Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Finland – Sverige 0-3

Finland inledde dagens landskamp starkt men det var ändå Sverige som till slut ganska komfortabelt kunde vinna med 0-3.

Finskorna inledde alltså piggt med aggressiv press och energi och redan i matchens första anfalla höll de på att ta ledningen. De lyckades vaska fram ytterligare ett par chanser innan Sverige med kvarten spelad kunde ta kontroll över tillställningen. 0-1 (28′) kom på nick av Lotta Schelin efter att Sofia Jakobsson tagit sig runt på högerkanten.

Andraa halvlek dominerar Sverige totalt och Finland är egentligen aldrig nära att hota Sveriges mål.  Sverige skapade trots ett stort spelövertag inte överdrivet många chanser men matchens lirare Sofia Jakobsson satte 0-2 (63′). 0-3 (76′) satte Nilla Fischer snyggt direkt på frispark över muren och tätt in till stolpen. Det kändes först lite oklart om bollen gick i eller utanför mål.

Sammantaget en godkänd svensk insats men inte mer. Defensivt tog man inte tag i det hela från minut ett. Jag tycker att Finland tillåts skapa lite för mycket i första halvlek och åter tycker jag det blir alldeles för stora ytor för omställngar när Caroline Seger nästan känns helt ensam på mittfältet. Passningsspelet var stundtals riktigt bra och i den här startelvan är ju nästan alla duktiga passningsspelare.

Och så var det det här med effektiviteten. Sverige var ofta åter riktigt svaga i avslutningslägena med en del katastrofala avslut i och runt straffområdet. Det håller inte i VM att spela så här offensiv fotboll om man inte har större effektivitet framåt.

Matchens 5 främsta
1. Sofia Jakobsson (Sverige) – Jakobssons bästa match sedan EM tycker jag nog att detta var. Precis som då försökte hon nu hela tiden utmana motståndarbacklinjen. Var inblandad i många av Sveriges hetaste chanser då hon gång på gång kom runt på sin kant. Slog inlägget som gav 0-1 och satte själv 0-2. 
2. Caroline Seger (Sverige) – Alltid spelbar i sin defensiva mittfältsroll där hon fördelade bollarna bra. Som alltid trygg med bollen och hon vann mycket boll på mittfältet. 
3. Elin Rubensson (Sverige)- Skötte sig bra i defensiven och finskorna skapade nästan inget på hennes kant. Offensivt fungerade samarbetet med Sofia Jakobsson åter riktigt bra och hon kom till en hel del inspels/inläggslägen. Säker i passningsspelet.
4. Lotta Schelin (Sverige) – Ingen glänsarmatch för Lotta Schelin men hon jobbade som vanligt hårt offensivt som defensivt. Satte det första målet.  
5. Tinja-Rikka Korpela (Finland) – Trots tre insläppta tycker jag nog att den finska målvakten är stabilast i hemmalaget, möjligtvis ett litet frågetecken för iongripandet vid det trdje målet.

Övriga svenska spelare:
Carola Söberg gör en ok insats var lyckligtvis, till skillnad från försvaret, vaken från start och tvingades mota en del skott i början av matchen. En utflykt utanför straffomtrådet höll dock på att sluta med finskt mål. Hilda Carlén fick landslagsdebutera när hon ersatte Söberg i andra halvlek, men sattes inte på några prov alls.

Mittbacksfrågan känns fortsatt öppen. Nilla Fischer är ju given men gör ingen stormatch idag då det slarvades lite för mycket, men stort plus för målet. Charlotte Rohlin spelade första halvlek och jag tycker hon gör det ganska bra även om samarbetet i en lite nykomponerad backlinje kändes darrigt inledningsvis. Emma Berglund fick en lättare resa när hon kom in i halvtid och det är svårt att göra någon bedömning alls av hennes insats.

Lina Nilsson kommer säkerligen få fler chanser som vänsterback för det finns helt klart en del positivt, inte minst i offensiven, att ta med sig från matchen. Dock tilläts Finland komma förbi på hennes kant vid ett par tillfällen i första halvlek. Bra passningsspel.

Hanna Folkesson var en av de bättre mot Norge senast men var ganska anonym idag och byttes också ut i andra halvlek till förmån för Lisa Dahlkvist. Therese Sjögran gör inte heller någon av sina bästa landskamper och framför allt så får man inte sumpa så fina lägen i straffområdet. Borde ha gjort två mål i första halvlek. Byttes ut mot Olivia Schough i andra halvlek.

Kosovare Asllani gör hyfsat bra match men borde kanske också hon kunnat göra det lite bättre i straffområdet.

Bland inhopparna göt Lisa Dahlkvist en stabil insats. Olivia Schough och Malin Diaz tog väl inte riktigt chansen den här gången. Emma Berglund och Hilda Carlén hade inte mycket att göra.

3var till Finland – Sverige 0-3