Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Hammarby – Mallbacken 3-1

Det bjöds på nykomlingsmöte när Hammarby IF tog emot Mallbackens IF Sunne i den damallsvenska premiären. Det var hemmalaget som tog en klar och mycket rättvis seger med 3-1. Här kommer en kort reflektion.

Hammarby var framförallt oerhört mycket passningsskickligare och hade fin rörlighet i laget och en del kreativitet i anfallet. Man vann kampen på mittfältet överlägset men defensiven var stundtals lite rörigare och kommer ställas på svårare prov. Normalt så defensivt stabila och välorganiserade Mallbacken kändes dock ännu rörigare och inte alls samspelta.

Alla målen föll i första halvlek. 1-0 (’8) av pigga Elina Johansson framspelad av Katrin Schmidt, som enkelt vann boll på mitten. 1-1 (’19) av Elin Nyman som snyggt löpte in från kanten och fick en fin passning av Mimmi Larsson. 2-1 (’28) inlägg av Olga Ekblom som seglade in i mål. 3-1 (’34) av Katrin Schmidt efter en hörna och där kändes det nästan avgjort.

Matchen höll ändå på att få mer nerv för i slutet av första halvlek hade Mallbacken dubbla ribbskott och i början av andra halvlek fälldes Mimmi Larsson  i straffområdet men lagkapten Frida Broström missade straffen. Hammarby annars mycket god kontroll i andra halvlek dock utan skapa så mycket heta chanser.

Matchens 3 främsta
Hela Hammarby gör egentligen en riktigt bra match men här är tre som stack ut. 
1. Katrin Schmidt (Hammarby) – Matchens gigant känns redan som ligans MVP för oj så så mycket nytta hon gjorde för Hammarby både offensivt och defensivt idag. En assist och ett mål dessutom.
2. Mimmi Larsson (Mallbacken) – Klart bäst i bortalaget och hon hotade på egen hand Hammarbys backlinje och ställde till det rejält för dem vid några tillfällen. Låg bakom målet då hon sysselsatte flera Hammarby-backar när Elin Nyman smög in  från kanten. Larsson ger nästan lite landslagsvibbar.
3. Olga Ekblom (Hammarby) – Mycket delaktig i spelet på sin kant där hon kom med en hel del inlägg, varav ett gick i mål.

Ingen av Mallbackens utländska nyförvärv, Gavilsky, McSorley, Dolinsky och till viss del Bethke, hade inte någon lysande premiär och hade lite svårt att hänga med i tempot.. De måste höja sig ett snäpp allihop och snarast hitta ett bättre samspel annars blir det en jobbig säsong för laget.

I ett VM-perspektiv fanns det två intressanta målvakter i Mallbackens Jennifer Falk och Hammarbys Sofia Lundgren men det var inte direkt någon av dem som gav VM-vibbar. Falk borde nog inte ha släppt in målet som betydde 2-0 och Lundgren kändes, av förståeliga skäl, lite ringrostig.

6var till Hammarby – Mallbacken 3-1