Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför EM 2013: Island

Efter ett år med ganska skrala landslagsresultat kommer Island till EM utan press men kanske också med lite stukat självförtroende. Sedan förlusten i gruppfinalen mot Norge i kvalet i höstas där man spelade riktigt bra men ändå förlorade tycker jag inte riktigt laget har stått att känna igen.

Man har på senare tid gått över till en 4-2-3-1-liknande spelstil och frågan om det har hunnit sätta sig ordentligt. Nyckel till framgång blir att visa isländsk vilja och attityd. Här gäller det att jobba för varandra och löpa som bara islänningar kan. Det kollektiva försvarsspelet måste fungera bättre än det har gjort under våren och skyttedrottning Viðarsdóttir måste leverera. Den enda större överraskningen i den isländska truppen var att tidigare KIF Örebro-mittfältaren Edda Garðarsdóttir inte fick någon plats.

Spelar i grupp B tillsammans med Tyskland, Holland och Norge.
Tips: I höstas tippade jag laget som grupptvåa men i dagsläget känns tipset gruppfyra, bakom i tur och ordning Tyskland, Norge och Holland, mer troligt. Här finns dock alla chanser att även ta andraplatsen om laget spelar på topp för både Norge och Holland är lag man kan besegra.

em2013_islandMålvakter: Þóra Björg Helgadóttir (Född: 1981, Klubb: LdB FC Malmö) åkte på en lårskada i sista seriematchen innan uppehållet och går en kamp mot klockan för att bli helt återställd innan EM. Sanslöst bra målvakt i sina bästa stunder och gör sällan en dålig match. Lugn och trygg. Andremålvakt är tidigare Djurgårdenmålvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir (-85, Avaldsnes IL) som kanske är lite mer ojämn än Helgadóttir men också har en mycket hög högstanivå. Det är bra ställt på målvaktssidan på Island och även tredjemålvakten Sandra Sigurðardóttir (-86, Stjarnan), med ett kort förflutet i Jitex, känns som ett tryggt alternativ.

Försvar: På vänsterbacksplats har Hallbera Gisladóttir (-86, Piteå IF) varit given på senare tid och hon kommer ta den platsen även i EM. Kommer ofta till fina inlägg med vänsterfoten och har blivit allt bättre i defensiven. Tidigare KIF Örebro-spelaren Ólina Viðarsdóttir (-82, Chelsea LFC) är tillbaka efter barnafödande och har åter tagit upp kampen om en startplats i landslaget. Jag skulle tro att hon kommer bli förstavalet på högerbacksplats.

I mittförsvaret gör tre spelare upp om två startplatser. Islands mesta landslagsspelare, oerhört rutinerade Katrín Jónsdóttir (-77, Umeå IK) kommer ta en av platserna. Snabba Sif Atladóttir (-85, Kristianstads DFF), med de långa inkasten, dras med skadeproblem och det är lite osäkert om hon hinner tillbaka i full form innan EM startar. Annars är det givna alternativet unga och mycket talangfulla Glódís Perla Viggósdóttir (-95, Stjarnan) som har imponerat när hon fått chansen under våren. Mycket stort framtidlöfte men ändå en tuff situation att gå in som mittback i ett EM som 18-åring.

I övrigt finns också Elísa Viðarsdóttir (-91, ÍBV) och även landslagsnykomlingen Anna Björk Kristjánsdóttir (-89, Stjarnan) som alternativ i backlinjen. Þórun Helga Jónsdóttir (-84, Avaldsnes IL) har kommit tillbaka i landslaget efter en bra vår i klubblaget och är ett alternativ som ytterback eller mittfältare.

Mittfält/anfall: Den absoluta nyckelspelaren på det centrala mittfältet som så väl bollvinnare, spelfördelare och ledare är Sara Björk Gunnarsdóttir (-90, LdB FC Malmö). En spelare som jobbar oerhört hårt och ska visa vägen med attityd och vilja. Stark både defensivt och offensivt. Har blivit allt bättre under våren i Damallsvenskan och måste göra ett bra EM om det ska gå vägen för Island. Hon kommer säkerligen få sällskap på det centrala mittfältet av föredetta Kristianstad-spelaren Katrín Ómarsdóttir (-87, Liverpool) som också hon är en bra tvåvägsspelare. Tidigare Djurgården-spelaren Dóra María Lárusdóttir (-85, Valur) är det främsta alternativet på den positionen. Spelskicklig men kanske inte riktigt lika resolut i defensiven som de två tidigare nämnda. Hon är också ett alternativ som högerback där hon gjort ett antal landskamper det senaste året.

På kanterna finns flera alternativ. Hólmfríður Magnúsdóttir (-84, Avaldsnes IL) har varit bofast till vänster på senare år och kommer med stor säkerhet ta den platsen även i EM. En spelare med mycket energi och fin teknik som älskar att utmana men ibland kanske vill lite för mycket. Helt klart en nyckelspelare i offensiven som behöver visa toppform under EM. Rakel Hönnudóttir (-88, Breiðablik) är inte ett givet startalternativ till höger men en spelare i fin form som inlett säsongen starkt på Island. Hårt arbetande och spelskicklig och en spelare som är bekväm även som ytterback, innermittfältare och anfallare. Främsta alternativet till höger är hennes tidigare klubbkamrat Fanndís Friðriksdóttir (-90, Kolbotn IL). Har länge varit en supertalang men inte riktigt blommat ut i landslaget ännu. Teknisk och snabb men lite ojämn.

Som offensiv spets på mittfältet eller som anfallare kommer vi nog få se Harpa Þorsteinsdóttir (-86, Stjarnan). Något av vårens spelare på Island där hon har varit stekhet i den isländska ligan och visat målsinne, fin teknik och arbetsmoral. Svårt att hålla en spelare med den formen utanför startelvan. I någon av de positionerna kommer vi även få se Islands stora skyttedrottning Margrét Lára Viðarsdóttir (-86, Kristianstads DFF). Hon har kommit tillbaka allt starkare under våren och visat att målsinnet fortfarande finns där. Mycket skicklig avslutare och det är hon som i första hand ska göra målen under EM.

Som mittfälts- eller ytteralternativ finns också Dagný Brynjarsdóttir (-91, Valur) samt Guðný Óðinsdóttir (-88, Kristianstads DFF) som återtagit sin landslagsplats efter ett par skadefyllda säsonger. En av Islands många unga anfallstalanger, Elín Metta Jensen (-95, Valur), kommer nog främst få agera inhoppare. Hon vann skytteligan på Island förra året och har i år fortsatt att ösa in mål. Ytterligare ett offensivt alternativ finns i Katrin Ásbjörnsdóttir (-92, Þór/KA), kanske främst i den offensiva mittfältsrollen. Fysiskt stark men behöver bli en hetare avslutare.


Katrin Ásbjörnsdóttir har i efterhand fått tacka nej till EM på grund av skada och ersätts av försvararen Soffía Arnþrúður Gunnarsdóttir (-87, Stjarnan) som ännu inte spelat någon A-landskamp.