Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2016: Umeå IK

Förra säsongen
Kämpade i de nedre regionerna strax över nedflyttningsstrecket större delen av säsongen då man precis som i år hade en hel del skadebekymmer. Man slutade 8:a, lagets sämsta placering sedan man åkte år Damallsvenskan 1996.

Truppförändringar
IN: Sabrina Henriksson (Mallbackens IF), Lotta Ökvist (Umeå IK), Hanna Folkesson (KIF Örebro), Fanny Hjelm (Gamla Upsala SK),
UT:  Elin Landström (Kopparbergs/Göteborg FC), Emmi Alanen (Vittsjö GIK), Tuija Hyyrynen (Fortuna Hjørring),
Kommentar: Ganska små förändringar i truppen och även om man har tappat ytterligare lite rutin så känns truppen ungefär lika stark som förra säsongen. 

Förväntningar 2016
Hur bra det går för UIK i år hänger mycket på skadeläget. Med alla tillgängliga har man en startelva som säkert kunde slåss på övre halvan. I genrepet saknades fortsatt ganska många från de tänkta startelvan men man bör kunna ha ett starkt lag under hösten om man inte drabbas av nya bakslag. Klar risk att man blir indragna i nedflyttningsstriden om skadeproblemen fortsätter.

Placeringstips: 9:a

Följ Umeå IK: Hemsida, Facebook, TwitterInstagram,


umea_ik_2016_bUmeå IK testade förra året någon typ av 3-5-2-variant och kommer att göra det även i år.

Har ett bra målvaktspar Tove Enblom (-94) fick sitt allsvenska genombrott förra året med en fin säsong. Ändå inte givet att hon är förstemålvakt i år då Malin Reuterwall (-90) är tillbaka från skada och är ett lika bra alternativ. Tredjemålvakt är Elin Ernerstedt (-96).

Lagkaptenen Lisa Lantz (-87) var riktigt bra förra året och är den absoluta nyckelspelaren i försvaret. Även ett bra offensivt hot på fasta situationer. Vilka som ska komplettera henne i backlinjen känns ganska öppet och här finns en del olika alternativ.

Talangfulla högerbackar finns det gott om men även här har det varit stora skadebekymmer.  Hanna Glas (-93) fick ett rejält genombrott förra året men skadade sig efter sin första landslagsuttagning. Stark både offensivt och defensivt.

Jasmin Nejati (-94) har p.g.a. skador inte spelat i Damallsvenskan sedan hösten 2014 men kommer förhoppningsvis tillbaka under året. Utmärkt högerback och ett alternativ som mittback. I Glas och Nejatis skadefrånvaro tog F19-landslagets Selina Henriksson (-98) chansen och gjorde det bra i höstas.

Ny vänsterfot har man fått in i F20-landslagets vänsterback Lotta Ökvist (-97) som också kan användas på mittfältet eller i trebackslinjen. Även nyförvärvet Sabrina Henriksson (-94) är ett vänsterfotat defensivt alternativ.

Fanny Hjelm (-91) är tillbaka i Damallsvenskan efter några år i lägre divisioner och är ett alternativ i försvar eller på mittfältet precis som talangen Julia HellströmAmanda Kröger (-95) är också ett alternativ i backlinjen.

Rita Chikwelu (-88) ska i år få en offensivare roll i laget och det kommer troligtvis göra mycket för lagets offensiv. Frågan är hur hårt defensiven straffas av det. En spelare som nästan aldrig gör en dålig match och är skicklig både defensivt och offensivt med sin styrka och teknik.

Landslagsmittfältaren Hanna Folkesson (-88) är på väg tillbaka från korsbandsskadan och blir förstås en fin förstärkning.  I år är det kanske också dags för Sarah Mellouk (-98) att få/ta en större roll på innermittfältet. Bra speluppfattning och fint passningsspel.

Emma Åberg Zingmark (-91) var bra förra året på innermittfältet men missar nog hela säsongen i år p.g.a. korsbandsskada. Johanna Nyman (-95) är en annan på väg tillbaka från skada och kommer nog få en del speltid så småningom. Hanna Boubezaari (-98) och Wilma Carlsson (-00) är andra talangfulla alternativ på mittfältet.

Jenny Hjohlman (-90) kommer att få en oerhört viktig roll i offensiven i år och är en pålitlig målskytt. Snabba och tekniska Hjohlman är ett bra kompliment till större och starkare Lina Hurtig (-95). Hurtig missar dock säsongsinledningen p.g.a. sin efterhängsna fotskada.

Hanna Sandström (-95), snabb djupledsspelare som kanske kan ta ett kliv till i år. Amanda Berglund (-95) och Elin Bäckström (-97) är andra anfallsalternativ som fick en del speltid förra året.