Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Holland eller Italien till VM

Holland besegrade idag Skottland med 2-0 i det andra playoff-mötet och vinner sammanlagt sin semifinal med 4-1. Att Holland går vidare är helt rättvist då laget över två matcher varit det klart bättre laget. Man har en mer komplett trupp med mer spetskompetens och det finns helt klart stor potential i laget.

Det andra mötet var dock klart jämnare än det första när Holland mest bevakade sin ledning och satsade på kontringar. Skottland tryckte på offensivt medans och skapade en hel del chanser men avsluten var inte tillräckligt vassa. Göteborgs Loes Geurts gjorde också på nytt en mycket bra insats i målet med flera bra räddningar.

Holland skapade minst lika mycket och skotskorna hade stora problem med framför allt Manon Melis snabbhet. Precis som i första mötet var det Göteborgsspelarna Melis och Lieke Martens som satte de båda målen.

I playoff-final väntar nu Italien som igår spelade 2-2 borta mot Ukraina och går vidare med totalt 4-3. Italien var illa ute och Ukraina ledde en bit in i andra halvlek med 2-0 efter två mål av Zorkiys Vera Djatel. Den rutinerade duon Melania Gabbiadini och Patrizia Panico, numera klubbkamrater i Verona, såg dock med varsitt mål till att det blev oavgjort.

Jag ser Holland som ganska klara favoriter att ta VM-platsen då Italien inte imponerar för tillfället och italiensk damfotboll känns lite på nedgång. Framförallt känns laget inte särskilt stabilt defensivt och man kommer få stora problem med Hollands offensiva kvartett Melis, Martens, Miedema och van de Donk. I sina bästa stunder är dock Italien bra och mötet är absolut inte avgjort på förhand.