Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Hur gick det för årets comebacker?

Här kommer ännu en återblick på den damallsvenska säsongen. Jag skrev i våras ett inlägg om ”Årets comebacker i Damallsvenskan” och så här efteråt kan man konstatera att det har blivit både framgångar och besvikelser för dem.

Marta infriade förväntningarna och hade stor del i Tyresös guld och gav mycket riktigt som väntat också övriga klubbar ökade intäkter just i matcherna mot Tyresö. Assistdrottning i år, med lite mer skärpa i avsluten är hon med och krigar om skytteligatiteln nästa år.

AIK – Comebacken blev bara ettårig för AIK vars unga satsning inte höll. Det talangfyllda laget vägde alldeles för lätt i offensiven. Det var inte direkt oväntat men ändå lite synd att en satsning på svenska talanger inte fungerar. Lagets finska mittback Maija Saari får man dock säga ändå har haft en lyckad comeback efter en tid i Norge. AIKs försvar har varit starkt och Saari blev utnämnd till Finlands bästa spelare i år. Nästa säsong testar hon lyckan i en annan comebackande klubb, nämligen Mallbacken.

Lisa De Vanna hade en miserabel vårsäsong i Linköping men en desto starkare höstsäsong. Blev inte den succé klubben hade hoppats på men betyget blir väl ändå godkänt sett över hela säsongen. Någon fortsättning i LFC blir det dock inte. Isländska landslagsmittfältaren Katrín Ómarsdóttir gjorde en stark comeback i Kristianstad och har hållit en hög lägstanivå under säsongen. Något nytt kontrakt blev det dock inte heller här. Skottska landslagsförsvararen Ifeoma Dieke gjorde en fantastisk vårsäsong i Vittsjö, sen kom korsbandsskadan. Jag hoppas få se en comeback efter skadan nästa säsong.

Manon Melis var på väg till USA men det blev comeback i Damallsvenskan och spel i Linköping direkt när WPS lade ner. Hade liksom hela laget en ganska tung vår men var lagets klart hetaste offensiva vapen säsongen igenom och var åter högt upp i skytteligan. Nästa år blir det comeback i Malmö. Finska landslagsspelaren Pernilla Nordlund hann inte heller lämna ligan innan det blev comeback i ett på våren skadedrabbat Umeå IK. Någon förlängning för hela säsongen blev det dock inte utan den avslutades istället i Umeå Södra. I UIK gjorde också Emma Åberg-Zingmark comeback efter en paus från fotbollen. Hon blev bättre och bättre under hösten och kan nog ta ytterligare ett kliv nästa år.

Caroline Näfver gjorde under våren comeback i backlinjen hos ett skadedrabbat KIF Örebro efter mammaledighet. Tio matcher blev det men nu är det helt slut? Helt slut är det för KIFs målvakt Nina Fellbrant som inte har motivationen att fortsätta satsa. Hon gjorde under våren några matcher för Gustafs i Norrettan och en match blev det i KIF Örebro under hösten. Nu lägger hon skorna på hyllan, tråkigt för KIF som verkligen hade behövt henne nästa år och tråkigt att en så lovande målvakt slutar så tidigt i karriären.

Ett antal spelare kom tillbaka från skador i år. För KGFCs Stina Segerström räckte det nästan till spel i OS men hon blev till slut bara reserv. Hon har bara blivit bättre och bättre under hösten. Piteås mittfältare Josefin Johansson har också haft en lyckad comeback och spelat i samtliga PIFs matcher i år. Malmös danska landslagsback Christina Øyangen Ørntoft har haft svårt att ta en ordinarie plats i laget efter sin comeback från skada och det blev endast två matcher från start. Nu flyttar hon hem till Danmark och mästarklubben Brøndby. Mångfalt skadedrabbade Sarah Storck lämnade Malmö redan i somras och tar nya tag i Sirius där hon även spelar nästa år i nya  Elitettan.

Jitex Kristin Carlsson har haft en lite halvtung väg tillbaka. Endast tre matcher från start har det blivit i år för den talangfulla yttermittfältaren med sin inkast-volt som signum. Ännu tyngre har LFCs Tilda Heimersson haft det som tyvärr inte fick göra någon comeback i år. Skadebekymren fortsätter och hon har nu inte spelat någon damallsvensk match på över två år.

Relaterade inlägg:  Säsongssummering: Korsbandslandslaget,  Säsongssummering 2012: Nyförvärven, Säsongssummering 2012: Skytteligan, Säsongssummering 2012: Publiken, Årets 11:a