Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2014: Kristianstads DFF

Förra säsongen: Gjorde en svag säsong förra året och slutade på 9:e plats med 24p och halkade ner fyra placeringar från årets innan då man hamnade på en fin 5:e plats. Endast fyra lag gjorde fler mål, men bara ett lag släppte in fler och målskillnaden hamnade på 38-43. Publiksnittet på 553 personer var en klar besvikelse.

tips_kdffTruppförändringar
IN: Elísa Viðarsdóttir (ÍBV), Matilda Nilsson (Asarum),
UT: Elli Reed (Seattle Reign, lån avslutat), Elena Sadiku (Eskilstuna United), Elin Borg (Djurgården), Margrét Lára Viðarsdóttir (uppehåll, gravid), Guðný Björk Óðinsdóttir,

Förväntningar 2014: Kristianstad har en tunn och skadekänslig trupp men startelvan är bra. Ekonomin tillåter inga stora nyförvärv om man får problem med skador. Laget får nog svårt att komma upp på den övre halvan men ska nog inte behöva bli indraget i nedflyttningsstriden. Jag tror på en placering i intervallet 7-9
Placeringstips: 7


kristianstads_dff_2014

Spelade under 2013 mestadels 4-3-3 men kanske får vi i år se laget spela mer 4-4-2 i år.

Målvakter
Har Sveriges bästa målvakt, Hedvig Lindahl (född -83), mellan stolparna och hon betyder givetvis väldigt mycket för defensiven. Som backup finns Hanna Persson (-91). Förra årets andremålvakt, Brett Maron, är nu numera målvaktstränare.

Försvar
Man har ett mycket starkt mittbackspar i Mia Carlsson (-90) och Sif Atladóttir (-85). Nyligen landslagsuttagna Mia Carlsson står alltid för stabila insatser och är stark och brytningssäker. Hon komplettars utmärkt av Atladóttir som kanske är seriens snabbaste mittback. Atladóttir är dock även ett alternativ på defensivt mittfält där hon gjorde en del matcher förra året.

Belgiska landslagsspelaren Lorca van de Putte (-88) kommer säkerligen vara förstavalet som vänsterback även i år. Ny i backlinjen är gravida Margrét Lára Viðarsdóttirs syster Elisa Viðarsdóttir (-91). Isländskan är ett alternativ både som mittback och ytterback men har mest hållit till på högerbacksplats i landslag och klubblag på senare tid.

Ett utmärkt alternativ som ytterback, men även som mittfältare, är också Alice Nilsson (-94) som kanske i år kan spela till sig en ordinarie plats i laget. På samtliga backpositioner finns också Therese Andersson (-89) som alternativ men hon har haft skadebekymmer under försäsongen. Även lovande Tova Nilsson (-97) är ett altarnativ i backlinjen eller på mittfältet även om hon har en bit kvar till startelvan.

Mittfält
Klubben var på jakt efter en mittfältare av hög internationell klass men den svaga ekonomin satte stopp. Mittfältet blir ändå intressant att följa, inte minst tack vare talangen Olivia Welin (-96) som slog igenom rejält i höstas. Det blitr mycket spännande att se hennes utveckling under året. På mittfältet har hon sällskap av betydligt mer rutinerade Therese Björck (-81) som startat nästan alla matcher de senaste åren. Hon gjorde förra året även del matcher som ytterback. Så många fler utpräglade mittfältare finns inte i truppen men ändå en hel del spelare som är kapabla att spela där. Katja Jönsson (-95) från F19-laget fick lite speltid i en match förra säsongen.

Anfall
Saknaden kommer vara stor efter Margrét Lára Viðarsdóttir som ju alltid stänker in en hel del mål. Därför blir Susanne Moberg (-86) extra viktig i år och hon måste få fart på målskyttet igen. Förra året blev det endast två mål. Danskan Johanna Rasmussen (-83) ska som vanligt leverera vassa inlägg med sin vänsterfot men behöver kanske också göra lite fler mål.

Tidigare skyttleigavinnaren Linnea Liljegärd (-88) gör sig nog fortfarande bäst som anfallare men har på senare år allt oftare fått spela som offensiv mittfältare. Så kan det nog bli även i år, åtminstone om KDFF spelar 4-3-3. I anfallet är jag även i år mest nyfiken på Marija Banušic (-95). Hon gjorde några riktigt bra matcher förra säsongen där hon visade upp sin fina teknik och stenhårda skott. Har under det senaste året hämmats en del av skador men förhoppningsvis blir hon helt kvitt dem nu.

I truppen finns också ett några andra intressanta anfallstalanger i Amanda Persson (-95), Maja Norrhamn (-96), Mathilda Nilsson (-94) men de kommer nog samtliga att i första hand få nöja sig med att vara inhoppare samt spela i F19-laget.