Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2014: AIK

Förra året: Höll för favorittrycket och blev tvåa i Elitettan förra året på 58p, två poäng bakom Eskilstuna United. Målskillnaden 53-24 och publiksnittet för AIK i Elitettan blev 227.

tips_aikTruppförändringar
IN: Malin Levenstad (LdB FC Malmö, lån), Maija Saari (Mallbacken), Nathalie Björn (IK Sirius), Filippa Angeldahl (IK Sirius), Sarah Storck (IK Sirius), Hilde Gunn Olsen (Røa)
UT:  Jenny Nauwelaerts De Agé (Hammarby), Jessica Höglander, Andrea Hansson

Förväntningar för 2014: AIK har inte värvat tillräckligt för att hålla sig undan bottenstriden och kommer få en tuff säsong. Chansen att undvika nedflyttning finns dock helt klart och det vore på sätt och vis kul om en satsning på svensk talang lyckades någon gång. Jag tror laget kommer slåss runt strecket och hamnar på plats 10 eller 11.
Placeringstips: 11


aik2014Målvakter
Norska flicklandslagsmeriterade målvakten Hilde Gunn Olsen (-92) ska vakta AIK-målet i år. Hon kommer sannolikt få en hel del att utstyra och det vill nog till att hon och backlinjen snabbt hittar ett bra samarbete. Orutinerade Britta Elsert Gynning (-95) är klubbens backup.

Försvar
Man har fått in ett nytt och ganska rutinerat mittbackspar i Malin Levenstad (-88) och finska landslagsbacken Maija Saari (-88). Levenstad är i klubben på lån från Rosengård under våren. Vänsterfotade Maija Saari (-86), som även spelade i AIK 2012, är på väg tillbaka från korsbandsskada. Hon gjorde en mycket fin vår förra året och behöver nog komma tillbaka till samma form i år om det ska gå bra för laget.

Främsta mittbacksalternativet till de två är nog Lisa Petersson (-92) men även unga duon Madeleine Rohr (-95) och Nathalie Björn (-97) kan spela på positionen. Maja Andersson (-95) är ett alternativ i backlinjen och mittfältet

Tidigare Kristianstad-mittfältaren Julia Molin (-90) är numera stabil högerback och den platsen kommer hon nog ha hela säsongen även i Damallsvenskan. På vänsterbacksplats kommer troligtvis Elin Bragnum (-94) vara förstevalet. Sarah Fredriksson (-90), som är på väg tillbaka från skada, är ett bra alternativ på en av kanterna i backlinjen eller på mittfältet.

Mittfält
Petra Andersson (-93) ska hålla ihop mittfältet och se till att laget får hålla lite i bollen. Hon bildar ett stabilt innermittfält tillsammans med rutinerade Madelene Tegström (-83). Även Jessica Thorin (-94) är ett alternativ centralt men också på kanten.

F17-landslagets hårskjutande mittfältare Filippa Angeldahl (-97) kan nog få en del speltid redan i år.  I truppen finns också Christina Mårtensson (-96), samt Eldina Ahmić (-94), som numera är bosnisk landslagsspelare.

Jessy Sharro (-90) och Daniella Chamoun (-89) gjorde båda en hel del mål i Elitettan förra året och är bra alternativ på kanten eller i anfallet och båda kommer säkerligen få mycket speltid i år.

Anfall
Emma Lundh (-89) har gjort en del fina insatser i A-landslaget under våren och måste göra en stark säsong med en hel del mål i klubben nu. Skadorna har konstant hämmat utvecklingen för Sarah Storck (-90) aom förhoppningsvis får en helt skadefri säsong nu. En snabb spelare för anfallet eller yttermittfältet..

Ett bra alternativ i offensiven är Helén Holmgren (-90) som gjorde en stark vår förra året i Elitettan innan hon blev skadad. Även i offensiven finns en del unga talanger som Elin Sjölander (-96) och Daniella Novaković (-96) som kan får göra en del inhopp.