Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: Hammarby IF

Det är dags för de sedvanliga truppresentationerna och placeringstipsen inför Damallsvenska premiären. Tipsen för Elitettan och norska Toppserien kommer också någon gång under de kommande två veckorna. Damallsvenska nykomlingen Hammarby är först ut.


Förra säsongen: Tvåa i Elitettan efter 18 segrar, 5 förluster och 3 oavgjorda. Man hade seriens klart starkaste defensiv (22 insläppta mål, LB07 näst bäst med 31) men gjorde relativt få mål (53 stycken, att jämföra med LB07s 84).

Publiksnitt 2016: 402 (bäst i Elitettan)


Truppförändringar
IN: Elena Sadiku (Eskilstuna United), Sejde Abrahamsson (KIF Örebro), Emma Holmgren (IK Sirius), Julia Ekholm (USF Knights), Kajsa Sund (Rimbo), Alma Nygren (P18), Astrid Larsson (Älta IF), Klara Folkesson (Jitex), Ellen Gibson (Santa Clara University). Från U-laget: Ida Karlsson
UT: Siri Frimodig (slutar), Eleonore Freby (Brommapojkarna),  Maja Norrhamn (slutar),  Lina Ringshamre (Sunnanå SK, tränare), Hanna Olsson (slutar), Anna Lindblom (slutar), Linnéa Eriksson (Uppsala Fotboll), Moa Nilsson (Tyresö FF), Michaela Larsson (Brommapojkarna), Moa Hedell (Enskede),

Större delen av startspelarna från förra året finns kvar. Man har haft ganska stor rotation på spelare men ändå känns truppen inte nämnvärt förstärkt då man satsat på en del orutinerade kort. Jag tycker att försvararna Linnéa Eriksson och Anna Lindblom är ganska tunga förluster. Emma Holmgren är en av landets stora målvaktstalanger och är förstås ett kap.

Årets trupp känns kanske aningen sämre än den som som åkte ur Damallsvenskan 2015 på sämre målskillnad än Mallbacken. Då hade man klart mer rutin med bl.a. Katrin Schmidt på mittfältet och Sofia Lundgren mellan stolparna. Däremot har ju i stort sett samtliga spelare i truppen en utvecklingskurva som pekar uppåt och flera spelare kan säkert ta stora kliv under säsongen.

tips_17_12Det stora frågetecknet: Vem ska göra målen?
Jag har varit inne på det många gånger de senaste åren men faktum kvarstår att laget aldrig lyckas få fram någon riktig målspruta oavsett om man spelar i Elitettan eller Damallsvenskan. Även i år har jag svårt att se en spelare i laget som kommer att ösa in mål. Jag blir gärna motbevisad av någon av lagets anfallstalanger.

Tabelltips: 12:a
Bristen på offensiv spets och orutinen på en del positioner gör att jag tippar Hammarby som jumbo. Spelmässigt matchar man övriga bottenlag och mittenlag bra men jag tror helt enkelt inte att man kommer lyckas avgöra tillräckligt många matcher. Man är dock inte på något sätt chanslösa i kampen om nytt kontrakt för känslan är ändå att gapet mellan toppen av Elitettan och botten av Damallsvenskan är mindre än tidigare. Laget är också samspelt och jobbar man lite hårdare än övriga lag så finns absolut chansen till nytt kontrakt.


3 att hålla koll på:
Det är framförallt laget som ska göra det för Hammarby men här är tre spelare jag tror kommer sticka ut lite extra i år:

– Anna Oscarsson – Har varit väldigt bra det senaste året och kommer nog få sitt riktiga damallsvenska geenombrott i år. Viljestark och kraftfull högerytter med hög arbetskapacitet.

– Alexandra Lindberg – Var en av lagets spelare redan 2015 och med den rutinen i ryggen kan hon säkerligen på nytt göra en stark säsong som ledare i lagets försvar.

– Emma Holmgren – Nykomlingar behöver normalt en stark målvakt. Hon har visat att hon kan vara bäst när det gäller i flicklandslagssammanhang och gjorde en stark säsong i Elitettan. Nu behöver hon ta ytterligare kliv i utvecklingen när motståndet blir betydligt tuffare.


hammarby2017bHammarby har matchat samma startelva i ett antal av matcherna under försäsongen med ett ganska rakt 4-4-2.

Nya målvakten Emma Holmgren (-97) blir som sagt viktig. Stor talang som har ett ganska brett register men fortfarande kan förbättra alla delar i sitt spel. Lite frågetecken för greppsäkerheten ibland. En i de här sammanhangen ganska orutinerad men duktig reserv finns bakom henne i Patrica Kaldoyo (-93). Man har även flyttat upp Ida Karlsson (-01) från de egna leden.

I backlinjen kommer Alexandra Lindberg (-93) bli mycket viktig. Hon var väldigt bra senast laget var uppe och gick ju till Linköping när laget åkte ur. Hon valde dock att istället att ta en liten paus och återkom sedan till Hammarby. Snabb och brytsäker mittback och den enda som känns helt given i backlinjen..

Therése Boström (-93) kom in i laget förra sommaren. Jag har tidigare mest sett henne som mittfältare men i Hammarby tycks hon få en mittbacksroll och det kan bli riktigt intressant. Var med i startelvan när Sverige F19-EM-guldet 2012.

Hon kommer att få konkurrens av en av F19-guldvinnarna från 2015, nämligen Julia Ekholm (-96). Hon har de senaste åren haft fokus på college-spel i USA och bara gjort kortare gästspel i klubben. Ytterligare en lovande mittback, Marie Johansson (-96), är korsbandsskadad.

En spelare jag är lite nyfiken på i år är Ellen Gibson (-96). Jag trodde mycket på henne för några år sedan men som jag inte sett henne spela så mycket sedan dess. Användbar som mittback eller central mittfältare. Helen Eke (-91) är ett annat alternativ som mittback eller mittfältare.

Vänsterbacken Amanda Johansson (-93) är oprövad på den här nivån men kommer sannolikt vara den man satsar på på positionen. Man har för övrigt få naturliga alternativ just där.

Ganska orutinerad är också tänkta högerbacken Sejde Abrahamsson (-98) som gjort ett gäng inhopp men inte fått starta en enda damallsvensk match de senaste två åren i KIF Örebro. Här är det kanske också lite genombrottsvarning.

Rutinerade Madeleine Tegström (-83) var riktigt bra 2015 och har en mycket viktig roll som den lite mer defensiva centrala mittfältaren. Stark bollvinnare.

Kompletteras bra av Filippa Angeldahl (-97) som var en startspelare i Damallsvenskan redan 2014 med AIK. Duktig spelfördelare med ett ruggigt tryck i högerfoten.

hammarby2017altDet finns ganska många olika tänkbara sätt att ställa upp Hammarbys lag då många i truppen kan spela på ett antal olika positioner. En som säkerligen kommer bli aktuell för startelvan när hon är helt tillbaka från senaste skadan är Elena Sadiku (-93).

Sadiku är lite av en  matchvinnartyp på offensivt mittfält och delar kaptensansvaret med Olga Ekblom (-89) i år. Ekblom är en av de mer rutinerade i truppen och kan spela allt från ytterback till anfallare men kommer troligtvis mest hålla till på yttermittfältet.

Jag tror som sagt Anna Oscarsson (-96) kan få ett rejält genombrott i år. Hon är bra på att ta sig runt på kanten och komma till inspel/inlägg. Även hon ett bra alternativ som högerback. Cathrine Dahlström (-93), Klara Folkesson (-00) och Astrid Larsson (-99) är andra mittfältsalternativ.

Så är det då anfallet där som sagt känslan ändå är att man saknar spets. Förra året var Frida Sjöberg (-93) lagets främsta målskytt med 14 mål i Elitettan. Återstår att se om hon kan leverera också i Damallsvenskan.

Sjöberg konkurrerar kanske främst med talangen Alma Nygren (-99) om en plats i startelvan. Nygren öste in mål för gotländska P18 i division 1 men steget till Damallsvenskan är förstås stort. Hon har startat många matcher på försäsongen och det ska bli spännande att följa hennes utveckling under säsongen.

Nyförvärvet Kajsa Sund (-94) är ytterligare ett oprövat kort på den här nivån. Julia Zigiotti Olme (-97) är väl kanske inte heller den stora målskytten men med sin fina teknik kommer hon säkert ligga bakom en hel del i lagets offensiv. Gjorde en fin säsong med AIK i Damallsvenskan  2015.

Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 22,2 år


Följ Hammarby
Hemsida, Facebook, Twitter (@kanalplan, @Hammarbyfotboll), Instagram

Twitter: Anna Oscarsson, Elena Sadiku, Olga Ekblom, Cathrine Dahlström, Helén Eke,

Instagram: Elena Sadiku, Anna Oscarsson, Cathrine Dahlström, Olga Ekblom,


Elitettan-laget AIK besegrade för övrigt Hammarby med 2-1 i ett träningsderby ikväll. Kanske inte riktigt det svar som Hammarby vill ha två veckor före premiären.  Matchfakta på AIKs hemsida.

Ett svar till Inför Damallsvenskan 2017: Hammarby IF