Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2013: Kopparbergs/Göteborg FC

Tabelltips: 3:a
Om man ska lyckas utmana om en plats till Champions League måste spelet stämma hela säsongen, man har inte råd med de plattmatcher man gjort lite då och då de senaste åren. Man bör nog också förbättra sitt spel på naturgräs även om de matcherna är ganska få numera. Som vanligt är truppen ganska liten och man saknar bredden som finns i Tyresö och Malmö. De ersättare som finns är dock starka och många i laget kan spela på flera positioner vilket gör att man ändå inte är så skadekänsliga.

Truppförändringar
IN: Cathrine Dyngvold (Klepp IL), Marie Hammarström (KIF Örebro), Jessica Landström (Djurgården), Jodie Taylor (Birmingham City)
UT: Ingrid Wells (Washington Spirit), Christen Press (Tyresö). Under förra året lämnade också Linnea Liljegärd (numera Avaldsnes), Mimmi Löfwenius (Jitex BK), Lisa Ek (LdB FC Malmö) och Jane Törnqvist (kvar i tränarstaben).

kopparbergs_goteborg_fc_startelva_2013Laget har spelat 4-5-1 mot starka motståndare på försäsongen, något som lätt kan föras över till något som mer liknar 4-3-3 mot något svagare motstånd. I just 4-3-3 tycker jag man får ut mest av lagets spelare.

Målvakter
Sveriges för tillfället bästa målvakt, Kristin Hammarström (f. 1982), är en oerhört trygg sista utpost i laget. Bra timing, bra tillslag, fina utkast och bra på straffar. Enda lilla svagheten finns vid fasta situationer det det ibland inte känns helt säkert. Som backup har man U19-landslagets förstaval Louise Högrell (-94).

Försvar
Starkt och samspelt försvar med lagkapten Stina Segerström (-82) i spetsen. Hon har visat fin form på försäsongen och är fortsatt med i EM-diskussionen. Mycket brytsäker och gör få misstag. Brytsäker är också mittbackskollegan Catrine Johansson (-91) som dock känns lite för iskall i vissa utsatta lägen även om hon ofta löser det skickligt. Teknisk, snabb och riktigt vass i det långa passningsspelet. Bästa andraalternativet sommittback i Göteborg även om jag gärna skulle vilja se henne testas ordentligt som ytterback i landslaget. Beata Kollmats (-92) är ett bra tredje alternativ som mittback.

På ytterbacksplats har man Marlene Sjöberg (-81) till höger och amerikanskan Camille Levin (-90) till vänster varit förstavalen sedan i somras. Sjöberg var lysande hela förra säsongen och blir nog viktig i år också även om jag inte sett riktigt samma sting i spelet hittills i år. Levin har sin offensivlusta som främsta kvalitet och är kanske den svagaste länken i försvaret vad gäller defensiv kvalitet.

Mittfält
Ett av seriens och även Europas starkaste mittfält. Engelska landslagsmittfältaren Anita Asante (-85) var en stark bollvinnare hela förra säsongen och har inlett även den här säsongen starkt. Väldigt komplett spelare som är både snabb, stark och har fin teknik. Jobbar över stora ytor. Asante är också ett starkt alternativ som mittback om det skulle behövas. Yael Averbuch (-86), numera tillbaka i det amerikanska landslaget, kom in i truppen i somras och stänkte in en hel del mål från mittfältet. Sylvass vid fasta situationer med ett grymt hårt skott, dessutom bra med båda fötterna.

Vasst skott (med vänstern) har också nyförvärvet Marie Hammarström (-82) som är ytterligare ett vapen på fasta situationer. En spelare som alltid jobbar stenhårt och är ett bra alternativ både centralt och på kanten. Johanna Almgren (-84) är given till höger på mittfältet eller som högerytter, lite beroende på hur man väljer att spela. Jag tycker inte riktigt hon glänste förra året och hoppas att hon får ut hela sin potential detta EM-år. Har förbättrat sin defensiv men måste våga utnyttja sin fina teknik mer i offensiven. All-round spelaren Anna Ahlstrand (-80) är ett alternativ på så väl ytterbacksplats som på mittfältet. En smart spelare som alltid gör sitt jobb och är bra att ha i truppen.

Anfall
Det är hårdare konkurrens om anfallsplatserna i år. Engelska nyförvärvet Jodie Taylor (-86) kan nog bli en stor succé. En målfarlig spelare som varit med i toppen av skytteligor i så väl England, USA som Australien. Fin teknik och bra skott. Kommer nog snabbt växa in som förstaval i anfallet oavsett om man väljer att spela med en, två eller tre anfallare. Det norska nyförvet Cathrine Dyngvold (-89) är en annan lurig spelare med fin teknik. Kan nog ta ett stort kliv i utvecklingen om hon får gott om speltid. Tredje nyförvärvet i anfallet är Jessica Landström (-84) som kommer få kämpa för att ta en helt ordinarie plats i lagets anfall. Har dock lite andra egenskaper än de övriga mer tekniska spelarna vilket gör hon blir ett bra komplement i ett anfallspar. Hoppas hon hittar tillbaka till storformen under säsongen.

Olivia Schough (-91), numera landslagsanfallare, är ett  bra alternativ på vänstermittfältet eller i anfallet. ”Rivig” matchvinnartyp med fin teknik. Till sommaren är förhoppningsvis också Sara Lindén (-83) tillbaka och då har man ytterligare ett alternativ i offensiven. Mycket smart spelare, skickligpå att skarva fram bollar och själv dyka upp på rätt plats i straffområdet. Det finns en uppenbar risk att unga och lovande Amanda Edgren (-93) åter kommer få spendera mycket tid på bänken i år. Synd, för hon har sett pigg ut på försäsongen och behöver nog få speltid för utvecklas vidare.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, FacebookTwitterStudio KGFC