Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2016: Kopparbergs/Göteborg FC

Förra säsongen
En klar besvikelse 2016 och 6:e-platsen var lagets sämsta sedan 2008.

Truppförändringar
IN: Elin Landström (Umeå IK), Maja Göthberg (Hovås Billdal), Jennifer Falk (Mallbacken), Pauline Hammarlund (Piteå IF), Nathalie Persson (FC Rosengård), Freja Hellenberg (Avaldsnes), Annahita Zamanian (Göteborgs DFF),
UT:  Manon Melis (Seattle Reign), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Fanny Lund (Kungsbacka DFF), Lieke Martens (FC Rosengård), Julia Wahlberg (Kungsbacka DFF), Sofia SkogArna Sif Ásgrímsdóttir (Valur), Marlene Sjöberg (slutar),
da8Kommentar: Flera tunga förluster men gick ut starkt tidigt i höstas med värvningarna av bl.a. Jennifer Falk och Pauline Hammarlund. Sedan blev det många offensiva talanger och kantspelare och jag är förvånad att man inte heller denna vinter värvade någon vass defensiv mittfältare.     

Förväntningar 2016
Någon guldstrid lär Göteborg inte vara i närheten av i år, det har man för få toppspelareoch kanske lite för instabil defensiv  för att lyckas med. Här finns en viss fiasko-risk men jag tror ändå att man fixar en stabil plats på den övre halvan, kanske med hjälp av Lotta Schelin under hösten?

Placeringstips: 4:a

Följ opparbergs/Göteborg FC: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube,


kopparbergs_goteborg_fc2016_bHade stora bekymmer med skador på målvakterna förra året men har tillsammans med Rosengård starkaste målvaktsduon i år. Ny i mål är Jennifer Falk (född -93), kanske seriens bästa målvakt förra året. Helt orädd och blir bara bättre och bättre. Ändå inte helt given förstemålvakt då hon konkurrerar med holländska landslagsmålvakten Loes Geurts (-86) som är tillbaka efter skada.

Kathlene Fernström (-86) är en stabil mittback som var ordinarie förra året och är ett av startalternativen även i år. . Beata Kollmats (-92) kan kanske få något av ett genombrott efter skadebekymmer och en hel del bänknötande de senaste åren. Nytt mittbacksalternativ finns i Freja Hellenberg (-89) som även har en hel del erfarenhet som ytterback.

Ny vänsterback är Elin Landström (-92) och här får man in en vänsterfot som man saknat på positionen tidigare. Jag tror hon kommer att göra en bra säsong. Catrine Johansson (-91) har under många år främst varit vänsterback men lär få en annan roll i år. Precis som förra året tycker jag att hon vore ett intressant alternativ som central mittfältare men hon är ett alternativ även på flera andra positioner.

Ny högerback är U20-landslagets Maja Göthberg (-97) som jag tror kommer att få ett litet genombrott i år under sin damallsvenska debutsäsong. Rutinerade Anna Ahlstrand (-80) är ett ytterbacksalternativ och ett alternativ på alla mittfältspositioner, lojal och hårt arbetande spelare.

Elin Rubensson (-93) har testat på många positioner de senaste åren. Just nu tycks det vara central mittfältare som gäller och det blir intressant att följa hennes utveckling där under säsongen. Lite synd synd att flytta henne från yttermittfältspositionen då hon är en av få svenska spelare som är riktigt bra som yttermittfältare. För landslagets del, med ett spelsystem där det ju saknas renodlade yttermittfältare, kan det dock säkert vara bra att hon spelar centralt så att hon kan bli ett alternativ på positionen även där.

Filippa Curmark (-95) gjorde en fin vår förra året men hade sedan en del skadebekymmer. Ett hett alternativ att få komplettera Rubensson centralt. Spelskicklig spelare som fortfarande kan bli bättre i defensiven. Det samma gäller Andrine Hegerberg (-93) som också är ett alternativ på positionen eller på kanten.

Snabba finskan Adelina Engman (-94) kommer nog att få mycket speltid som yttermittfältare och säkert även som anfallare. Behöver bli lite mer av en poängspelare i år. Nathalie Persson (-97) kommer säkert också få en hel del speltid på yttermittfältet och kan kanske få ett litet genombrott med ökat förtroende. Att döma av försäsongen så är Engman och Persson heta namn för startelvan på varsin kant.

Rutinerade Sara Lindén (-83) nådde inte riktigt upp i toppformen förra året men kan kanske åter höja sig ett snäpp i år och bjuda på bl.a. fina skarvningar till lagets nya anfallsvapen Pauline Hammarlund (-94). Hon gjorde ju målsuccé förra året och har varit given i de senaste landslagstrupperna. Spännande att se om hon kan producera lika mycket mål i år och om hon får lika bra bollar att jobba med.

Snabba F19-landslagsspelaren Rebecka Blomqvist (-97) är också ett offensivt alternativ. Ytterligare  talanger finns i truppen i Annahita Zamanian, Viktoria Bergqvist (-98) och Marika Bergman Lundin (-99) men de får nog främst rikta in sig på att sitta på bänken och enstaka inhopp. Nyförvärvet Irvina Bajramovic (-95), främsta målskytt i division 1 förra året, kommer åtminstone delvis att representera IK Rössö även i år.