Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: Kopparbergs/Göteborg FC

Förra säsongen: 5:a i serien efter 9 segrar, 7 förluster och 6 oavgjorda. Både defensiven (24 insläppta mål, Rosengård bäst med 13) och offensiven (35 gjorda mål, att jämföra med Linköpings 73) var tredje bäst i serien.

Publiksnitt 2016: 378 (näst sämst i serien)


Truppförändringar
IN: Anna Larsson (Vallens IF), Savannah Levin (USC Trojans), Sarah Teegarden (Wake Forest Athletics), Pernilla Milton (Kungsbacka DFF), Felicia de Feo (Eriksbergs IF),
UT: Sara Lindén (slutar), Anna Ahlstrand (spelande tränare, IK Gauthiod), Kathlene Fernström (spelande tränare, IFK Skoghall), Freja Hellenberg (Djurgårdens IF), Sarah Mellouk (uppehåll),

Förra årets ganska unga trupp har föryngrats ytterligare men stommen är ändå kvar. Lite osäker på exakt hur starka förstärkningar amerikanskorna blir men sammantaget en trupp med minst samma slagstyrka i år.

tips_17_5Det stora frågetecknet: Vem av talangerna kliver fram?
För att Göteborg ska få ett lyft i tabellen krävs det att någon eller några av de många talangerna tar rejäla kliv framåt i år. Många kommer säkert ta kliv framåt men jag är lite osäker på om de kommer vara tillräckligt stora för att klubben ska kunna slåss om en eftertraktad Champions League-plats.

Tabelltips: 5:a
KGFC var ju för ett antal år sedan ett av seriens mest spelskickliga lag men det något man tappat år efter år. Jag tycker mig dock ha sett ett trendbrott förra året där passningsspelet började sitta allt mer igen. Jag tycker dock fortsatt att man är ganska beroende av att några få toppspelare presterar och jag tror därför på en liknande säsong som förra året.


3 att hålla koll på:
Jag ska väl inte säga att laget helt står och faller med dem men den här supertrion är verkligen väldigt viktig för laget:
– Jennifer Falk – Seriens bästa målvakt och en stor anledning till att man inte släppte in fler mål.
– Elin Rubensson – Blir bara bättre och bättre på det centrala mittfältet där hon rör sig över stora ytor.
– Pauline Hammarlund – Pålitlig målskytt som ligger bakom väldigt mycket i lagets offensiv. Skytteligatiteln inom räckhåll?


K_goteborg_17_aGöteborg spelar ett passningsinriktat 4-4-2 med mycket kantspel.

Jennifer Falk (-93) storspelade i många matcher förra året och med seriens högsta räddningsprocent räddade hon också laget i flera matcher. Fortsätter hennes fina utveckling i år?

Som backup finns talangen Anna Larsson (-01) och man har även möjlighet att låna in Fanny Lund (-97) från Kungsbacka DFF. Lund som lämnade KGFC för Kungsbacka efter säsongen 2015.

Fyra ganska rutinerade mittbackar har i år blivit två ganska rutinerade mittbackar. Beata Kollmats (-92) och Catrine Johansson (-91) kommer att vara förstaval som mittlås i år. Det var de också förra året så de ska vara väl samspelta även om skadebekymmer stört försäsongen lite för båda.

Ebba Handfast (-97) är en spelare som flyttats runt på alla möjliga positioner under försäsongen och kommer att vara backup både för backlinje och mittfält. Marika Bergman- Lundin (-99) är ett annat bra alternativ som ytterback eller mittfältare. Victoria Bergqvist (-98) och nyförvärvet Felicia de Feo (-01) finns också som alternativ i backlinjen.

Maja Göthberg (-97) gjorde en fin debutsäsong i Damallsvenskan förra året och kändes väldigt trygg på sin högerbacksplats. Har bra teknik och kan kanske våga lite mer offensivt.

Elin Landström (-92) levererar också nästan alltid stabila insatser i defensiven men jag tycker man kanske borde kunna få ut mer av hennes vänsterfot i offensiven. Har under våren även spelats in som mittback så att hon kan hoppa in där om det behövs..

K_goteborg_17_b

Ny i backlinjen är Savannah Levin (-95). Liten teknisk lirare som främst slåss om en ytterbacksplats. Med tanke på hur stabila ytterbackar man redan har så tror jag personligen att man skulle ha större nytta av henne i offensiven än i defensiven och jag skulle nog placera henne på yttermittfältet.

Annahita Zamanian (-98) ser ut att kunna få mer speltid i år, men tyvärr på en kant. Jag hade utan att tveka satt henne som släpande anfallare där jag tycker man kan utnyttja hennes teknik och spelsinne bättre.

Snabba finska landslagsspelaren Adelina Engman (-94) växte in i kantrollen förra året och gjorde en bra säsong där hon framförallt förbättrade sitt defensiva spel. På kanterna finns också Pernilla Milton (-91) och Nathalie Persson (-97) som bra  alternativ. Båda är på väg tillbaka från skador.

På det centrala mittfältet har man i amerikanska Sarah Teegarden  (-95) fått in den defensiva mittfältare som jag har eftersökt de senaste åren. Intressant att se om hon kan bli den bollvinnare och spelfördelare man nog hoppas på .

Stjärnan på mittfältet är annars Elin Rubensson (-93) som jag tycker var väldigt bra förra året. Duktig på att följa med upp och hota i offensiven och tillräckligt snabb för att hinna tillbaka att sköta defensiven. Här finns potential för fler mål.

Det tredje huvudsakliga alternativet på mittfältet är Filippa Curmark (-95) som i år säkert också kan vara ett alternativ på kanten. Med god teknik och bra passningsspel passar hon bra in i laget.

Pauline Hammarlund (-94) är anfallaren som ska göra målen också i år. Som sagt väldigt viktig för lagets offensiv och ligger bakom mycket i lagets anfallsspel utöver de mål hon gör. Ganska komplett anfallstyp.

Rebecka Blomqvist (-97) ligger närmast till hands att bli hennes anfallspartner och kanske kan hon få ett litet målmässigt genombrott i år. Jag hoppas också att Irvina Bajramovic (-95) får mer speltid i år för hon känns som ett intressant alternativ. .

Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 21,45 år


Följ Kopparbergs/Göteborg FC
Klubbsidor: Hemsida, FacebookTwitter, Instagram
Twitter: Beata Kollmats, Elin Rubensson, Filippa Curmark, Pauline Hammarlund, Jennifer Falk,
Instagram: Elin RubenssonSarah TeegardenSavannah Levin, Pernilla Milton, Adelina Engman,
Nyheter: Göteborgs-Posten
Övrigt: Montini Foto (matchbilder)

3var till Inför Damallsvenskan 2017: Kopparbergs/Göteborg FC