Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför EM 2013: Ryssland

Ryssland är EMs lägst rankade lag och kommer få det tufft. Laget har inte imponerat särskilt mycket varken i kvalet eller i förberedelserna under våren. Helt ofarligt är dock inte laget och när man kommer in i matcherna med rätt inställning och redo att göra jobbet så är man ganska stabila i defensiven och svårslagna. Visade också i genrepet mot Norge (seger 3-2 till Ryssland) att man har kapacitet att störa övriga lag.

Truppen bjöd inte på några stora överraskningar och består av ganska många rutinerade spelare. Möjligen är det överraskande många Izmailovo-spelare med i truppen.  Jag saknar framörallt Rossiyankas spelskickliga defensiva mittfältare Olesya Mashina som jag dock tror är skadad. Klubbkompisen, anfallaren Elena Danilova, är en spelare som jag trodde skulle komma med i truppen med tanke på den fina målform hon haft i ligan.

Spelar i grupp C tillsammans med England, Frankrike och Spanien
Tips: Utslagna som gruppfyra. Skulle kunna skrälla sig vidare som trea på Spaniens bekostnad.

em2013_rysslandMålvakter: Ryssland har en av EMs absolut främsta målvakter i Elvira Todua (Född 1986: Klubb: FC Rossiyanka). En komplett målvakt utan några direkta svagheter. Lugn och trygg, ganska lång och bra i både luftrummet och med fötterna. Hon drabbades nyligen av en skada och åtminstone inledningen av EM är i fara. Ett mycket tungt avbräck för Ryssland om hon inte kan spela. Andremålvakt är, i landslagssammanhang, orutinerade Yulia Grichenko (-90, Kubanochka) och tredjemålvakt är ännu yngre Margarita Shirokova (-92, FC Rossiyanka).

Försvar: Lagkapten och ledare i försvaret är Ksenia Tsybutovich (-87, Ryazan-VDV) som ska hålla ihop defensiven. Visade målform i genrepet mot Norge efter några års måltorka i landslaget.  Alla Sidorovskaya (-83, Izmailovo), tidigare Alla Rogova, har kommit tillbaka starkt under våren efter ett långt uppehåll för att bli mamma. Hon är en trolig mittbackspartner men också ett alternativ som defensiv mittfältare. Daria Makarenko (-92, Zvezda 2005) och Natalia Pertseva (-84, FC Rossiyanka) är ytterligare två alternativ i backlinjen.

Olga Petrova (-86, FC Rossiyanka) kommer säkerligen ta hand om högerbacksplatsen. Stabil spelare som sällan gör dåliga matcher. På vänsterbacksplats är nog Elena Medved (-85, FK Zorkiy) det främsta alternativet. Offensivt lagd ytterback som ibland slarvar lite i defensiven. Yulia Gordeeva (-88, Izmailovo), som är en omskolad anfallare, är ett annat offensivt vänsterbacksalternativ men även ett alternativ som yttermittfältare.

Mittfält/anfall:  Anastasia Kostyukova (-85, FK Zorkiy) ska vinna boll på mittfältet. Stark defensiv spelare som också kan spela mittback. Alltid hårt arbetande Valentina Savchenkova (-83, Ryazan-VDV) går alltid in med 100% i duellerna. Följer också gärna med i offensiven. Rutinerade Tatiana Skotnikova (-78, FC Rossiyanka) och Maria Dyachkova (-82, Zvezda 2005) är också alternativ på det centrala mittfältet.

Elena Morozova (-87, FK Zorkiy) kommer spela på någon av de offensiva mittfältspositionerna. En kraftfull spelare som gärna går på egna genombrott men också är en skicklig framspelare. Helt klart en av lagets viktigaste offensiva spelare. Det är också Natalia Shlyapina (-83, FC Rossiyanka) som gör sig bäst som offensiv spets på det centrala mittfältet eller som anfallare. Smart och teknisk och duktig avslutare.

Ett mycket bra alternativ i anfallet är Olesya Kurochkina (-83, Izmailovo). Även hon skicklig avslutare och ganska snabb och kraftfull i sina djupledslöpningar. På senare tid har klubbkompisen Nelli Korovkina (-89, Izmailovo) fått en del speltid i landslaget och även levererat målmässigt. Hon har seglat upp som ett startalternativ i EM.

På kanterna har man en del små, hyfsat snabba och tekniska alternativ, inte minst i spelskickliga Elena Terekhova (-87, Ryazan-VDV) och Ekaterina Sochneva (-85, FK Zorkiy) som oftast varit förbundskaptenen förstaval. Två kvicka spelare som dock ofta väger lite lätt mot mer fysiskt motstånd. Ekaterina Stepanenko (-83, Izmailovo) samt två av lagets yngre talanger, 90-talisterna Anastasia Pozdeeva (-93, Zvezda 2005) och Yulia Bessolova (-92, Izmailovo) är ytterligare offensiva alternativ, främst på ytterpositionerna.