Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2016: Linköpings FC

Förra säsongen
Linköping var åter en besvikelse 2015 och hamnade på fjärde plats för andra året i rad. Ofta bra spel men ineffektiviteten framför mål var påtaglig hela säsongen vilket förstörde både i Champions League och Damallsvenskan. 14 segrar och sex förluster blev det i ligan och målskillnaden 43-17 var nästan identisk med året innan.  Publiksnittet sjönk från 1214 till 1021.

Truppförändringar
IN: Matilda Haglund (Lidköpings FK),
UT: Charlotte Rohlin (slutar), Katie Fraine (Vittsjö GIK), Venera Rexhi(Växjö DFF), Maja Krantz (Notts County), 
 Kommentar: Små förändringar i truppen. Ekonomin tillät inga stora nyförvärv och man har istället bantat truppen en aning. Lite tunnare i främst defensiven i år. 

Förväntningar 2016
Kan nästan kopiera mina förväntningar från förra året. Linköping kommer säkert att dominera spelmässigt i de flesta matcher under säsongen och får man ordning på effektiviteten i offensiven kan man utmana om guldet. Har imponerat på försäsongen och man har bäst toppbredd i serien med goda ersättare på egentligen alla positioner. Truppen är inte jättestor men i stort sätt alla är potentiella startspelare och många kan spela på flera positioner. Möjligen lite väl orutinerade målvakter för ett topplag.

Placeringstips: 2:a

Följ Linköpings FC: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Corren,


linkopings_fc_elvan_2016

Bästa 11:an, åtminstone med lite svenska ögon.

Målvaktsposten är aningen försvagad utan Katie Fraine som bortsett ett och annat misstag ändå är en målvakt av riktigt hög klass. Upp till duon Cajsa Andersson (född -93) och Matilda Haglund (-97) att kliva fram i år. Spännande att följa deras utveckling.

Lagdelen där man möjligtvis kan vara lite skadekänsliga när nu Charlotte Rohlin slutat och Maja Krantz lämnat samt när värvningen av Alexandra Lindberg föll igenom. Har bara två naturliga mittbackar i rutinerade danskan Janni Arnth Jensen (-86) och landslagets vänsterback Magdalena Ericsson. (-93) Ett bra mittbackspar men möjligtvis lite långsamt.

Jessica Samuelsson (-92) har sett vass ut i landslaget och kommer att göra en riktigt bra säsong bara hon vara skadefri. Urstark i defensiv och allt bättre i offensiven. På andra kanten är Jonna Andersson (-93) numera ganska given. Glänser sällan riktigt men gör heller nästan aldrig en dålig match.

Claudia Neto (-88) var en av seriens absolut bästa mittfältare förra säsongen och kanske lagets allra jämnaste spelare. Oerhört bolltrygg, bra både defensivt och offensivt även om man kanske kan önska fler poäng. Danska veteranen Mariann Gajhede Knudsen (-84) har många starka säsonger bakom sig men hämmas av och till av skador. Utmärkt tvåvägsspelare och matchvinnartyp när hon är i form.

Tillbaka från skada är passningssäkra holländskan Renée Slegers (-88) vilket ökar konkurrensen på det centrala mittfältet. Kan förhoppningsvis komma tillbaka till den fina form hon visade innan skadan. Emma Lennartsson (-91) är också ett bra alternativ på mittfältet och unga Emilia Larsson (-98) finns också i truppen.

Tove Almqvist (-96) kan förhoppningsvis bli ett av årets genombrott  när hon nu ser ut att få gott om speltid i den offensiva mittfältsrollen. Härlig lirare med vass teknik och också hon känns som en matchvinnartyp. Numera också landslagsaktuell.  Ukrainska Vera Diatel (-84) har dragits med skador nästan sedan hon kom men är ett bra alternativ på positionen när hon blir skadefri.

Offensiv klass saknas inte i laget men ska man utmana om guldet måste man bli effektivare på sista tredjedelen.  Pernille Harder(-92), Damallsvenskans MVP 2015, kommer säkerligen göra mycket mål även i år och är förstås en nyckelspelare i offensiven med sin fina teknik, fina skott och vassa spelsinne.

Jag eftersökte det  redan inför förra säsongen men nu har Linköping äntligen sett till att ordna med ett spelsystem där både Stina Blackstenius (-96) och Fridolina Rolfö (-93) får plats i startelvan. Stina Blackstenius skapade med sin snabbhet och genombrottsförmåga mycket redan förra året men måste bli effektivare i år. Fridolina Rolfö hade skadebekymmer men kan säkert göra en start säsong i år och låta den sylvassa vänsterfoten tala oftare runt straffområdet.

Till sist en spelare spelare som är ett startalternativ på i stort sätt alla positioner i laget bortsett målvaktspositionen. Norska Kristine Minde (-91) är en fantastisk spelare att ha i en ganska liten trupp. Hög lägstanivå på alla positioner även om jag efterlyser lite fler poäng även här.

3var till Inför Damallsvenskan 2016: Linköpings FC