Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Elitettan 2014

Elitettan 2014 drar igång på lördag (12/4). Det är en svårtippad serie i år där 7-8 lag på övre halvan känns ganska jämna och där det mycket väl kan finnas en överraskning (likt Eskilstuna United förra året) bland lagen jag tippat runt mitten av tabellen. En sak är i alla falll säker och det är att samtliga nykomlingar kommer få det tufft att fixa nytt kontrakt då man inte förstärkt sina trupper nämnvärt. Jag tippar att serien slutar som nedan.

1. Hammarby FF
Bred trupp, fina nyförvärv, gott om allsvensk rutin och en ganska stark försäsong gör att jag ser Hammarby som årets seriefavorit. Någon helt given serieseger är det dock inte tal om och man får inte börja kryssa i var och varannan match som förra säsongen. Man har starka försvarare i Anna Lindblom, Petronella Ekroth och Matilda Agné. I offensiven har man visserligen tappat Susan Varli men fått in förstärkning i Hélen Eke (KIF Örebro), Moa Hedell (Älta IF) och Elina Johansson (Eskilstuna United). Intressant också att se fortsatta utvecklingen för 96:orna Emma Jansson, som öste in mål i höstas, och Ellen Gibson.

2. Sunnanå  SK
Nedflyttade Sunnanå saknar bredd men har toppspelare i varje lagdel i Susanne Nilsson (mål), Helen Okaonu (försvar), Carina Holmberg (mittfält) och Perpetua Nkwocha (anfall). Det är en stark stomme att bygga laget på och bör räcka till att man blir ett topplag om man inte åker på för många skador. Laget har dock redan fått isländska nyförvärvet Eyrún Guðmundsdóttir skadad. Av de lite mer rutinerade spelarna finns även Matilda Rosqvist och Sandra Betschart kvar i årets trupp. Erika Nilsson-Waara var skyttedrottning senast laget spelade i Elitettan och Nina Jakobsson är tillbaka efter skada.


3. Mallbackens IK
De flesta av lagets svenska spelare följer med laget ner från Damallsvenskan och det innebär att man har ett starkt lag att bygga vidare på med spelare som Frida Broström, Malin Ahlberg, Sarah Bergman, Sofie Ahlberg, Mimmi Larsson, Julia Karlenäs och Emmie Johansson. Offensiven förstärks med finskorna Kaisa Ranki (Umeå Södra) och Tanja Nousiainen (Kokkola F-10). I målet ersätts Katie Fraine av Alyssa Whitehead (Umeå Södra). Kan mycket väl åter ta klivet upp i högsta serien.

4. Kvarnsvedens IK
Har ganska länge hållit till strax bakom topplagen i Norrettan respektive Elitettan och på en liknande position hamnar man nog även i år.  Har fått ett par riktigt fina utländska nyförvärv i Trinidads snabba Darcel Mollon (Afturelding) och skickliga amerikanska målvakten Michele Dalton (Selfoss). Ett vasst nyförvärv är också mittfältaren Petra Larsson som dock är fortsatt sjukdomsdrabbad. Viktiga kuggar som Hanne Gråhns, Elin Danielsson och Marie Salander finns kvar från förra säsongen.

5. Djurgårdens IF
Klart starkare än förra säsongen och kan nog bli årets överraskning och en plats väldigt högt upp i serien känns helt klart möjlig. Har en fin försäsong bakom sig  där man har öst in mål. Man har fått behålla skyttedrottningen Alexandra Höglund från förra året. Har fått in fina nyförvärv i exempelvis lovande målvakten Maja Ohlsson (Tyresö DFF), försvararna Mikaela Uthas (Jitex BK) och Elin Borg (Kristianstads DFF) och anfallaren Mia Jalkerud (Avaldsnes). Viktiga Irma Helin och Sofia Nilsson är också kvar i klubben liksom stortalangen Olga Langenskiöld.

6. Älta IF
Har seriens hetaste mittfält med Elaine, Elin Ekblom-Bak och nyförvärvet Louise Fors. Det bör räcka till åtminstone en stabil mittenplats men kanske ändå högre. Har tappat F19-landslagets anfallare Moa Hedell och har en i övrigt lite ojämn trupp. Nya isländskorna Telma Ólafsdóttir och Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir kommer säkerligen också bli väldigt nyttiga för klubben.

7. IK Sirius
Riskerar att bli årets negativa överraskning efter att man tappat många viktiga spelare (exempelvis Elnicky, Almesjö, Egelryd, Storck, Chapman). Det finns ändå gott om kvalitet i truppen men i den absoluta toppen kommer nog inte laget återfinnas. Duktiga mittfältarna Julia Lyckberg och Moa Matsson blir extra viktiga i år liksom försvararna Mikaela Björklund och Malin Winberg. Man har fått in ett väldigt intressant nyförvärv i Annina Wede (PIteå IF) som blir viktig för offensiven där man även har pålitliga målskytten Jenny Jansson.

8. QBIK
Byggde nytt förra året och bygger vidare på det nu. Har vassa spelare i bl.a. rutinerade amerikansk-grekiskan Maria Yatrakis i målet och duktiga Mia Skoglund och Elsa Hellstrand som gjorde starka säsonger förra året men det är framförallt lagspelet som är styrkan. Höstens amerikanska storskytt Jocelyn Charette återvänder till klubben under förutsättning att hon genom sina släktband får italienskt medborgarskap så att klubben har råd med henne. Kan överraska och mycket väl hamna på den övre halvan av tabellen.

9. LB07
Limhamn Bunkeflo hade förra året ett väldigt ungt lag som nu bör ha växt ett snäpp. Har fått in väldigt mycket rutin i defensiven Sara Larsson där hon bl.a. gör tidigare F19-landslagsspelaren Alexandra Benediktsson sällskap. Emma Stålhammar är tillbaka efter graviditet och ska stärka upp offensiven där annars också Michaela Johnsson och Josefine Rydle är viktiga spelare. Frida Nordin slutar med fotbollen

10. Hovås Billdal
Hovås Billdal har fått behålla främsta målskyttarna Louise Nordenberg och Taina Hartikainen och värvat Kungsbackas toppskytt Mimmi Asperot och därmed bör man kunna göra en del mål, vilket ofta varit klubbens problem. Har fått mycket fin målvaktsförstärkning i rutinerade Jenny Olsson som tidigare spelat i Damallsvenskan med Göteborg och Jitex. Kvar i klubben är också höstförstärkningen Linda Nöjd som stärker upp mittfältet. Bör klara nytt kontrakt.

11. Umeå Södra
Ekonomisk kris gjorde att laget nästan drog sig ur serien och man tappade en hel del viktiga spelare. Backen Emma Kullberg och mittfältsnyförvärvet Therése Boström är viktiga i laget som får hoppas på att man tar många poäng hemma där man vanligtvis är starka för annars kan det bli en riktigt tung säsong.


12. IS Halmia
Överraskande starka i division 1 förra året men har nog inte värvat tillräckligt för att överraska denna gång. Lagets skyttedrottning Jessica Jingblad är kanske lagets absoluta nyckelspelare. Har också ett väldigt intressant namn i 96:an Amanda Johnsson Haahr på mittfältet.

13. Bollstanäs SK
Nykomling som knappt förstärkt alls. Malin Engdahl och Ida Hedstad ska göra målen även i år. Har två F19-landslagsspelare i Julia Ekholm och Julia Zigiotti Olme som också har viktiga roller i laget.

14. Brommapojkarna
Ytterligare en nykomling som knappt förstärkt alls. Har dessutom tappat främsta målskytten Lisa Arnell samt Jackie Kisch Brunzell. Här är det lagarbetet som ska vinna matcher och det finns ändå en hel del ganska rutinerade spelare i laget som exempelvis Tempest-Marie Norlin och Isabell Hammarbäck som spelat i Damallsvenskan och en rad 80-talister (Therése Dahlberg, Ida Garamvölgyi, Emelie Brodin, Sanna Norlander) som tidigare spelat i Norrettan med andra Stockholmslag.