Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

+ & – i april

Seriespelet 2013 är igång, här kommer några + och – från de första omgångarna.

——————————————————-

+

KIF Örebro är den lagmässigt positiva överraskningen hittills och man har fått bra effekt av sitt nya lagbygge imponerande snabbt. Nu har det ju dock bara gått tre omgångar men helt klart en fin start för Närke-klubben med sju poäng på tre omgångar och en andraplats i tabellen.

Jämna matcher. Det är egentligen bara nykomlingarna som har haft det riktigt tufft i ett par matcher under de tre första omgångarna. I övrigt har det varit många oavgjorda matcher och uddamålssegrar vilket så klart är bra för ligan. Topplagen har fått kämpa rejält för poängen och storfavoriten Tyresö har endast lyckats göra fem mål.

Försvar och taktik. Hänger lite ihop med ”Jämna matcher”. Jag tycker många lag har imponerat försvarsmässigt i säsongsinledningen och spelat taktiskt bra försvarsspel. Det har inte minst Piteå visat och lagets försvarsagerande känns mycket bättre än förra våren. Jag nämnde att Tyresö endast har gjort fem mål, men laget har ju ännu inte heller släppt in något mål.

Comebackerna. Glädjande att se landslagsaktuella spelare som Charlotte Rohlin, Josefine Öqvist, Therese Sjögran och Sofia Lundgren tillbaka i spel. Förhoppningsvis når alla toppformen under den kommande månaden och ökar konkurrensen om landslagsplatserna inför EM.

Tonårstalangerna tar för sig. Marija Banušić har fått en strålande start i Kristianstad och tillhör hittills lagets bästa spelare och har varit sylvass vid fasta situationer med sina känsliga fötter. Försvarsstarka Alice Nilsson har också fått starta samtliga matcher för KDFF. Lina Hurtig fortsätter att visa kvalitet i Umeå. Julia Wahlberg har redan spelat in sig på Jitex mittfält och i lagets anfall ser Mimmi Löfwenius het ut även om målen uteblivit hittills. Mimmi Larsson är Mallbackens främsta offensiva vapen och ständigt hot i djupled. Stina Blackstenius har sett pigg ut i inhoppen för Linköping.

Elitettan har inlett med ganska många jämna matcher. Visserligen känns det redan nu som att några lag är på väg att dra ifrån men de riktiga överkörningarna har i alla fall uteblivit hittills. Det finns nog viss risk att det kommer bli en del stora siffror senare under säsongen. Ändå positiv start för serien som nog kommer bli ännu starkare om ett par år när nya seriesystemet har satt sig ordentligt, under förutsättning att Damallsvenskan förblir stark.

——————————————————-

Publiksifforna har inte varit direkt imponerande för Damallsvenskan hittills, med ett snitt på 702 personer efter tre omgångar. Vädret har inte direkt hjälpt till och gjort att flera lag fått flytta sina matcher till mindre publikvänliga arenor. Jag hade nog ändå hoppats på lite mer folk på arenorna.

Biljettpriserna tycker jag fortsatt är för höga och gynnar knappast nämnda publiksiffror och ingen annan heller. Man skrämmer bort de måttligt intresserade åskådarna som inte är beredda att betala hundra kronor eller mer för en damallsvensk match. Mindre publik ger mindre kringförsäljning, mindre sponsorexponering och sämre stämning på läktarna och ger knappast klubbarna större intäkter i förlängningen.

Nykomlingarna återfinns redan på de två sista platserna i tabellen. Jag hade nog hoppats på en pigg start för de båda annars känns risken stor att de förblir där nere och halkar efter rejält från början. Mallbacken har inte riktigt räckt till ännu och får dessutom inte spela på sina ordinare hemmaplan Strandvallen.. För Sunnanå har dessutom skadorna ställt till det och man har ännu inte kunnat ställa sitt bästa lag på planen.

Skadeeländet fortsätter. Hårdast drabbade hittills är Kristianstad och Sunnanå. För Kristianstads del har det mest rört sig om mindre skador medans Sunnanå förutom diverse mindre skador redan åkt på två korsbandsskadar (Nina Jakobsson och Hanna Glas). Tyngst för landslaget är förstås korsbandsskadan på Umeås Emma Berglund.

Offensiv ineffektivitet. Ja pratade om jämna matcher och det beror visserligen delvis på starka försvar men också på ineffektivitet, framförallt hos Malmö och Tyresö. Nu lyckas man ändå skapa tillräckligt många chanser för att vinna, oftast. Men båda lagen bör vässa till offensiven rejält under säsongen om man ska nå framgångar i Champions League.