Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Heta spelare i divison 1

Jag har valt att ta ut en elva med spelare jag blivit särskilt imponerad av i år. Jag har inte sett alla division 1-lag i år så det finns givetvis fler riktigt skickliga spelare som förtjänar ett omnämnande.

Det finns imponerande många målvakter av hög klass i Norrettan och Söderettan för att vara division 1-serier. Kinesiska landslagsmålvakten Yanru Zhang, Eskilistuna  Uniteds Emelie Lundberg, QBIKs Maria Yatrakis för att nämna några. Jag har dock  fastnat särskilt för Mallbackens amerikanska målvakt Katie Fraine som varit lysande de få gånger jag sett henne. Henne vill man nog behålla även till nästa år i Damallsvenskan.

Jag satsar på 2 x Andersson på ytterbacksplats. Maria Andersson som lämnade konkursade Dalsjöfors för Mallbacken i somras är en offensiv högerback som är skicklig på att spela sig ur svåra situationer. Assis Johanna Andersson har jag bara sett en enda gång men hon imponerade tillräckligt för att få plats i laget. Typisk, svårpasserad Annica Svensson-typ som dock också gärna fyller på i offensiven. Kvarnsvedens amerikanska fyrtorn Laura Novikoff (ca 1.85 lång) vinner allt i luftrummet och är ett underbart vapen på fasta situationer. Hon kompletteras utmärkt av Sunnanås mycket skickliga och snabba nigerianska landslagsback Helen Okaonu. Fler backar som har imponerat i år är Mallbackens rutinerade Therése Stolpe (även utmärkt på mittfältet) och amerikanskorna Robyn Decker (QBIK) och Karise Hilt (Eskilstuna United).

På mittfältet har jag valt att satsa helsvenskt även om det finns en rad amerikanskor som också skulle platsa här, t.ex. Hammarbys Julianne Sitch eller Kvarnsvedens Ashleigh Gunning. Rutin är alltid skönt att ha på mittfältet och det ger QBIKs Linda Nöjd och Sunnanås Carina Holmberg. Holmberg är  nog dessutom division 1-seriernas skickligaste passningsspelare. Det är sällan man ser någon av de båda göra en dålig match. Julia Lyckberg blir bättre och bättre för varje år känns det som även om jag bara sett henne sporadiskt och även hon är riktigt duktig passningsspelare. En av Sveriges större mittfältstalanger är Tölös Julia Wahlberg som jag främst tycker är riktigt bra som defensiv mittfältare. Där finns verkligen stor potential.

Två av de mest jagade spelarna i division 1 har jag placerat i anfallet. Marija Banušić är en av Sveriges absolut största offensiva talanger, född -95. Hon har haft stor del i Sirius framgångar i år och blev också lagets bästa målskytt,. Julia Spetsmark har varit riktigt bra hela säsongen, snabb och svårstoppad. Hon har verkligen öppnat ögonen hos klubbledningen både här och var i Damallsvenskan och både Piteå och Sunnanå är intresserade.

Det var lite svårt att peta samtliga toppskyttar som IFK Kalmars Amanda Fredriksson och Mamy Ndiaye och Mallbackens Mimmi Larsson som varit riktigt heta framför mål i år. Även Eskilstuna Uniteds Erika Blomstrand och Felicia Karlsson har varit riktigt bra precis som Sirius sommarförvärv Sarah Storck, Sunnanås Erika Nilsson-Waara och Sundsvalls Ida Brännström. Även de rutinerade rävarna Perpetua Nkwocha (Sunnanå) och Therese Kapstad (Umeå Södra) har öst in mål.