Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2016: Djurgårdens IF

Förra säsongen
Var storfavorit att vinna Elitettan men fick nöja sig med andraplatsen. Öste in mål men släppte också in relativt många.

Truppförändringar

IN: Emilia Appelqvist (Piteå IF), Katrin Schmidt (Hammarby), Guðbjörg Gunnarsdóttir (LSK Kvinner), Petronella Ekroth (Hammarby), Sheila van den Bulk (Kolbotn), Sandra Lindkvist (Brommapojkarna), Annika Kukkonen (Sunnanå SK), Johanna Rytting Kaneryd (Älta), Carolina Mendes (Rossiyanka),
UT: Mikaela Uthas (Hovås Billdal), Matilda Östergaard (Hovås Billdal), Sofie de Besche, Elin Nilsson, Emilie Eriksson (AIK), Mikaela Sundlöv (Sunnanå SK), Matilda Rosqvist (AIK),
da9Kommentar: Har gjort en ganska stark Silly Season och värvat in en nästan helt ny defensiv med ett flertal etablerade namn. Klart färre förändringar i offensiven. 

Förväntningar 2016
Djurgården är svårbedömt. Man har en relativt rutinerad trupp där större delen ligger runt 25-årsåldern. Jag tycker inte man ska behöva bli indraget i nedflyttningsstriden men det är många nya i laget. Får man ihop defensiven och levererar offensiven?

Placeringstips: 8:a

Följ Djurgården: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram,


djurgardens_if_2016_aDjurgården kommer sannolikt spela ett ganska klassiskt 4-4-2 och man har en hel del olika alternativa startspelare. Personligen tycker jag man borde utnyttja det faktum att man har så många starka centrala mittfältare och istället spela exempelvis 4-3-3.

Nygammal målvakt är isländska landslagsmålvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir (född -85) som är vaktade målet senast laget spelade i högsta serien. Man är en utmärkt andremålvakt i svensk-serbiska Susanne Nilsson (-91) och som tredjhemålvakt finns även Rebecca Rudner (-88).

Man kommer troligtvis ha ett helt nytt mittförsvar i år. Petronella Ekroth (-89) tar sannolikt den ena platsen där. Sedan ska det bli intressant att se hur holländska Sheila van den Bulk (-89) håller i Damallsvenskan efter ett par imponerande säsonger i norska ligan. Även ett utmärkt alternativ för det centrala mittfältet.

Lisa Moazzeni (-92) var mittback större delen av förra säsongen och är en bra backup och ett bra alternativ för startelvan som ytterback. Sandra Lindkvist (-91) är också ett mittbacksalternativ i truppen. Det är även Mikaela Sundlöv (-90) men som kanske främst slåss om att ta plats som högerback.

På vänsterbacksplats har man Elin Borg (-90) som bra alternativ. Har kan säkerligen också finska Annika Kukkonen (-90) bli ett utmärkt val om man väljer att inte spela henne på mittfältet. Bra alternativ på egentligen alla försvars- och mittfältspositioner.

Sofia Nilsson (-90) gjorde det bra på positionen senast Djurgården spelade i Damallsvenskan och är också ett alternativ där eller på yttermittfältet.

djurgardens_if_2016_bPå det centrala mittfältet finns som sagt många bra alternativ. Supervärvningen Katrin Schmidt (-86) kommer förstås att spela där och får med stor sannolikhet sällskap av Emilia Appelqvist (-90). Det bör bli ett riktigt stabilt och starkt mittfältspar.

Ett spännande alternativ på mittfältet är också F19-landslaget Johanna Rytting Kaneryd (-97). Till vänster på mittfältet är Therese Persson (-91) ett av alternativen och till höger har man bl.a. energiska Hanna Lundqvist (-90).

Offensivt så får man hoppas mycket på trion som levererat i Elitettan de senaste åren. Mia Jalkerud (-89) öste in mål förra året och kommer säkert göra en del i år också. Liten och lurig spelare. Kanske kan anfallskollegan Madeleine Stegius (-94) få ett litet genombrott i år.  Alexandra Höglund kompletterar de båda bra och bjuder på lite mer tyngd i offensiven.

Nytt alternativ i offensiven i år är portugisiska Carolina Mendes (-87). Duktig och teknisk spelare men jag har svårt att se att hon kommer att ösa in mål. Välväxta talangen Johanna Wikström (-98) finns också som spännande alternativ i anfallet.

5var till Inför Damallsvenskan 2016: Djurgårdens IF