Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2016: Piteå IF

Förra säsongen
Piteå IF var något av årets succélag 2015 där man med en superstabil defensiv och vassare offensiv än någonsin nådde en fin 3:e plats.  Målskillnade 45-25 var avsevärt mycket bättre än 22-32 säsongen innan. Publiksnittet steg med drygt 500 till fina 1649.

Truppförändringar
IN: Felicia Karlsson (Eskilstuna United), Moa Öhman (från. utvecklingslaget), Tempest-Marie Norlin (Sirius), Ellen Löfqvist (Sundsvalls DFF), Elin Bragnum (AIK),
UT:  Pauline Hammarlund (Kopparbergs/Göteborg FC), Maria Rönnbäck, Lotta Ökvist (Umeå IK), Emilia Appelqvist (Djurgården), Elin Johansson (KIF Örebro),   
Kommentar: De stora förändringarna har skett i offensiven där man har ett nytt anfallspar i år. Sammantaget är välkänslan att man har en kanske aningen svagare trupp men det återstår att se.     

Förväntningar 2016
Med sin välorganiserade och stabila defensiv bör Piteå ha goda chanser att vara långt från nedflyttngsstriden även i år. Hur högt upp man kommer hänger mycket på vad man lyckas få ut av sin nykomponerade offensiv, men man är knappast lika nära guldet i år. Trots spännande nyförvärv tror jag att det blir ett litet fall nedåt i tabellen.

Placeringstips: 7:a

Följ Piteå IF: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube


pitea_if2_2016_startelvaMålvakter
Hilda Carlén (född -91) fortsatte sin utveckling förra året och gjorde en fenomenal höstsäsong som gjort till andrevalet i landslaget. Grymma reflexer och har höjt sin lägstanivå. Moa Öhman är reservmålvakt. .

Försvar
Lagets absoluta nyckelspelare är, precis som de senaste åren, nigerianska Faith Ikidi (-87). Seriens bästa mittback 2015. Oerhört stark, bolltrygg och brytsäker.

Emelie Lövgren (-90) gjorde nog sin bästa säsong i karriären 2015 och kompletterade Ikidi fint. Elin Bergkvist (-94) är också ett bra alternativ som mittback men också på mittfältet.

Offensiva högerbacken Ronja Aronsson (-97) går från klarhet till klarhet . Imponerar i flicklandslagen och har växt in i Damallsvenskan. Bra konkurrens på högerbacksplats då  Lena Blomkvist (-90) är ett stabilt och lika bra laternativ.  Frida Abrahamsson är ytterligare ett alternativ i backlinjen.

Norska June Pedersen (-85) gjorde succé som vänsterback förra året och fick debutera i norska landslaget. Stabil i defensiven och ett vasst anfallsvapen med sina många precisa långa uppspel, hörnor och frisparkar.

Mittfält
Josefin Johansson (-88) fortsätter att utvecklas. Hög arbetskapacitet och duktig tvåvägsspelare som varit med i flera landslagstrupper den senaste tiden. Bredvid sig får hon i år talangen Ellen Löfqvist (-97) som trots sin unga ålder redan fått debutera i U23-landslaget. Slitvarg som passar in i lagets spelstil och som blir spännande att följa under 2016.

pitea_if_2016_startelvaI Irma Helin (-94) finns mycket potential och det vore kul att se henne i en offensiv mittfältsroll centralt men hon kommer nog oftast få hålla till på kanten även i år. Fin teknik och bra högerfot. Ett bra kantalternativ är också Nina Jakobsson (-94) som gjorde en fin debutsäsong i Damallsvenskan förra året. Bra och svårstoppad när hon driver boll.

Nytt mittfältsalternativ finns i vänsterfotade Elin Bragnum (-94) som även är bra som vänsterback. Paulina Hedkvist (-95) är också ett alternativ på mittfältet.

Anfall
Skadade Hanna Pettersson (-87) kommer tyvärr att bli borta hela säsongen och skyttedrottningen Pauline Hammarlund har lämnat. Därför hänger mycket i offensiven de två nyförvärven Felicia Karlsson (-93) och Tempest-Marie Norlin som jag tycker ska bli spännande att följa i år.

U23-landslagets Felicia Karlsson tror jag kan få något av ett genombrott i år. Supersnabb spelare men har ofta haft för svaga avslut. Ändring på det i år? Även Tempest-Marie Norlin är riktigt snabb och kan säkert också ta ett kliv till i år. Klara Grahn (-96) är också en lovande anfallare.