Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2013: Mallbackens IF

Tabelltips: 12:a
Det är inte många som tror att Mallbacken fixar nytt kontrakt i år och det gör inte jag heller. Truppen känns bara aningen starkare än förra året. Man har vissenligen fått in ett par duktiga landslagsspelare men även tappat ett par duktiga försvarare. Laget hade också hoppats få in en stark anfallare till men hittade inte någon som höll måttet inom de små ekonomiska ramar man har. Måste framförallt besegra bottenkonkurrenterna på sin hemmaplan om man ska ha någon chans hänga kvar.

Truppförändringar
IN: Sarah Bergman (QBIK), Maija Saari (AIK), Hayley Lauder (Åland United), Emmie Johansson (QBIK), Clara Alm (från U-laget)
UT: Anna Arnfeldt (slutar), Tessa Gavilsky, Felicia Edgren (QBIK), Sandra Zetterqvist (QBIK), Louise Haraldsson (QBIK), Maria Andersson (uppehåll), Therése Stolpe (slutar)

mallbackens_if_startelva_2013Laget spelade 4-3-3 förra året men har i år i större utsträckning också testat 4-4-2.

Målvakter
Amerikanska målvakten Katie Fraine (f. 1987) blev utsedd till Söderettans bästa spelare förra året och blir hyperviktig i år. Hon måste göra en mints lika bra säsong i år och spika igen i bottenmötena. Nathalie Sandelin (-87) är lagets andremålvakt.

Försvar
Det finns många ganska jämna och bra alternativ i backlinjen. Oerhört rutinerade Helena Nilsson, med 17 säsonger i klubben, är viktig för laget många sett. En stabil spelare i försvaret antingen som ytterback eller mittback. Ska visa vägen i år med kämpaglöd och hjärta. Mittförsvaret har fått bra förstärkning i finska landslagsspelaren Maija Saari (-86) som i år måste göra en säsong på absolut toppen av sin förmåga. Gjorde en bra säsong i AIK förra året och har en fin vänsterfot. Frida Broström (-82) är ett annat bra och rutinerat mittbacksalternativ som även kan användas på andra positioner.

Ny i klubben är lovande och tuffa mittbacken/ytterbacken Sarah Bergman (-93) med en del U-landslagsmeriter. Dessutom har man mer rutinerade Sandra Andersson (-87) samt Erika Stolpe (-94) och dessutom Emma Asp (-87) som är tillbaka från skada.

Mittfält
Mittfältet är inte i närheten av försvaret vad gäller rutin utan är väldigt ungt. Lagets innermittfält är dock riktigt spännande och både Julia Karlenäs (-93) och Sofie Ahlberg (-91)har stor potential. Två hårt arbetande mittfältare som också har fin teknik. Kan bli jobbiga överraskningar för ett och annat lag. De har stora möjligheter att ta ytterligare ett kliv i utvecklingen i år och det behöver de nog också göra om det ska gå bra för Mallbacken. Till innermittfältet har man i år också värvat Emmie Johansson (-94). Också hon helt klart lovande men hon ser ut att missa stora delar av vårsäsongen p.g.a. sjukdomsbekymmer.

Vassaste nyförvärvet är nog skotska landslagsmittfältarem  Hayley Lauder (-90) som kommer bli oerhört viktig för lagets offensiv i år. En spelare med en fin vänsterfot och teknik som också kan användas i ett tremannaanfall. Gjorde en hel del mål i finska ligan förra året. Alternativ på mittfältet är också all-round-spelaren Kajsa Mazola (-90) och Johanna Bergh (-93). Man har även flyttat upp Clara Alm (-96) från U-laget eftersom man har en ganska tunn trupp.

Anfall
I anfallet satsar man vidare på det man har, åtminstone under vårsäsongen.  Mimmi Larsson (-94) var lagets skyttedrottning i Söderettan och kan nog göra en del mål även i Damallsvenskan. Man har varit oroväckande starkt beroende av henne under försäsongen. I anfallet har hon sällskap av Linda Wallin (-86) som även hon gjorde en hel del mål förra året.  Kanske kan även Malin Ahlberg (-91) få ett litet genombrott i anfallet i år, men hon kan nog också vara ett bra alternativ på yttermittfältet.Jag tror att anfallet kommer väga ganska lätt mot många av motståndarna och man kommer säkerligen behöva hitta förstärkningar under sommaren.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook