Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2013: Umeå IK

Tabelltips: 4:a
Jag trodde lite på Umeå IK redan förra året men det slutade då med en 7:e plats. I år tror jag det finns stora möjligheter att det kan gå klart bättre och laget kan mycket väl blir årets positiva överraskning. Lagets unga spelare har fått en vinter till att växa till sig och man har fått in ett par starka pjäser i defensiven. Laget spelade förra året stundtals fin fotboll men var också aningen naiva ibland. I år tycker jag att man har spelarmaterial för att fullt ut kunna spela den fotboll man vill. Jag tror inte laget kan hota topp 3 utan kommer främst slåss med Kristianstad, Linköping och Vittsjö om platserna 4-7 där bakom. Någon måste dock kliva fram i offensiven och sätta fler mål. Jenny Hjolman var främsta målskytt förra året med endast fem mål. Bredden på truppen kanske inte är jätteimponerande men den potentiella startelvan känns het. Har många hungriga och lovande, men unga, ersättare.

Truppförändringar
IN: Linnéa Åberg (från U-laget),  Hanna Folkesson (AIK), Katrín Jónsdóttir (Djurgården), Erica Carlén (Morön – spelar för Mörön (div 2) samt UIK F19 under våren)
UT: Maria Nordbrandt (slutar), Emma Åberg Zingmark (Mariehems SK), Fanny Hjelm (Mariehems SK)

umea_ik_startelva_13Jag tycker laget i år bör satsa på en 4-2-3-1 uppställnin vilket skulle passa spelarmaterialet alldeles utmärkt.

Målvakter
Caroline Jönsson (f.1977) gör sin sista vårsäsong i klubben och lämnar till sommaren. Hon har varit en mycket trygg sista utpost de senaste åren och styrt sitt försvar utmärkt. Man tappar nu hel del rutin men lagets andremålvakt Malin Reuterwall (-90) har helt klart kapaciteten att kliva in och göra ett bra jobb under hösten. En välväxt målvakt som med mer speltid i Damallsvenskan nog så småningom kan komma upp i landslagsklass. Jag tycker hon har gjort det bra de gånger hon har  fått chansen hittills.

Försvar
Lagets försvar leds av Emma Berglund (-88) som bara blir bättre och bättre för varje år. Imponerar allt mer i landslaget. Mittförsvaret har till i år fått fin förstärkning och ytterligare en mängd rutin i isländska landslagskaptenen Katrin Jónsdóttir (-77). Tillsammans blir det ett svårforcerat mittlås. Alexandra Nilsson (-86) spelade mittback stora delar av förra säsongen men är också ett mycket bra alternativ som ytterback, som hon har mycket rutin från tidagare säsonger i Damallsvenskan. Ett annat bra alternativ till vänster är vänsterfotade Elin Landström (-92).

Till höger i backlinjen känns finska landslagsspelaren Tuija Hyyrynen (-88) ganska given. Hon är väldigt duktig på att fylla på i offensiven och gjorde en hel del assist förra året med sina fina inlägg. I backlinjen finns i övrigt ett par unga spelare i tonåringarna Jasmin Nejati (-94) och Johanna Nyman (-95).

Mittfält
Precis som backlinjen så känns också mittfältet riktigt starkt och intressant i år. Nigerianskan Rita Chikwelu (-88) har varit lagets jätte på mittfältet de senaste åren. En spelare som jobbar oerhört hårt och över stora ytor. Med sin skicklighet både offensivt och defensivt är hon en av lagets absoluta nyckelspelare.

Emmelie Konradsson (-89) spelade förra året oftast centralt. I landslaget har hon dock fått chansen på högerkanten och gjort det bra där. En offensiv roll till höger skulle säkerligen passa henne mycket bra även i klubblaget, särskilt man nu har förstärkt centralt med Hanna Folkesson (-88). Folkesson, som tidigare spelat i Damallsvenskan med ett Umeå-lag (Södra), har även hon fått chansen i landslaget i år och gjort det bra i en defensiv mittfältsroll. Ytterligare en landslagsaktuell spelare har man i unga superlöftet Lina Hurtig (-95). Hon gjorde en bra säsong redan förra året och utvecklas fortfarande i snabb takt. En spelare som jag gärna skulle vilja se i en offensiv mittfältsroll eller som släpande forward.

Till vänster på mittfältet eller i en än mer offensiv roll är lagets andra nigerianska Ogonna Chukwudi (-88) det starkaste alternativet. Hon är kanske lite ojämn i sitt spel men är i vissa matcher fullkomligt lysande. En sevärd spelare som gillar att utmana backlinjen hon ställs emot. På mittfältet finns också U19-landslagsmeriterade Therése Boström (-93) som ett alternativ eller en mycket bra backup. Även ännu yngre Hanna Sandström (-95) kanske får göra några inhopp under säsongen.

Anfall
Anfallet är kanske lagets akilleshäl, man hade som sagt ingen stor målgörare förra säsongen. Man hade stor förhoppningar på Jenny Hjolman (-90) men hon hade lite dålig utdelning förra året. Kanske släpper det ordentligt i år för det känns om att snabba och ganska tekniska Hjolman har potential att bli en mer pålitlig målskytt på den här nivån.  Ett spännande alternativ i anfallet är 19-åriga Annina Wede (-93) som kanske kan få ett rejält genombrott i år. Även hon snabb och teknisk.

I år har man också valt att flytta upp Linnéa Ågren (-91) i anfallet. Hon har tidigare oftast varit mittback i laget men nu får man en helt annan typ av spelare som alternativ i offensiven. Återstår att se om det blir ett lyckat drag. I vilket fall inte dumt att ha en spelare att skicka in som är bekväm både som mittback och anfallare. 16-åriga Linnéa Åberg (-96) är uppflyttad från U-laget och är nog inte aktuell för någon startplats i Damallsvenskan i år. På skadelistan finns Linda Molin (-92) som skadade korsbandet i höstas och är tillbaka först efter sommaren.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook, Twitter, UIK-TV

 

Ett svar till Inför Damallsvenskan 2013: Umeå IK