Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Europas hetaste talanger 2013

Det finns gott om heta talanger runt om i Europa just nu så det har inte varit helt lätt att plocka ut de allra främsta från 2013. Här är i alla fall de 19 europeiska spelare, som fyllde max 19 under 2013, som har imponerat mest på mig i år. Ordningen kan diskuteras, det är ju inte helt lätt att jämföra olika spelarpositioner eller årskullar med varandra.

Som vanligt gott om spelare från den tyska talangfabriken och Tyskland har ju haft ett riktigt starkt F19-gäng i år. Samtliga länder i Norden har dock också många vassa talanger just nu där 95:orna sticker ut särskilt. Även Frankrike har några riktigt starka namn och Spanien har en ny generation riktigt heta F17-spelare. Några uppstickare från mindre nationer som är starkt på gång finns också på listan.

1. Caroline Graham Hansen, 1995, Norge (Stabæk / Tyresö FF)
Hade en fin vår i Toppserien med 10 mål på 14 matcher och hann även visa klass i Tyresö FF under några matcher under hösten.. Gjorde ett fint EM för silvermedaljörerna Norge utan att kanske ändå lyckas fullt ut. Är under hösten Norges bästa målskytt i VM-kvalet med fem mål på tre matcher. Teknisk, snabb och målfarlig. Nominerad till guldbollen i Norge.

2. Vivianne Miedema, 1996, Holland (SC Heerenveen)
Den holländska målsprutan kom inte med till EM men har under hösten i landslaget visat att hon nog borde ha varit med. Har redan under flera säsonger öst in mål i Heerenveen och toppar skytteligan i BeNe-League. Komplett anfallstyp med bra fysik, huvudspel, god teknik, bra skott och som alltid på rätt plats i straffområdet. Jagad av en rad storklubbar.

3. Griedge Mbock, 1995, Frankrike (Guingamp)
Redan i år lagkapten i franska ligasexan Guingamp och har under hösten fått debutera i franska landslaget. Stark, teknisk och spelskicklig mittback eller defensiv mittfältare som gör ett och annat misstag men däremellan briljerar.

4. Ada S Hegerberg, 1995, Norge (Turbine Potsdam)
Fick under våren mest göra lite inhopp i klubblaget men gjorde sedan ett riktigt bra EM. Hade därefter lite skadebekymmer men har när hon varit tillgänglig varit en startspelare i norska landslaget och Turbine Potsdam, som gjort en riktigt stark höst. Anfallaren har mycket fina fysiska förutsättningar och vasst målsinne.

5. Melanie Leupolz, 1994, Tyskland (SC Freiburg)
Mångsidig spelare som redan är en av de absoluta nyckelspelarna i Freiburg. Fick gott om speltid som yttermittfältare under sommarens EM och har även fått speltid i VM-kvalet under hösten. Gör sig ändå bäst som stark bollvinnare och spelfördelare på det centrala mittfältet.

6. Sandie Toletti, 1995, Frankrike (Montpellier)
Har i år äntligen fått rejält med speltid i franska ligafyran Montpellier där hon under hösten tillhört lagets bästa spelare. Den centrala mittfältaren har även fått debutera på det starka mittfältet i franska A-landslaget. Utsedd till bästa spelare i sommarens F19-EM där Frankrike tog hem guldet.

7. Pauline Bremer, 1996, Tyskland (Turbine Potsdam)
Tog redan under våren plats i Turbine Potsdams startelva där hon nu är helt bofast. Kan spela på många positioner, allt från offensiv ytterback till anfallare. Har gjort gott om mål, både i F19-landslaget och Bundesliga under hösten.

8. Alexia Putellas, 1994, Spanien (FC Barcelona)
Tongivande hos de spanska mästarna Barcelona som ju nått kvartsfinal i Champions League. Stod också för ett par riktigt fina insatser i EM där hon fick speltid i samtliga matcher. Ett och annat snyggt mål har det blivit i år också för yttermittfältaren. Teknisk, genombrottsstark och fin vänsterfot.

9. Ewa Pajor, 1996, Polen (Medyk Konin)
Svårstoppad anfallare som var skillnaden mellan Sverige och Polen i finalen av sommarens F17-EM. Där blev hon också utsedd till turneringens bästa spelare. Har under hösten även öst in mål i klubblaget, som toppar ligan i Polen.

10. Patricia Guijarro, 1998, Spanien (UD Collerense)
Den centrala mittfältaren är klart yngst på listan och har under året ändå lyckats delta i slutspelet av båda F17-mästerskapen. I sommarens F17-EM var hon två år yngre än många av med- och motspelarna men var ändå tongivande. I F17 EM i december (som egentligen hör till säsongen 2014), var hon något av matchens lirare i finalen där det dock blev förlust på straffar mot Tyskland. Stark, teknisk och bra skott.

11. Jovana Damnjanović, 1994, Serbien (ŽFK Crvena zvezda / VfL Wolfsburg)
Har öst in mål i ungdomslandslagen och är redan nu en nyckelspelare i Serbiens A-landslag. Energisk och kraftfull spelare med god teknik. Har fått en del speltid i nya klubben Wolfsburg under hösten.

12. Lina Hurtig, 1995, Sverige (Umeå IK)
Går från klarhet till klaret i Umeå IK. Bästa svenska målskytt i Damallsvenskan 2013 och på gränsen till A-landslaget. En stark spelare med bra målsinne och skicklig både på mittfältet och i anfallet.

13. Glódís Perla Viggósdóttir, 1995, Island (Stjarnan)
Att en 18-åring tar plats som mittback i ett EM hör inte till vanligheterna men efter en lite skakig inledning tillhörde hon de bästa i det isländska laget under turneringen. Lugn spelare, stark 1-mot-1 och bra tillslag. Säsongen innehöll även en isländsk mästartitel och spel i Champions League med Stjarnan där hon förstås är given i backlinjen.

14. Sara Däbritz, 1995, Tyskland (SC Freiburg)
Yttermittfältaren var ett av de mest överraskande namnen i den tyska EM-truppen men hon gjorde ett par pigga inhopp i turneringen. Har även fått speltid i A-landslaget under hösten VM-kval. Given i startelvan i klubblaget.

15. Stina Blackstenius, 1996, Sverige (Linköpings FC)
Bästa målskytt och poänggörare i det pågående F19-EM-kvalet. Öste in mål under hösten med Linköping i Damallsvenskan. Naturlig målskytt som inte krånglar till det i onödan.

16. Linda Dallmann, 1994, Tyskland (SGS Essen)
Har blommat ut rejält under hösten och varit riktigt dominant i klubblaget. Teknisk och spelskicklig offensiv mittfältare som nog närmar sig A-landslaget.

17. Noëlle Maritz, 1995, Schweiz (FC Zürich / VfL Wolfsburg)
Ytterback som redan nu får gott om speltid både i schweiziska A-landslaget och Wolfsburg.

18. Lina Magull, 1994, Tyskland (VfL Wolfsburg)
Gjorde redan under våren många fina inhopp i det tyska mästarlaget men har under hösten tagit betydligt större plats och fått gott om speltid. Teknisk och oförutsägbar anfallare.

19. Marija Banušić, 1995, Sverige (Kristianstads DFF)
Sveriges största talang enligt Pia Sundhage och det är svårt att inte hålla med. 2013 hämmades hon dock av en del skadebekymmer vilket förhindrade deltagande i EM och även delvis i F19-EM. Anfallaren har ändå stundtals visat upp sin fina teknik och sitt vassa skott i Damallsvenskan.