Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2013: Sunnanå SK

Tabelltips: 10:a
Anrika Sunnanå SK är tillbaka i finrummet igen men har en tuff säsong framför sig. Laget kommer troligtvis balansera runt nedflyttningsstrecket och kommer få kämpa rejält för att fixa nytt kontrakt. Laget har värvat en hel del nya spelare av bra kvalité men inga riktigt stora stjärnor. Får laget en bra start på serien kanske man kan överraska. Gillar att spela offensiv fotboll, men det stora frågetecknet är om man har en tillräckligt stark offensiv och om lagets unga defensiv klarar det tuffare klimatet i Damallsvenskan.

Truppförändringar
IN: Annika Kukkonen (Djurgården), Hanna Glas (Sundsvalls DFF), Åsa Berglund (comeback), Carys Hawkins (Perth), Susanne Nilsson (AIK), Julia Spetsmark (QBIK), Matilda Rosqvist (Djurgården), Sandra Betschart (Sindelfingen), Elin Ellman (Morön)
UT: Anna Bodén (Morön), Yanru Zhang (Jiangsu), Fia Edholm (Morön), Karolina Rosendahl (Umeå Södra), Janina Marklund (gravid), Linnéa Nilsson-Waara (slutar), Alice Schönfeldt (Burträsk), Isabelle Rönnmark

sunnana_sk_startelva_2013Målvakter
Sunnanå har tappat sin kinesiska landslagsmålvakt till den här säsongen. Istället har man värvat Susanne Nilsson (f. 1991), som gjorde en mycket bra säsong i AIK förra året trots nedflyttning. Stark målvakt på linjen, men har fortsatt en del att förbättra i övrigt. Kan mycket väl ta ytterligare ett kliv i år och det kan nog verkligen klubben behöva. I år gör också rutinerade Åsa Berglund (-78) comeback i klubben. Hon har gjort en rad allsvenska säsonger i klubben tidigare och ett tryggt alternativ som jag antar i första hand andremålvakt.

Försvar
Lagets försvar tycker jag känns mycket intressant och kan nog bli en positiv överraskning. Det måste leverara om man vill ha nytt kontrakt. Nigerianska mittbacken Helen Okaonu (-91) är riktigt bra. Snabb och stark och håller nära på ”Ikidi-klass”. Hon kommer bli oerhört viktig för lagets defensiv i år och bilder ett ungt men ändå ganska starkt mittbackspar med lagkapten Sara Nordin (-93). En relativt lång mittback, med en del U-landslagsmeriter.

Två nyförvärv kommer säkerligen ta hand om ytterbacksplatserna i år. Walesisk-australiensiska Carys Hawkins (-89), numera walesisk landslagsspelare, är en spännande offensiv ytterback. Hon spelade förra säsongen i Umeå Södra där hon gjorde en hel del mål och kommer nog göra en hel del nytta för lagets offensiv. Schweiziska landslagsbacken Sandra Betschart (-89) kommer ta hand om den andra kanten. Vilken kant det blir återstår att se då båda har vana av både vänster- och högerkanten. Betschart, som tidigare spelat i Kristianstad men närmast kommer från spel i Tyskland, blixtvärvades till klubben när Hanna Glas (-92) åkte på korsbandsskada på försäsongen. Mycket tråkigt eftersom hon känns som en av landets absolut mest lovande ytterbackar.

Någon direkt rutin att sätta in från bänken har man inte i backlinjen utan övriga spelare som kan bli aktuella där är även de unga. Mest rutinerad är Elin Johansson och i övrigt finns också Caroline Loman (-94) samt mycket lovande mittbacken Emma Schäufele (-94) med meriter från F17-landslaget.

Mittfält
Lagets styrka finns på mittfältet. Innermittfältaren Carina Holmberg (-83) utsågs förra året välförtjänt till Norrettans bästa spelare. En fantastisk passningsspelare med mycket bra precision i de långa passningarna med båda fötterna som kommer komma väl till pass när laget får inrikta sig på kontringar mot bättre lag. Ett giftigt vapen vid fasta situationer. På innermittfältet får hon sällskap av finska landslagsmittfältaren Annika Kukkonen (-90). Hon gjorde en stark höst som defensiv mittfältare i Djurgården men är också ett alternativ på vänsterkanten med sin fina vänsterfot.

Som offensiv spets på mittfältet eller som släpande forward har man mycket viktiga och evigt unga nigerianskan Perpetua Nkwocha (-76). Hon har varit lagets viktigaste offensiva spelare i många år nu och kommer vara en av lagets absoluta nyckelspelare även i år. Viktig både som framspelare och målskytt.

På yttermittfältet har man några olika alternativ. Från Djurgården har man hämtat tekniska Matilda Rosqvist (-89) som kanske blir förstavalet på någon av kanterna. Man har också F19-landslagets Nina Jakobsson (-94) som även hon är en het kandidat till en plats i startelvan. Dessutom finns Emelie Marklund (-91) som ett bra alternativ. All-round-spelaren Sofia Nuldén (-94) och målfarliga Elin Ellman (-96) är övriga alternativ på mittfältet men kanske inga startspelare i år.

Anfall
Erika Nilsson-Waara (-84) var lagets stora målskytt i Norrettan förra året. I år måste hon leverera i Damallsvenskan. Hon har tidigare spelat i Damallsvenskan i Piteå IF där hon dock inte riktigt lyckades ta en ordinare plats i startelvan men ofta gjorde fina inhopp. En spelare med stor arbetskapacitet som löper väldigt mycket.

Till offensiven har man också värvat Julia Spetsmark (-89), som imponerade på klubben när de ställdes mot henne i det damallsvenska kvalet mot QBIK. Höstens form ledde till en plats på landslagssamlingen på Bosön. En snabb spelare som gillar att utman och är duktig på att komma förbi sina motståndare. Ett bra alternativ både i anfallet eller som offensiv yttermittfältare.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook