Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan: Kristianstads DFF

Kristianstads DFF, förra årets sjua i Damallsvenskan, siktar i år mot medaljerna och man har gjort en hel del starka värvningar.  Jag tror man hamnar på femte plats men man har absolut chansen att slå sig in topp 4. Man måste dock bli betydligt jämnare. Förra året spelade man ofta bra mot topplagen men tappade poäng mot sämre lag. Hemma på naturgräset  är man dock oftast riktigt starka och kan slå vilket lag som helst.

Man har en bred och stark trupp med lite frågetecken för hur man ska ställa upp försvaret. En skada på isländska högerbacken Guðný Björk Óðinsdóttir har gjort att Kristianstad vid ett par tillfällen under försäsongen med framgång testat att spela med tre försvarare och det vore intressant att se hur en sådan uppställning skulle lyckas i Damallsvenskan.

Målvakter: 

Hedvig Lindahl är väldigt viktig för laget och fungerat ibland som en extra försvarare med sitt spel långt utanför stolparna. Reservmålvakt är unga Hanna Persson. 

Försvar:

Isländska landslagsstjärnan Síf Atladóttir rankar jag som en av Damallsvenskans bästa försvarare. Den isländska landslagsbackens har många styrkor men är framförallt väldigt snabb. Bredvid sig i mittförsvaret har hon duktiga och fortfarande unga Mia Carlsson som går framåt år för år. Emelie Johnsson har varit given på vänsterkanten de senaste säsongerna.

Som alternativ på högerbacksplats  i en fyrbackslinje finns bl.a. Lisa Petersson och Anna Persson, som även kan spela på mittfältet.

Mittfält/anfall:

På mittfältet finns många intressanta alternativ. Till den här säsongen har man värvat amerikanskan Becky Edwards som dock tyvärr nyligen skadade sig och blir borta 1-2 månader.  I hennses ställe valde man att på korttidskontrakt ta in Kanadas landslagsmittfältare Sophie Schmidt, som jag nyligen i vänskapsmötet mot Sverige utsåg till Kanadas bästa spelare. Hon är en fullgod ersättare för Edwards och är bra både defensivt och offensivt.

Ny för året, men med tidigare erfarenhet av spel i Kristianstad, är isländska landslagets Katrín Ómarsdóttir. En mycket stark bollvinnare som kommer ha en betydande roll på det defensiva mittfältet. Här finns också en mycket stabil spelare i rutinerade Therese Björck. Ett par riktigt lovande yngre spelare för mittfältet finns i Julia Molin och U-19-landslagets defensivt starka Alice Nilsson som även kan användas i backlinjen.  Jag tror mycket på dessa för framtiden och de var bra redan förra säsongen. Julia Molin kanske får sitt stora genombrott i år? Nyförvärvet från Södra Sandby, passningsskickliga Therese Andersson, är också ett intressant alternativ för försvar och mittfält.

I en offensiv mittfältsroll tror jag Elin Nilsen skulle passa bra. Hon är en mycket snabb spelare som dock även gör sig mycket bra som ytter eller anfallare. Ett annat alternativ på dessa positioner är Elena Sadiku som man har hämtat från LdB FC Malmö.

Danmarks landslagsspelare Johanna Rasmussen är viktig på vänsterytterposition med sin känsliga vänsterfot som leder till fina inlägg och många assist. På högerkanten eller central kommer vi få se Kosovare Asllani som lämnat Linköping  för Kristianstad. Asllani, som på försäsongen sett bättre ut än på länge, verkar ha fått en rejäl nytändning i sin nya klubb. Längst fram är det ganska stor press på Susanne Moberg att göra mål i år efter att förra årets skyttedrottning Margrét Lára Viðarsdóttir lämnat klubben för spel i tyska Turbine Potsdam.

I Kristianstads trupp finns också ett gäng unga talanger i  Katja Jönsson (försvar/mittfält), Moa Petterson (försvar/mittfält), Maja Norrhamn (anfall) och Amanda Persson (anfall/mittfält) från förra årets  F-16-lag som blev svenska mästare.