Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2014: Piteå IF

Förra säsongen: Gjorde sin bästa damallsvenska säsong någonsin vilket slutade med en 7:e plats med 27p, mycket tack vare en ramstark defensiv under hösten. Målskillnad 31-32. Publiksnittet är fortsatt bra, 1011, men klubben hade nog hoppats på mer.

tips_piteaTruppförändringar
IN: Pauline Hammarlund (Linköpings FC), Hilda Carlén (Hammarby IF), Jennifer Egelryd (Tyresö FF/IK Sirius), Elin Johansson (Sunnanå SK), Paulina Hedqvist (Piteå Södra), Frida Abrahamsson (Notviken)
UT: Lydia Williams (Canberra United), Lisa Klinga (Tyresö FF), Lisa Renlund (Umeå IK), Viktoria Forsmark (slutar), Hallbera Gisladóttir (Torres), Sofie Persson (Eskilstuna United), Anna Westerlund (LSK Kvinner), Annina Wede (IK Sirius)

Förväntningar 2014: Årets svenskpräglade Piteå ska bli intressant att följa. I truppen finns gott om talang som bara väntar på att blomma ut. För att säsongen ska bli lyckad för klubben så är det nog just det som krävs, att några av talangerna tar ytterligare kliv i utvecklingen. Det råder kanske lite brist på rutin i truppen. Jag tror på en placering i intervallet 8-11.
Placeringstips: 10  


pitea_2014x2Piteå brukar spela 4-4-2 och kommer säkert göra det även i år, men jag tycker annars att en 4-2-3-1-uppställning hade varit intressant att se.

Målvakter
Lovande Hilda Carlén (född -91) har en tuff uppgift framför sig att försöka fylla skorna efter australiensiskan Lydia Williams som var bra förra året. Hon har dock goda chanser att göra det på ett bra sätt och det är kul att hon äntligen får chansen i Damallsvenakan. Man har en bra backup i Maria Rönnbäck (-89) som inte fick mycket speltid förra året men som vaktade lagets mål nästan hela 2012.

Försvar
Lagets absoluta nyckelspelare är, precis som de senaste åren, Faith Ikidi (-87). Nigerianskan är seriens bästa mittback och blir extra viktig i år när en hel del rutin försvunnit ur backlinjen. Komplett spelare utan någon egentlig svaghet.

Elin Bergkvist (-94) har i år goda möjligheter att spela till sig en ordinarie plats i backlinjen och jag misstänker att hon kan bli förstevalet som Ikidis mittbackspartner. Det främsta alternativet till henne är annars klart mer rutinerade Emelie Lövgren (-90) som är tillbaka efter skada.

Förra årets ordinarie ytterbackar (Gisladóttir och Klinga) har lämnat men här finns ändå flera intressanta alternativ. Johanna Andersson (-92) visade härlig inställning förra året med sin ettriga spelstil och gjorde en fin vårsäsong. Hon kan nog få mycket speltid på ytterbacksplats i år.  Lena Blomkvist (-90), som missade hela 2013, är tillbaka från skada och vill nog ta tillbaka sin högerbacksplats. Nyförvärvet Frida Abrahamsson är också ett alternativ, både som mittback och ytterback.

Mittfält
Josefin Johansson (-88) var en av lagets absolut bästa spelare förra året och blev dessutom lagets främsta målskytt. En mycket viktig och hårt arbetande tvåvägsspelare som ju även fått landslagsdebutera under vintern. Landslagsdebutera har även mittfältspartnern Emilia Appelqvist (-90) fått göra. De kan säkert utveckla sitt samarbete ytterligare i år och bilda ett riktigt starkt centralt mittfält. Hon kommer säkerligen ha den lite defensivare rollen av de två.

Norskan June Pedersen (-85) är given på en av yttermittfältspositionerna. Hon gjorde kanske ingen toppsäsong förra året men har en riktigt hög högstanivå. Viktig på fasta situationer med sin vänsterfot samt i inläggssituationer. Nyförvärvet Elin Johansson (-92) är en annan mycket het kandidat på yttermittfältet. Hon fick spela mycket vänsterback i Sunnanå förra säsongen men gör sig nog bättre i en offensivare position.

Den unga flicklandslagsaktuella kvartetten Lotta Ökvist (-97), Ronja Aronsson (-97), Klara Grahn (-96) och Paulina Hedkvist (-95) får nog i första hand nöja sig med inhopp men kanske kan någon av dem växa in i startelvan under säsongen. Ökvist och Aronsson har båda även testats som ytterbackar under försäsongen. Ronja Aronsson debuterade ju i Damallsvenskan redan 2011 när hon som 13-åring (näst yngst någonsin i serien) fick spela några minuter men har bara fått göra ett par inhopp sedan dess.

Anfall
Sedan Jennifer Nobis lämnade klubben har man saknat en riktigt het målskytt. I år har man väldigt många intressanta svenska anfallare och förhoppningsvis kan någon av dem ta ett rejält kliv framåt. Clara Markstedt (-89) gjorde en riktigt stark vårsäsong förra året där hon visade styrka och vilja i anfallet. Det enda som saknades var effektiviteten. Det givna alternativet till Markstedt är skadedrabbade Hanna Pettersson (-87) som har en lite liknande spelstil.

Markstedt borde kunna bilda ett alldeles perfekt anfallspar med den tekniska nigerianska supertalangen Francisca Ordega (-93). Ordega, som kanske gör sig allra bäst i en lite släpande roll där hon kan komma rättvind och utmana backlinjen. Var riktigt bra under hösten.

Nya för året är Jennifer Egelryd (-90) och Pauline Hammarlund (-94). De har inte gjort sig kända som några målsprutor i damallsvenskan ännu men kanske lossnar det i år. De är användbara både i anfallet och som yttermittfältare.

2var till Inför Damallsvenskan 2014: Piteå IF