Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2013: Piteå IF

Tabelltips: 8:a
Piteås trupp är i till stora delar.intakt från förra säsongen som slutade med en 8:e plats. Laget fick då ändå ganska dålig utdelning för man spelade ganska bra fotboll stora delar av säsongen. Kontinuiteten i klubben har förbättrats år för år och i år bör man vara ganska samspelta redan tidigt på säsongen. Ett välorganiserat och hårt arbetande lag som är jobbigt att möta för motståndarna. Förlusten av lagets skyttedrottning Jennifer Nobis gör att jag dock tror att det nog inte blir någon bättre placering i år. Kliver ingen av de övriga anfallarna fram finns det dessutom en uppenbar risk att laget blir indraget i nedflyttningsstriden. Truppen känns dessutom aningen tunn och man har inte råd med skador på sina nyckelspelare.

Truppförändringar
IN: Clara Markstedt (AIK), Johanna Andersson (Assi), Francisca Ordega (Rossiyanka), Lisa Klinga (Tyresö FF, lån)
UT: Camilla Johansson, Jessica Olovsson (Piteå Södra), Johanna Lindahl (Piteå Södra), Ann-Mari Dovland (Klepp), Jennifer Nobis (slutar), Erika Karlsson (Piteå Södra)

pitea_if_startelva_2013Piteå IF kommer säkerligen spela 4-4-2 även i år. Jag tycker annars en 4-2-3-1 uppställning hade varit intressant för att få ut det mesta av lagets spelartyper. Samma spelare kan dock även göra det bra i en 4-4-2 med Ordega i tvåmanna-anfallet och Pedersen och Markstedt som renodlade yttermittfälare.

Målvakter
Australiensiska landslagsmålvakten Lydia Williams (f. 1988) är tillbaka från korsbandsskadan som förstörde hela 2012. Hå får nästan ses som ett nyförvärv i år och är ett mycket bra sådant. Förra året vaktades målet istället av andremålvakten Maria Rönnbäck (-89) som i år blir en trygg backup. Som tredjealternativ finns också unga Hanna Vikström (-95).

Försvar
Nigerianska landslagsspelaren Faith Ikidi (-87) är jätten i försvaret och betyder oerhöt mycket för lagets defensiv. En komplett försvarare, snabb, stark, teknisk och brytsäker. Förra året hade hon oftast U23-meriterade Sara Eliasson (-92) bredvid sig och så blir det troligtvis också i år. Annars tycker jag kanske att finska försvararen/mittfältaren Anna Westerlund (-89) vore ett ännu bättre alternativ som mittback, en roll som hon skötte bra under tiden i Umeå IK. Sara Eliasson skulle dessutom vara ett mycket intressant alternativ som högerback i skadade Lena Blomkvists (-90) frånvaro. Blomkvist var lagets förstaval på högerbacksplats förra året men skadade korsbandet i slutet av säsongen.¨och kommer tillbaka först under hösten. På försäsongen åkte Emelie Lövgren (-90), ett annat alternativ i backlinjen, på samma skada och hon kommer missa hela 2013. Ett intressant framtidsnamn som kan spela mittback är Elin Bergkvist (-94).

På vänsterbacksplats är isländska landslagsspelaren Hallbera Gisladóttir (-86) förstavalet. En spelare med mycket fina offensiva egenskaper med fina inlägg som bra vapen. Defensiven blir också bättre och bättre. På ytterbacksplats är också nyförvärvet Johanna Andersson ett bra alternativ. Hon gjorde en mycket fin säsong i Norrettan förra året och kan kanske få ett genombrott i Damallsvenskan redan i år. En snabb spelare som också kan användas som yttermittfältare. Användbar som ytterback, yttermittfältare eller även anfallare är lånet från Tyresö, Lisa Klinga (-91). En mycket skön spelare att ha i truppen med andra ord.

Mittfält
Ett hårt arbetande mittfält är en av lagets absoluta styrkor. Lagkapten Sofie Persson (-87) är ett mycket viktigt centralt nav som spelfördelare. På centralt mittfält kanske hon får sällskap av Josefin Johansson, lite beroende på var Anna Westerlund spelar. Johansson kommer dock ingå i startelvan och kan även spela på en kant. Ytterligare en hårt arbetande mittfältare som betyder mycket för laget.

En annan lagets absoluta nyckelspelare är yttermittfältaren June Pedersen (-85). Hon har haft skadebekymmer de senaste säsongerna och det känns som om hon hade lite av en mellansäsong förra året. Hon var inte dålig men det känns som om det ändå finns en nivå till som kanske visar sig i år. Fin vänsterfot och given i startelvan till vänster eller höger. Laget har också tre riktigt unga U-landslagsaktuella talanger i Lotta Ökvist (-97), Ronja Aronsson (-97) och Klara Grahn (-96) men ingen av dem kommer nog växa in som startspelare redan i år.

Anfall
Lagets anfallsspel utgjordes förra året till stor del av Jennifer Nobis som gjorde en lysande säsong och var klubbens överlägset bästa målskytt. Hon har nu slutat och stort hopp ställs istället till nigerianska nyförvärvet Francisca Ordega (-93). En mycket spännande spelare som kan bli hur bra som helst. Likt Nobis är hon snabb, teknisk, och målfarlig. En smart spelare som jag tror kommer lyckas mycket bra i klubben redan i år.

Det är nog viktigt att någon av lagets andra anfallare tar ett kliv framåt i år. Hanna Pettersson (-87) kan nog trots lite skadebekymmer på försäsongen gör en bättre säsong i år och framförallt göra fler mål. Nyförvärvet Clara Markstedt (-89) är ett annat intressant anfallsalternativ men vore också ett bra val som yttermittfältare där hon kan nyttja sin snabbhet för att komma runt till inlägg. Kan nog bli en mycket bra värvning för klubben. Ytterligare anfallsalternativ finns i Victoria Forsmark (-85) som säkerligen kommer få en hel del speltid. Man har dessutom lovande U-landslagsspelaren Lisa Renlund (-97) i truppen, men hon kommer nog bara vara aktuell för inhopp i år.

—————————————

Klubbens officiella sidor:Hemsida, Facebook, YouTube