran som borde passa utmärkt i rollen eller varför inte Lisa Ek  eller anske Lollo Fors.

Centrala mittfältare: Två centrala mittfältare som ska röra sig över stora ytor. I offensiven kan de hota centralt eller söka sig ut på kanten för att slå inlägg. Får i defensiven också täcka upp för offensiva ytterbackar. Marie Hammarström och Caroline Seger skulle vara mina förstaval ur OS-truppen men Lisa Dahlkvist är också ett alternativ. På hemmaplan finns ett utmärkt alternativ i Lisa Ek som måste få chansen i landslaget under hösten. Emmelie Konradsson är också ett bra alternativ och i de yngre landslagen.

Defensiv mittfältare: Bollvinnare på defensivt mittfält i den luriga ytan mella försvar och mittfält. En roll som klippt och skuren för Nilla Fischer som tillhört Sveriges bästa när hon spelat under OS. Lisa Dahlkvist kan också fixa rollen som inte är olik den hon har i Tyresö. Jag tycker dock Linda Sembrant är ett hetare alternativ, då hon är utmärkt på att just bryta  bollbanor och gjorde det utmärkt i några inhopp under VM förra året. På hemmplan finns Petra Larsson och även Sara Larsson, som båda haft defensiva mittfältsroller i Linköping genom åren. Amanda Ilestedt är en annan spelare som skulle kunna passa i rollen, och även Sofia  Karlsson.

Ytterbackar: Ingen större skillnad från tidigare även om offensiva ytterbackar blir något viktigare utan renodlade kantspelare längre fram på plan.  Sara Thunebro har gjort ett riktigt bra OS och visat vilja och inställning. Hon tvekar om framtiden och det är lite läge att spela in lite nya ansikten på vänstersidan. Skickliga ytterbackar med naturliga vänsterfötter är det lite brist på.Högerfotade Catrin Johansson är också en spelare som bara blir bättre och bättre. OS-truppens högerbackar Lina Nilsson, Jessica Samuelssonoch Annica Svensson är inte heller bortkomna på vänstersidan även om de nog gör det klart bättre på högerkanten. Både har dessutom gjort en del fina inlägg under OS.  På högerbacksplats är även Marlene Sjöberg, Maja Krantz och Anna Lindblom utmärkta alternativ och kanske också Amelie Rybäck.

Mittbackar: Emma Berglund och Linda Sembrant har gjort det bra som mittbackar. Återstår att se om de får fortsatt förtroende under hösten. Truppens tredje mittback, Malin Levenstad är ett bra alternativ. På hemmaplan finns nu också Sara Larsson och till nästa år Charlotte Rohlin. Stina Segerström, Sofia Karlsson, Johanna Frisk och Amanda Ilestedt är ytterligare några heta namn på hemmaplan.

Målvakt: Den eviga målvaktsfrågan är het efter Hedvig Lindahls tveksamma ingripande i kvartsfinalen.  Åter tråkigt när Lindahl annars gör mycket bra i sitt målvaktsagerande och normalt tillhör de bättre just i luftrummet. Med tanke på hur det sett ut i flera mästerskap nu vore det inte helt fel att ge någon annan förtroendet även om ingen annan målvakt imponerat nämnvärt just i år. Jag skulle nog ändå satsa på Kristin Hammarström som haft lite knäproblem i år. Annars är hon en målvakt med bättre reflexer som kan göra lite monsterräddningar. Hon är även erkänt bra på att ta straffar vilket kan vara väl så viktigt i mästerskap. Annars är ju så klart Sofia Lundgren det mest troliga alternativet. Läste även någonstans att man ska ta in U19-landslagets Jessica Höglander redan nu men det tycker jag nog är alldeles för tidigt. Hon har en bit kvar till att ens slå ut Carola Söberg i Tyresö-målet.