Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2015: AIK

tips1512Förra året: Klarade nytt kontrakt förra säsongen tack vare Tyresös konkurs. Tog dubbla segrar mot både Piteå och Jitex men det var också de enda och man fick totalt 14p. Målskillnaden 13-48 vittnar om en alldeles för svag offensiv. Publiksnittet var seriens sämsta, bedrövliga 273.

Truppförändringar
IN:  Jennie Nordin (Linköping), Julia Zigiotti Olme (Bollstanäs), Juliette Kemppi (Åland United), Jennifer Egelryd (Piteå IF), Justine Bernier (Klepp IL)
UT: Maja Andersson (Sirius), Madeleine Tegström (Hammarby), Lisa Moazzeni (Djurgården), Christina Mårtensson (Brommapojkarna), Helén Holmgren (Bollstanäs)

Förväntningar för 2015: AIK har behållat nästan hela fjolårets startelva och just det kan bli nyckeln till att fixa nytt kontrakt. Man har dock fortfarande ett väldigt ungt lag (endast tre 80-talister i truppen) och man saknar ett par rutinerade spelare på mittfältet som kan ge lite bättre stabilitet. Under våren har man också haft en del skadebekymmer, men bredden i truppen är faktiskt hyfsad. Precis som förra året tror jag dock att man får problem med målskyttet. Ganska klar nedflyttningskandidat men inte alls chanslösa att hänga kvar för här finns ett gäng talanger som kan blomma ut i år.
Placeringstips: 12:a


aik2015Det finns många tänkbara formationer för AIK när man vill försöka få ut det mesta av sina talanger, men en klassisk 4-4-2 är inte helt dumt. Man har också ganska intressant spelarmaterial för populära 3-5-2/5-3-2.

Kanadensiskan Justine Bernier (-89), med rutin från norska ligan, ska vakta AIK-målet i år. Hon kommer sannolikt få en hel del att utstyra och det vill nog till att hon och backlinjen snabbt hittar ett bra samarbete. Britta Elsert Gynning (-95) är klubbens backup och hon fick lite damallsvensk rutin i ett par matcher förra året.

Vänsterfotade finska landslagsbacken Maija Saari (-86) blir med sin rutin väldigt viktig i försvarsarbetet och hon måste nog göra en toppsäsong. Hon kommer att bilda ett starkt (men lite långsamt?) mittbackspar med Jennie Nordin (-93) som är tillbaka i klubben efter en sejour i Linköping. F19-landslagets stora försvarstalang Nathalie Björn (-97) är också redan nu med och konkurrerar om en plats i startelvan. Även Madeleine Rohr (-95) kan spela på positionen.

Julia Molin (-90) var förstavalet som högerback förra året men jag tycker också hon är ett bra alternativ på det centrala mittfältet där man inte har så många alternativ. Elin Bragnum (-94) på vänsterkanten imponerade på mig förra året både defensivt och offensivt och det ska bli kul att se om hennes utveckling fortsätter i år. Sarah Fredriksson (-90) är också ett bra alternativ på en av kanterna i backlinjen eller på mittfältet.

Petra Andersson (-93) ska hålla ihop mittfältet och se till att laget får hålla lite i bollen. Behöver nog ta ytterligare ett kliv i närkampsspelet i år. Hårdskjutande mittfältstalangen Filippa Angeldahl (-97) fick rejält med speltid redan i 2014 och imponerade. Spännande att följa henne under 2015.  Jessica Thorin (-94) missade större delen av förra säsongen p.g.a. skada men är ett bra alternativ centralt men också på kanten.

aik2015altDet kryllar av offensiva alternativ i truppen och det ökar förstås chansen att målskyttet lossnar för någon eller några av dem. A-landslagsmeriterade Emma Lundh (-89) behöver nog ta en större roll i lagets anfall i år och även göra lite fler mål. Hög högstanivå, lite för låg lägstanivå. Sarah Storck (-90) har ju ofta varit skadedrabbad men kunde spela ovanligt mycket förra året. En snabb och energisk spelare som är riktigt vass när hon är i bra form. Ett alternativ på alla offensiva positioner.

Finska nyförvärvet Juliette Kemppi (-94) är redan nu ganska ordinarie i det finska landslaget och kommer nog bli en viktig kontringsspelare för AIK i år, viktigt att övriga snabbt lär sig hennes löpningar  Ett bra alternativ i anfallet eller på kanten är också Jessy Sharro (-90). Nyförvärvet Jennifer Egelryd (-90) har laddat upp med deltagande i Robinson och behöver kanske lite tid för att komma i form?

Bland de många offensiva talangerna i truppen känns nyförvärvet Julia Zigiotti Olme (-97) kanske allra mest spännande. Hon kommer säkert få mycket speltid redan i år. Eldina Ahmić (-94), numera är bosnisk landslagsspelare kan nog också få en del speltid medans Elin Sjölander (-96),  Daniella Novaković (-96) och Evelina Finndell (-98) nog i första hand får nöja sig med inhopp.