Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: Kampen om andraplatsen (?)

Imorgon kommer mitt Elitettan-tips men idag avslutar jag årets ”Inför Damallsvenskan” med en specialare och det jag tror blir kampen om andraplatsen mellan Linköpings FC och Eskilstuna United.

Två lag med trupper med liknande uppbyggnad och kvalitet. Det är också de enda två lag som jag tror, om de får igång målskyttet ordentligt, har möjlighet att utmana Rosengård om guldet.


Förra året

Linköping hade en magisk säsong där man till slut tog en ganska klar serieseger (20 vinster och 2 oavgjorda). Offensiven varr seriens starkaste med 73 gjorda mål att jämföra med serietrean Eskilstunas (11 vinster, 6 förluster och 5 oavgjorda) 34 gjorda mål. Drygt 50 av Linköpings mål gjordes dock av spelare som nu har lämnat klubben så här förväntar jag mig mycket jämnare siffror efter denna säsong.

Eskilstuna släppte också nästan in dubbelt så många mål som Linköping förra året, 26 mot 14.  United har  fått in mer defensiv styrka på mittfältet nu som kanske kan hjälpa den siffran ner en aning.  Linköpings defensiv är i nästan den samma som förra året men med svagare offensiv brukar också följa lite fler insläppta mål.

Publiksnitt 2016: United 1897 (bäst i serien) och LFC 1571 (näst bäst i serien)


Truppförändringar

Linköpings FC
IN: Lina Hurtig (Umeå IK), Maja Kildemoes (Odense), Johanna Rasmussen (Kristianstad), Marija Banušić (Eskilstuna United), Alva Selerud (IFK Norrköping DFK), Lisa Lantz (Umeå IK), Irma Helin (Piteå IF), Emmaliina Tulkki (TPS Åbo). Från F19-laget: Sara Olai, Wilma Thörnqvist
UT:  Mariann Gajhede Knudsen (slutar), Chandra Bednar (Vittsjö GIK), Pernille Harder (VfL Wolfsburg), Emilia Larsson (IFK Nyköping), Fridolina Rolfö (Bayern München), Stina Blackstenius (Montpellier), Renée Slegers,

Eskilstiuna United
IN: Hanna Glas (Umeå IK), Petra Johansson (comeback), Sarah Bergman (Mallbackens IF), Fiona Brown (Glasgow City),
Från F19-laget: Sara Linnakallio, Cajsa Åkerberg, Elin Rombing, Matilda Plan,
UT: Elena Sadiku (Hammarby), Chloe Logarzo (Newcastle Jets, sedan Avaldsnes), Emma Jansson (KIF Örebro), Louise Quinn (Notts County), Marija Banusic (Linköpings FC), Frida Svensson (KIF Örebro),

Linköping har ju försvagats under vintern men lagets värvningar är ändå i klass med det som United har värvat. Jag kan tycka att man kanske inte riktigt fått in helt rätt spelartyper, jag saknar exempelvis en central mittfältare som kan ersätta Slegers/Gajhede. 

Eskilstuna har värvat klokt och fått in spelare som passar in väldigt bra i lagets spelsystem vilket gör att jag tycker att truppen känns lite starkare i år. Det man inte lyckats få in är lite mer tyngd i offensiven.


Målvakter

Cajsa Andersson (-93) var given etta hos LFC under sin debutsäsong i Damallsvenskan. I år får hon konkurrens från Matilda Haglund (-96) som är tillbaka från sin korsbandsskada. Intressant att se om hon kommer utmana om posten som förstemålvakt under senare delen av året. 

Det här är kanske den svagaste lagdelen hos båda lagen. Eskilstuna har dock den mest rutinerade målvakten i Emelie Lundberg (-93) som jag också tycker är målvakten med högst högstanivå. Man har en bra backup i Britta Elsert Gynning (-95).


Backlinje

Linköping har sin backlinje intakt från förra året och det ger förstås trygghet. Magdalena Eriksson (-93) och Janni Arnth (-86) bildar ett stabilt mittbackspar, om än inte världens snabbaste. Erikssons väldigt kraftfulla spelstil och fina vänsterfot vid fasta situationer/uppspel kompletteras av smarta  och följsamma Arnth. 

Snabbheten finns istället hos ytterbackarna. Jessica Samuelsson (-92) är en av världens bästa högerbackar, åtminstone om man ser till det defensiva spelet. Väldigt varierande kvalitet på det offensiva spelet däremot där vänsterbacken Jonna Andersson (-93) överglänste henne rejält förra året med sitt fina inläggsspel som gjorde henne till assistdrottning. 

Lisa Lantz (-87) och danska nyförvärvet Maja Kildemoes (-96) finns som bra alternativa mittbackar men de riskerar nog att få begränsat med speltid i år så länge de andra fyra försvararna är i speldugligt skick. Möjligtvis kan de få spela en del på mittfältet.

Eskilstuna  får i år klara sig utan Louise Quinn men får i gengäld tillbaka Vaila Barsley (-87) efter hennes skadebekymmer förra året. De är ju ganska lika i spelstilen och Barsley kanske är ännu lite bättre i huvudspelet. 

Hon kompletteras av Nathalie Björn (-97) och Glódís Perla Viggósdóttir (-95), två av Nordens största försvarstalanger på senare år. Båda är väldigt svårpasserade. Viggósdóttir den kanske lite mer fysiska av de två medans Björn har lite bättre teknik. 

Som utmärkt alternativ i backlinjen finns nyförvärvet Sarah Bergman (-93) som gjorde en stark säsong i Mallbacken förra året. Även dubblerande (spelar även bandy på elitnivå) Matilda Plan (-98) är ett alternativ i backlinjen.


esk_lin_352aEskilstuna United ställer som vanligt upp med sitt 3-5-2. Det är en uppställning som också Linköping testat under försäsongen men det tycks inte ha blivit långlivat. Jag tycker annars det är en uppställning som skulle passa LFC väldigt bra eftersom man har många duktiga mittbackar, evighetsmaskiner till ytterbackar och anfallare som gör sig bäst centralt. Man får då också en potentiell 5-backslinje inarbetad om det skulle behövas i Champions League mot riktigt starkt motstånd.

Jämfört med Eskilstuna så känns Linköpings 3-5-2 helt klart mer defensivt stabilt, framförallt på kanterna och man har också en lite mer rutinerad trebackslinje. Uniteds kanter har dock lite mer offensiv finess. En helt klart mer hårt arbetande toppduo hos Eskilstuna men kanske en större målpotential hos Linköpings duo.

esk_lin_433bLinköping ser ut att fortsätta med sitt 4-3-3 som fungerade så väldigt bra förra året. Intressant att se vad nye tränaren gör för förändringar. Om Eskilstuna United av någon anledning skulle vilja byta spelsystem så har man bra material också för ett 4-3-3.

Även om United skulle få en bra backlinje så är det svårt att slå Linköpings sammansvetsade fyrbackslinje. Glas och Björn är dock spännande ytterbacksalternativ och kan mycket väl bli reserverna  i EM bakom kanske lite mer rejäla Samuelsson och Andersson. Mittfälten känns ganska jämnstarka. Offensivt finns kanske lite mer styrka hos Linköpings trio som också känns mer komplett med lite olika spetskvalitéer hos spelarna. Hos United är det väldigt mycket speed och kvickhet som gäller.


Mittfält

Claudia Neto (-88) har bara blivit bättre och bättre i Linköping och gjorde en fantastisk säsong förra året. I år är hon lagets största stjärna och får en viktig roll i att binda ihop det stabila försvaret med det nya anfallet. Emma Lennartsson (-91) kommer sannolikt att få mycket mer speltid i år och blir kanske rent av förstavalet bredvid Neto. 

I den offensiva mittfältsrollen blir nog tekniskt skickliga Irma Helin (-94) huvudspåret. Lite skadebekymmer på försäsongen för henne men här finns också Tove Almqvist (-96) som liknande och bra alternativ. Båda är väldigt bra på små ytor.

Det är också en position där man kan spela finska stortalangen Emmaliina Tulkki (-00) men hon kommer kanske mest få speltid i anfallet. I truppen finns också svenska talangerna Wilma Thörnkvist (-00) och Sara Olai (-99) .

Mest intressant på United mittfält blir förstås att se vilken form Petra Johansson (-88) (av gammal vana råkade hon få heta Larsson i grafiken) kommer i under sina andra comeback. Förra gången var hon ju lysande och hon kommer säkert bara att bli bättre och bättre under säsongen. Urstark bollvinnare och utmärkt spelfördelare. 

Bredvid henne kommer säkert Ingrid Schjelderup (-87) att få mest speltid. Gjorde ju en mycket stark höst där hon var en av lagets bästa spelare. Ganska snabb och teknisk och lite finurlig i offensiven där hon är bättre än i defensiven.

Petra Andersson (-93) är ett väldigt bra alternativ till Schjelderup och det blir intressant att se henne i en kanske offensivare roll i år när Petra Johansson är tillbaka.

I den offensiva rollen är det Malin Diaz (-94) som är huvudalternativet. Härlig teknik men har också utvecklat defensiven. Lite fler avgörande passningar kanske man möjligtvis kan önska. 

Elin Rombing (-98) och Cajsa Åkerberg (-99′) är två talangfulla mittfältsalternativ som säkert kan få en del speltid. På väg tillbaka från skada är också Elin Wahlström (-93).  

Eskilstunas yttrar får också räknas som mittfältare i första hand. Här har man gjort en utmärkt värvning i Hanna Glas (-93) som är som klippt och skuren för rollen efter som hon är utmärkt i defensiven men också kreativ och skicklig i offensiven. 

På vänsterkanten har man fått i skotska Fiona Brown (-95) som kanske inte har samma defensiva styrka men är väldigt kreativ i offensiven och har både teknik och snabbhet.  

Rutinerade Annica Svensson (-83) är ett utmärkt alternativ på en kant eller i backlinjen. Har väl fortfarande styrkan i defensiven men har utvecklat sitt inläggsspel avsevärt de senaste åren.


Anfall

Här har det skett mycket hos Linköping. Kvar från förra året finns ”bara” Kristine Minde (-92). Kan användas på planens alla positioner men kommer nog främst vara anfallare i år. Jag tycker även hon borde vara ett utmärkt alternativ på det centrala mittfältet som komplement till Neto. 

Man har i Lina Hurtig (-95) och Marija Banušić (-95) fått in två av Sveriges stora anfallstalanger som båda, även om de redan är etablerade i Damallsvenskan, väntar på att få det där riktigt stora genombrottet. Här finns potential till många mål om de kommer in rätt i laget och hittar ett bra samarbete. 

Rent spontant så borde ju den här trion komplettera varandra utmärkt med Banušić teknik och vassa skott/frisparkar/hörnor, Hurtigs fysik och huvudspel och Mindes arbetskapacitet och snabbhet.

Rutinerade danskan Johanna Raasmussen (-83) hade varit ett bra alternativ i offensiven men hon blir borta hela säsongen med en korsbandsskada. Talangen Alva Selerud (-00) finns också truppen.

Ganska få alternativ som anfallare hos Eskilstuna och det är väl i stort sätt Mimmi Larsson (-94) och Olivia Schough (-91) man kommer att satsa på här. Schough har ju hög arbetskapacitet men skulle behöva få igång sitt målskytte.

Larsson var lagets klart bästa målskytt förra året där hon utvecklade sitt spel i straffområdet och blev mer än den vindsnabba kontringsspelare hon kanske annars tidigare setts som. Talangen Sara Linnakallio (-00) finns också som alternativ i truppen.


Medelålder på truppen: (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 
Linköpings FC: 23,55
Eskilstuna United: 23,7


Tipset

tips_17_2_3Ska man summera det hela så skulle jag väl säga att United har snäppet vassare målvaktsuppställning men sett över hela lagens defensiv så skulle jag nog säga att det ändå är lite fördel Linköping. Man har en lite mer rutinerad och en väldigt samspelt backlinje.

Dessutom har man Claudia Neto som kontrollerar det defensiva mittfältet. Utan henne så känns lagets mittfält dock inte jättestarkt så hon får ju absolut inte bli skadad. Uniteds Petra Johansson kan komma att närma sig Neto-nivå under året, men det återstår att se.

Lite mer offensiv finess på Uniteds kanter och det kan nog bli ett viktigt vapen för laget. Linköping har å andra sidan förra årets assistdrottning på en kant och betydligt fler olika styrkor hos sina anfallare, vilket brukar vara en fördel. Jag tycker väl också att LFC har fler anfallare där det finns potential till många mål.

Nu är ju dock fotboll betydligt mer än spelarnamn på ett papper eller i en grafisk uppställning, det gäller att få ihop ett fungerande och effektivt spel av det hela också.

Jag har under våren ganska länge varit inne på att satsa på Eskilstuna som serietvåa eftersom man bara har Damallsvenskan att fokusera på och inte Champions League- Men eftersom det känns som att Linköpings nya offensiv kommit igång ganska bra så har jag vägt över till att tippa LFC som tvåa.

5var till Inför Damallsvenskan 2017: Kampen om andraplatsen (?)