Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Helgens Europafotboll


Frankrike

Lyon stormar mot en ny ligatitel och hade inga problem att bortabesegra Juvisy i dagens franska toppmöte. Lyon vann till slut med 4-0 och de siffrorna kunde varit ännu större. Hörnorna var lagets effektivaste anfallsvapen denna dag och så kom tre av målen till. Något oväntat gjordes inget av nickspecialisten Wendie Renard utan det var Camille Ably som sköt in the det första och Amandine Henry som nickade in övriga två. Lotta Schelin hade en hel del bra lägen och bl.a. två skott som räddades på mållinjen. Hon var i högsta grad inblandad i det fjärde målet när en olycklig Anaïg Butel skickade in hennes inspel i eget mål.

Josefine Öqvist gjorde tre av målen när Montpellier körde över Rodez med 8-1. Även PSG hade lekstuga när man körde över jumbon Muret med 9-0. Dagens mest överraskande resultat var kanske ändå att Guingamp föllhemma mot Saint-Étienne med hela 0-3. Kanske börjart Saint-Étienne äntligen komma igång efter en miserabel start på säsongen.


Italien

Om de inte var det innan så är nu svensklaget Verona definitivt avsågade i toppstriden. Idag föll man hemma mot Riviera di Romagna med 0-1 och är nu tio poäng från en Champions League-plats. Endast en poäng skiljer mellan de tre topplagen Torres (34p), Tavagnacco (33p), Brescia (33p)


Spanien

I helgens spanska toppmöte föll serietvåan Valencia hemma mot fyran Atlético Madrid med 0-1. Det var ett klart tekniskt skickligare men aningen slarvigt Atlético som ställdes mot det mer fysika Valencia i en ganska jämn kamp. Jade Boho spelade fram Amanda Sampedro som satte segermålet. Valencia (25p) tryckte på för en kvittering i slutskedet av matchen men saknade kylan och passeras nu av Atlético (26p) i tabellen. Barcelona (34p) fortsätter att vinna och stormar mot guldet. Athletic Club (27p) är ny tvåa.


Tyskland

I Tyskland har det varit cup-helg och topplagen FC Köln och SC Sand från andradivisionen stod i fokus. Båda lagen storsatsar mot högsta serien med namnkunniga lag och har redan tidigare visat att man matcher många lag från divisonen över. Lite tråkigt för tysk fotboll att inte både Köln och Sand kan ta steget upp i högsta serien efter säsongen då endast ett lag från serien flyttas upp. Sand toppar serien efter seger i bortamötet mot Köln förra helgen och har fyra poäng till goda men en match mer spelad serietvåan.

SC Sand fortsatte att imponera idag när man slog ut 1. Bundesliga-femman USV Jena. Sand vann borta med 2-0. Kanske ändå något överraskande eftersom Jena sett väldigt bra ut hittills under säsongen. SGS Essen ställdes mot FC Köln, som också hängde med bra även om det till slut blev förlust med klara 5-2. En dos otur och lite för mycket slarv i defensiven blev lagets fall. Förutom SC Sand och SGS Essen så är även SC Freiburg och FFC Frankfurt klara för kvartsfinal.