Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

F16-koll

Det blir alltså ingen stormatch mot Danmark för A-landslaget imorgon men i Sveriges grupp blev det idag oavgjort, 2-2, mellan Ungern och Kroatien.

Allla U-landslagen har dock varit i farten i veckan. U23 har spelat 1-1 mot Norge idag, se svenskfotboll.se. Tidigare i veckan körde F18-landslaget över Bulgarien med 7-0 i sin första match på vägen mot F19-EM.

Jag har bara haft möjlighet att följa F16-landslaget som har startat sitt kval till F17-EM i veckan. Sverige har spelat 1-0 mot Israel och 11-0 mot Kroatien. Trots utfallet så var man i princip lika överlägsna i båda matcherna. Israel hade dock en betydligt mer defensiv taktik än Kroatien som Sverige dessutom tidigt lyckades få hål på.

Det var första gångerna jag haft möjlighet att se den här generationen spelare och det är alltid lite spännande att spana efter potentiella framtida landslagsspelare. Ett gäng bolltrygga, tekniskt och taktiskt välskolade spelare ser det ut att vara men hur bolltrygga återstår väl att se när man möter tuffare motstånd.

Lagets försvarsspel har inte alls sats på prov men kanske kan Ryssland utmana lite mer i gruppfinalen på söndag. Både ettan och tvåan går vidare men ur seedningssynpunkt så vore det bra med seger även där.

Över två matcher så tycker jag att AIKs Wilma Ljung Klingwall sett mest spännande ut. En spelare som tar många initiativ och rör sig över stora ytor. God teknik och bra idéer, lite mer variabel i passningsspelet kanske men försöker sig också på de lite svårarenumren.

I dagens match överglänstes hon dock av mittfältskollegan och tremålsskytten Emma Paulsson (LB07) som jag tycker var planens dominant och ett par av målen var riktigt snygga dessutom. Ser ut att ha väldigt fin precision i det långa passningsspelet också.

Vänsterfotade försvarare har ju varit en bristvara i svensk fotboll så långt tillbaka som jag kan minnas. Kul därför att se att Selma Berggren och Kajsa Lang (båda IFK Kalmar), som båda har just den egenskapen, vara framträdande. Högerbackarna Julia Walentowicz (Djurgården) och Clara Härdling (AIK) tycker jag också ser intressanta ut. Men som sagt, det krävs lite tuffare motstånd för att se vilka som verkligen sticker ut.

Ett svar till F16-koll