Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2014: Kopparbergs/Göteborg FC

Förra säsongen: Gjorde en ganska fin vår med seger i Supercupen och stabila insatser i Damallsvenskan. Gjorde däremot en bedrövlig höst och slutade till sist på en 4:e plats på 33p och 33-31 i målskillnad.

tips_kgfcTruppförändringar
IN: Kathlene Fernström (Jitex BK), Annica Sjölund (Jitex BK), Manon Melis (LdB FC Malmö), Loes Geurts (Vittsjö GIK), Julia Wahlberg (Kopparbergs/Göteborg FC), Lieke Martens (Duisburg), Sofia Skog (Jitex), Sade Ayinde (New York Magic), Sabrina Viguier (Lyon)
UT: Anita Asante (LdB FC Malmö), Kristin Hammarström (slutar), Marie Hammarström (slutar), Yael Averbuch (Washington Spirit), Olivia Schough (Bayern München), Camille Levin (Western Sydney Wanderers), Jessica LandströmStina Segerström (uppehåll, gravid)

Förväntningar för 2014: Det är många nya spelare men man har verkligen fått ihop en intressant trupp med många olika spelartyper. Truppen är inte så stor men samtliga i den är potentiella startspelare vilket ändå ger en bra konkurrenssituation. Det kan förstås ta lite tid innan spelet sitter som det ska och guldet tror jag inte man rör. Däremot tror jag att man kommer göra en riktigt stark säsong och utmana framförallt Linköping om andraplatsen. Jag tror på en placering inom intervallet 2-5.
Placeringstips: 2


kgfc__4422014Man kommer troligtvis spela 4-4-2 men har annars ett urmärkt spelarmaterial för 4-3-3.

Målvakter
Stabila Kristin Hammarström har ersatts av något mer spektakulära holländskan Loes Geurts (född -86). En målvakt som gillar att spela långt ut i straffområdet men som kan göra ett och annat misstag. Som andremålvakt har man flicklandslagsmeriterade Louise Högrell (-94).

Försvar
Som ytterbackar har man två riktigt vassa kort som nu gjort många säsonger i klubben. Marlene Sjöberg (-81) gjorde sin första säsong i klubben redan år 2000 och har inte gjort många dåliga matcher sedan dess. Duktig både offensivt och defensivt på sin högerkant. Bäst på högerkanten är nog egentligen också Catrine Johansson (-91) men hon kommer säkerligen vara given som vänsterback i år och hon gör det bra även på den kanten. Fin teknik, ganska snabb och bra passningsspel.

En del rutin försvann i backlinjen när Stina Segerström (-82) gör ett uppehöll för graviditet men minst lika mycket rutin kom in i form av fransyskan Sabrina Viguier (-81) med bl.a. en hel del landskamper på kontot. Hon kommer nog sprida lugn i mittförsvaret där hon troligtvis bildar mittlås med Kathlene Fernström (-86) som kanske i år han ta ytterligare ett kliv och komma upp på landslagsnivå. Ett bra mittbacksalternativ finns också i Beata Kollmats (-92).

Mittfält
Man har i år ett nykomponerat innermittfält med stor utvecklingspotential. Stortalangen Julia Wahlberg (-95) blir förstås oerhört intressant att följa. Har utvecklats oerhört snabbt de senaste åren och kommer nog snabbt bli ordinarie även i Göteborg. En annan spelare som enligt rapporterna gjort stora framsteg under vintern är Andrine Hegerberg (-93) som ska spela centralt om man vill få ut det mesta av hennes spelskicklighet.

Amerikanskan Sade Ayinde kan säkerligen också vara ett bra alternativ på centrala mittfältet. En välväxt spelare med flicklandslagsmeriter på både anfalls- och försvarspositioner som nog kan bli en riktig joker om man hittar den rätta positionen för henne. Ett bra alternativ på samtliga mittfältspositioner är också Anna Ahlstrand (-80). Gör alltid ett bra jobb vare sig hon spelar på mittfältet eller i backlinjen.

Johanna Almgren (-84) hade förstås varit ett givet kantalternativ men hon ser tyvärr åter ut att missa stora delar av säsongen p.g.a. knäskada och det är förstås ett tungt avbräck. Förhoppningsvis får vi se en comeback innan året är slut. Amanda Edgren (-93), är också ett bra alternativ på kanten eller i anfallet men kommer antagligen även i år ofta få vara inhoppare och det samma gäller nog för Sofia Skog (-88).

kgfc__433_2014Lieke Martens (-92) har under försäsongen hållit till på vänstermittfältet och det är antagligen den position hon kommer ha under säsongen. En irrationell och tekniskt skicklig spelare som kommer bli viktig för lagets offensiv.

Anfall
I offensiven finns i år fler heta alternativ än på länge och dessutom spelare med hen hel del olika spetsegenskaper. Årets hetaste nyförvärv är holländskan Manon Melis (-86) som med sin snabbhet alltid är ett hot. Med så många duktiga passningsspelare runt sig borde hon kunna få många bra bollar att jobba på. Hon borde kunna bilda ett mycket vasst anfallspar med åländskan Annica Sjölund (-85). En välväxt och mycket smart spelare som borde komplettera Melis perfekt. Också ett alternativ i en offensiv mitffältsposition centralt.

Sara Lindén (-83) har en skadefri vår bakom sig och kan säkert göra en fin säsong. Också hon en smart spelare som ofta hittar rätt yta i straffområdet eller sina medspelare med fina skarvningar. Ett intressant anfallsalternativ finns också i norskan Cathrine Dyngvold (-89) som inte fick så mycket speltid förra säsongen.

4var till Inför Damallsvenskan 2014: Kopparbergs/Göteborg FC