Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2014: KIF Örebro

Förra säsongen: Gjorde en mycket fin säsong efter de ekonomiska bekymren genom att värva smart. Slutade sexa på 29p i det mycket jämna mittenskiktet. 7 segrar och lika många förluster samt 8 oavgjorda matcher och målskillnaden 37-35. Publiksnittet landade på 648.

Truppförändringar
IN: Ogonna Chukwudi (Umeå IK), Julia Spetsmark (Sunnanå SK), Sara Nordin (Sunnanå SK), Annika Kukkonen (Sunnanå SK)
UT: Helén Eke (Hammarby), Moa Narving, Sara Larsson (LB07)

Förväntningar 2014: Jag har höga förväntningar på KIF Örebro i år. Klubben har kanske den bästa bredden av samtliga lag i serien.Här finns väldigt bra alternativ på nästan alla positioner, gott om rutin och några riktigt vassa talanger. Det gör att truppen inte är så skadekänslig i år och jag tror att succén från fjolåret kan upprepas och kanske förbättras ytterligare. Klar medaljchans. Jag tror att laget hamnar i intervallet 3-6 i årets serie.
Placeringstips:


kif_orebro_2014Målvakter:
Kanadensiskan Stephanie Labbé (född -86) gjorde sin kanske bästa damallsvenska säsong förra året och är given etta i målet. Reservmålvakten Lina Domberg (-95) har varit skadad på försäsongen. Förhoppningsvis har klubben ytterligare någon backup-plan så man slipper ställa utespelare i målet igen.

Försvar
Marina Pettersson-Engström (-87) gjorde en mycket stark säsong i mittförsvaret 2013 och är helt klart nyckelspelaren i backlinjen. Brytningssäker spelare med ett mycket fint tillslag som jag gärna ser få fler chanser i A-landslaget, kanske som ytterback?

Pettersson-Engström bildade ett starkt mittbackspar med Maria Synnerdahl (-90) som var en av seriens positiva överraskningar. I år ha der fått sällskap av tidigare Sunnanå-spelaren Sara Nordin (-93) som dock säkert kommer få svårt att spräcka den duon.

Så många naturliga ytterbackar finns inte i truppen även om det finns ett antal spelare som är klart kapabla på positionen. Därför blir det nog samma ytterbackar som förra året med stabila kanadensiskan Marie-Eve Nault (-82) till vänster och finskan Susanna Lehtinen (-83) till höger.

Mittfält
Lagets centrala mittfält är starkt och här finns flera riktigt bra alternativ. Nyligen landslagsuttagna Elin Magnusson (-82) gjorde en mycket bra säsong förra året. Hon är också ett alternativ på vänsterkanten, både som back och mittfältare. Tjeckiskan Irena Martínková (-86) gjorde en fin debutsäsong förra året. Inte spelaren som syns mest men gör ett stort jobb i det tysta.

Finska nyförvärvet Annika Kukkonen är också en mycket stark kandidat till en plats på det centrala mittfältet. Smart spelare med bra vänsterfot som under sina år i Damallsvenskan även använts i backlinjen och yttermittfältet. Här finns också skadeförföljda talangen Michelle de Jongh (-97) som förhoppningsvis äntligen kan få vara skadefri. Jag är väldigt spänd på att följa hennes utveckling under året.

Även på yttermittfältet finns det alternativ. Nigerianska nyförvärvet Ogonna Chukwudi (-88) tillför teknik på vänsterkanten. En kanske aningen ojämn men väldigt bra i sina bästa stunder och skicklig på att ta sig förbi sina motståndare. På högerkanten är säkerligen Lucie Martínková (-86) huvudalternativet. En klart kraftfullare spelare som inte är rädd för att utnyttja sin fysik. Gjorde ett mycket starkt intryck 2013.

Ellen Karlsson (-94) gjorde flera fina insater på yttermittfältet förra året. I år har hon även testats som ytterback på försäsongen och kanske är det där hon kommer att få chansen. Jennie Wecksell (-91) är också ett alternativ både som yttermittfältare och ytterback, främst på vänsterkanten. Tekniska Lejla Basic (-94) är också ett alternativ på mittfältet.

Anfall
Den absoluta nyckelspelaren i anfallet är förstås Sarah Michael (-90) som var en av seriens absolut bästa anfallare förra säsongen och slutade femma i skytteligan med 12 mål. En spelare som kan avgöra matcher på egen hand när hon är i form. Urstark och superskott. En liten fotskada spökar på försäsongen. Smarta finskan Sanna Talonen (-84) är en anfallspartner som kompletterar henne alldeles utmärkt och även hon gjorde en ganska bra säsong 2013.

kif_orebro_bredd_433_2014Tillbaka efter korsbandsskada är talangen Linda Hallin (-96) som redan 2012 gjorde fina insatser i serien. Hon kan säkert göra det bra även i år och är ett utmärkt alternativ på alla offensiva positioner. Talang finns det också i snabba Adelisa Grabus (-96) som dock nog även i år kommer få nöja sig med en del inhopp i första hand.

Ny i truppen är Julia Spetsmark (-89) som också konkurrerar om en plats i startelvan. Gör sig kanske allra bäst i på offensivt yttermittfält där hon kan utnyttja sina djupledslöpningar och ta sig förbi motståndarförsvaret.

Den breda truppen gör att det finns många tänkbara uppställningar för laget i år och det är hård konkurrens på flera positioner. Den nedre bilden illustrerar att man även om man byter ut över halva laget kan ställa en slagkraftig (och för övrigt väldigt spännande och talangfull), lite svenskare,  damallsvensk 11:a på planen.