Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Göteborg: Melis klar, tvillingarna Hammarström slutar

Kopparbergs/Göteborg FC presenterade idag sin nya satsning och fyra nyförvärv. Lagets nya stjärnanfallare blir som väntat Manon Melis och lagen får nu på nytt en hypersnabb spets. 27-åriga Melis har redan sex säsonger bakom sig i Damallsvenskan och gjort en bit över hundra mål. Hon blir en utmärkt ersättare för Christen Press och Jodie Taylor som varit toppskyttar i klubben de senaste åren. Förhoppningsvis blir det dock inte bara ”långa bollar på Melis” nästa år utan man hittar tillbaka till det mer varierade passningsspel man hade för några år sedan.

Dagens tråkiga besked är att både Marie och Kristin Hammarström väljer att sluta med fotbollen. Det är ju inte ett jätteöverraskande beslut och de har ju själva nämnt att de tankarna har funnits ett antal gånger under hösten. Ett liv utanför fotbollen och familj lockar. De har hunnit bli 31 år gamla numen hade förstås kunna ha ytterligare några år på toppen, men finns inte motivationen är det förstås svårt. Det blir ett tungt tapp både för KGFC men också för landslaget där båda slog igenom ganska sent i karriären men har varit tongivande, inte minst det senaste året.

Holländska landslagsmålvakten Loes Geurts ersätter Kristin Hammarström i målet. I henne får man på nytt en duktig målvakt även om hon inte alls känns som en lika trygg sista utpost som Hammarström. En modigare målvakt är hon dock och jobbar långt ut i straffområdet. Loes Geurts är 27 år gammal och de senaste två säsongerna representerat Vittsjö GIK.

Mest överraskande nyförvärvet är nog ändå värvningen av mittbacken Kathlene Fernström som närmast kommer från lokalkonkurrenten Jitex. Hon har visserligen en stabil säsong bakom sig men jag hade nog ändå trott att man skulle värva Sofia Karlsson eller Julia Wahlberg om man hade tänkt hämta defensiv förstärkning från grannklubben. 27-åriga Fernström har varit en viktig kugge i Jitex de senaste fyra åren och kanske kan hon ta ytterligare ett kliv i en ny miljö.

Laget hämtar även 28-åriga finska landslagsspelaren Annica Sjölund från Jitex. Där har hon varit lagets klart viktigaste offensiva spelare de senaste åren som både skicklig spelfördelare och målgörare. Hon kom i år tillbaka från korsbandsskada och har inte riktigt kunnat göra sig rättvisa. Nästa år är hon säkerligen tillbaka i fin form och det blir intressant att se vad hon kan prestera i en klubb som siktar mot toppen.

Fyra nya duktiga spelare allttså, men inte fyra spelare som kommer föra laget till guld i Damallsvenskan 2014 vilket är klubbens mål. Laget har ju förutom systrarna Hammarström även tappat Anita Asante och det är även sannolikt att Yael Averbuch lämnar så än så länge känns inte truppen bättre än förra året. Fler nyförvärv är dock säkerligen att vänta.

2var till Göteborg: Melis klar, tvillingarna Hammarström slutar