Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Frauen-Bundesliga 2014/15

I helgen drar Allianz Frauen-Bundesliga 2014/15 i gång, nu med en ny sponsor i ryggen och därav det nya namnet.

På förhand så känns det som att fyra lag gör upp om guldet: Har Wolfsburg fortfarande hungern att vinna? Ska Frankfurt till slut komma tillbaka högst upp på tronen? Orkar unga Turbine Potsdam hela vägen den här gången? Ska Bayern München med sin storsatsning nu ansluta till de tre stora?

Bakom de fyra stora sker inga stora satsningar men Tyskland har som bekant stor bredd av talang och det gör att ligan ändå har en rad stabila och bra mittenlag. Det känns som att trion MSV Duisburg, Hoffenheim och nykomlingen Herforder SV gör upp om att undvika de två nedflyttningsplatserna.

En tydlig trend på senare år har varit en stor ökning av österrikiska och schweiziska spelare i klubbarna. För Schweiz är det förstås oerhört bra att haöver ett dussin spelare i tyska ligan när man nu nått VM för första gången. Nilla Fischer är enda svenska i Tyskland i år.

Så en koll på trupperna och årets tips:

1. VfL Wolfsburg 
Europas bästa lag förra säsongen när man på nytt vann både ligan och Champions League. Idag blev också lagets mittfältsstjärna  Nadine Keßler utsedd till Europas bästa spelare. Bland de tio främsta i den omrästningen fanns även hennes mittfältskompis  Lena Goeßling (4:a), defensiva giganten Nilla Fischer (3:a) och offensiva duon Martina Müller (2:a) och Alexandra Popp (7:a) oc de fem utgör lagets ryggrad.

Har fått behålla alla sina startspelare från förra säsongen bortsett från mittbacken Josephine Henning som valt att flytta till PSG. Mittbacken/ytterbacken Babett Peter (FFC Frankfurt) ersätter henne. Offensiven förstärks med norska supertalangen Caroline Graham Hansen och kraftfulla kantspringaren Isabel Kerschowski (Bayer Leverkusen).

I truppen finns ytterligare landslagsspelare som Luisa Wensing och Verena Faißt samt de senaste säsongerna skadedrabbade Zsanett Jakabfi. Inte alltid superstabila målvakten Almuth Schult, som dock är en bra målvakt, är möjligtvis lagets lilla akilleshäl.

2. FFC Frankfurt 
Babett Peter (Wolfsburg), Melanie Behringer (Bayern München) och Fatmire Alushi (PSG) är tre kännbara spelarförluster men klubben har också värvat riktigt bra i sommar. Defensiven förstärks med Kathrin Hendrich (Bayer Leverkusen) och offensiven med underskattade Mandy Islacker (BV Cloppenburg). Två av Europas främsta mittfältare, walesiska Jessica Fishlock (Seattle Reign) och spanska Verónica Boquete (Portland Thorns), ansluter från NWSL.

Kvar i offensiven finns fortsatt Tysklands skyttedrottning Célia Šašić och även rutinerade Kerstin Garefrekes som var tvåa i skytteligan. Kvar är också Dzsenifer Marozsán som ville flytta till Frankrike men inte tilläts bryta sitt kontrakt. Hennes teknik och spelsinne är förstås en nyckel i offensiven.

I defensiven missar rutinerade Saskia Bartusiak hela hösten p.g.a. korsbandsskada och det är förstås ett mycket tungt avbräck. Simone Lauder, skicklig på samtliga positioner på planen, fick ofta ta plats i backlinjen förra året. Bianca Schmidt och Peggy Kuznik är andra viktiga spelare i defensiven.

3. Bayern München
Förtsätter att bygga ett storlag och det har blivit stora förändringar i spelartruppen under sommaren men man har en mycket stark och bred trupp nu. Duktiga målvakten Kathrin Längert har flyttat till FC Rosengård men klubben har fått en fullgod ersättare i finska Tinja-Riikka Korpela (Tyresö FF). Mittfältet förstärks med landslagsspelare i form av supertalangen Melanie Leupolz (SC Freiburg) och rutinerade och hårdskjutande Melanie Behringer (FFC Frankfurt).

Av de som lämnat är det nog egentligen bara amerikanska landslagsanfallaren Sarah Hagen (FC Kansas City) som kan komma att saknas särskilt som viktiga anfallsvapnet Lena Lotzen, som missade stora delar av förra säsongen p.g.a. skada åkt på en korsbandsskada och missar på nytt stora delar av säsongen.I offensiven har man dock fått fin förstärkning i japanska assistdrottningen Mana Iwabuchi (Hoffenheim), amerikanskan landslagsspelaren Katie Stengel samt hett eftertraktade holländska supertalangen och extremt målfarliga Vivianne Miedema (Heereneen).

Kvar från förra årets trupp finns två av Tysklands bästa ytterbackar i klart underskattade Katharina Baunach samt Leonie Maier som missade stora delar av säsongen p.g.a. skada. På väg tillbaka från skada är också Laura Feiersinger som tillsammans med sin österrikiska landsmaninna Viktoria Schnaderbeck varit väldigt bra på lagets mittfält de senaste säsongerna tillsammans med schweiziskan Vanessa Bürki. I defensiven finns gott om rutin i amerikanska Gina Lewandowski, norska Nora Holstad Berge,  italienska Raffaela Manieri samt schweiziska nyförvärvet Caroline Abbé från SC Freiburg.

4. Turbine Potsdam
Jag trodde inte alls på Potsdam förra året men då fick man ut väldigt mycket av en ganska ung trupp. Spelmässigt var man ofta långt ifrån lysande men vann matcher gjorde man som vanligt. Har tappat ganska många rutinerade spelare i sommar men egentligen är det bara Maren Mjelde (Kopparbergs/Göteborg FC) som var given i startelvan.  Bland övriga som lämnat märks Ada Hegerberg (Lyon) som inte riktigt lyckades i klubben och Antonia Göransson (Vittsjö GIK) som inte hade någon bra säsong alls.

Kvar i laget finns en rad duktiga tyska spelare som succéparet på mittfältet, Julia Simic och Johanna Elsig, supertalangen och all-round-spelaren Pauline Bremer samt backarna Tabea Kemme, Jennifer Cramer och Stefanie Draws. I offensiven har man utländsk kraft i form av bl.a. kraftfulla toppskytten Genoveva Añonma, skotska assistdrottningen Lisa Evans och lovande polska nyförvärvet Magdalena Szaj. Ett par (ännu ej namngivna) amerikanskor ska vara på ingång.

5. USV Jena 
Blev mycket imponerad de gånger jag såg Jena förra året och trots den fina femteplatsen hade man ibland ganska dålig utdelning för sitt fina spel. Nu har man lyckats behålla alla viktiga spelare och breddat truppen och laget bör ha goda möjligheter att upprepa en fin placering på den övre halvan. Man har en mycket bra nya zeeländsk trio i anfallaren Amber Hearn, mittbacken Abby Erzeg samt ytterbacken Ria Percival som jag tycker har varit oerhört bra (även på andra positioner) det senaste året.

På mittfältet ska kroatiska Iva Landeka styra och ställa och hon hade också ett mycket fint 2013/14. Några tyska landslagsspelare finns i laget där mittfältaren Carolin Schiewe är den mest meriterade av de inhemska med en rad u-landskamper på alla nivåer. Defensiven har förstärkts med rutinerade Ivonne Hartmann (Wolfsburg) och offensiven med Ivana Rudelic (Bayern München). Schweiziskan Stenia Michel vaktar målet och hennes landsmaninna Lara Keller är tillbaka i lagets offensiv efter en korsbandsskada.

6. SGS Essen   
Stabilt lag som går in säsongen med i stort sätt samma trupp som förra året och det kommer troligtvis innebära en ny mittenplacering. Inför förra säsongen efterlyste jag fler mål av Charline Hartmann och hon levererade och blev femma i skytteligan. Tillsammans med tekniska talangen Linda Dallmann är hon lagets viktigaste offensiva spelare. En absolut nyckelspelare för defensiven antingen på mittfältet eller i försvaret är Sara Doorsoun-Khajeh som har haft ett mycket starkt år. Målvakten Lisa Weiß och mittfältaren Jaqueline Klasen är andra viktiga spelare.

7. SC Sand  
Var väldigt starka förra säsongen i 2. Bundesliga och besegrade bl.a. ett par lag från högstaligan i cupen. Jag hade nog ändå förväntat mig lite större förstärkning av truppen till debuten i högsta serien. Man har en rutinerad och internationell trupp som säkerligen kommer att nå en ganska stabil mittenplacering och har möjlighet att nå den övre halvan.

Italienskan Ilaria Mauro vann skytteligan i andraligan och behöver fortsätta producera mål i högsta serien. Lagets viktigaste spelare är nog ändå den spelskickliga offensiva mittfältaren Patricia Hanebeck som tidigare i karriären varit nyckelspelare även i Turbine Potsdam. I defensiven är danskan Cecilie Sandvej ny.

8. Bayer Leverkusen  
Har tappat två spelare av landslagsklass i Isabel Kerschowski (Wolfsburg) och Kathrin Hendrich (Frankfurt) och dessutom Marith Prießen (Frankfurt) som varit en nyckelspelare i försvaret. Främsta nyförvärvet är anfallaren Jessica Wich som inte lyckats blomma ut i Frankfurt. Den heltyska truppen innehåller en rad andra duktiga spelare, inte minst skickliga ytterbacken Carolin Simon, snabba landslagsanfallaren Isabelle Linden, hennes anfallskollega Turid Knaak, lovande yttermittfältaren Theresa Panfil samt spelfördelaren Ramona Petzelberger på mittfältet.

9. SC Freiburg  
Har genomgått ganska stora truppförändringar under sommaren. Förlusten av mittfältaren Melanie Leupolz (Bayern München) är blytung och man har även tappat anfallaren Fiona O’Sullivan (Notts County) och försvararen Caroline Abbé (Bayern München). Nyförvärven bär schweizisk och österrikisk prägel  Laget saknade förra året en stor målskytt kanske börjar redan A-landslagsmeriterade men ojämna talangen Sara Däbritz producera eller möjligen nyförvärvet Nicole Banecki som åter vänder till Tyskland från schweiziska SC Kriens.

Lagkaptenen Juliane Maier är viktig på mittfältet där det också blir intressant att följa österrikiska nyförvärvet Sarah Puntigam (SC Kriens) och snabba kantspringarna schweiziska Fabienne Bangerter (FC Basel) och Verena Aschauer (BV Cloppenburg). Amerikanskorna Chioma Igwe och Jenista Clark är viktiga i defensiven och Laura Benkarth är duktig i målet.

10. MSV Duisburg  
Är långt ifrån det storlag man en går var efter alla ekonomiska problem. Sofia Nati var främsta målskytt förra året men mycket viktiga för lagets offensiv är också skickliga Jennifer Oster och tjeckiskan Lucie Voňková. I försvaret blir österrikiska respektive schweiziska nyförven Virginia Kirchberger och Rahel Kiwic viktiga tillsammans med rutinerade Marina Himmighofen och italienskan Laura Neboli. Schweiziskan Gaëlle Thalmann är ny målet. Ny huvudtränare är Inka Grings och kanske åker fotbollsskorna på igen om det hackar i offensiven.

11. TSG Hoffenheim
Har tappat sin stora poängspelare Mana Iwabuchi (Bayern München) men i övrigt fått behålla startelvan från förra året.  19-åriga ungerska talangen Dóra Zeller (Ferencváros) ska försöka fylla Iwabuchis skor. Schweiziska Martina Moser står för rutinen i en annars mycket ung trupp och är viktig med sin spelskicklighet. Caroline SchneiderLeonie Pankratz samt tvillingarna Tamar och Fabienne Dongus är andra viktiga spelare.

12. Herforder SV
Nykomling med ett ganska anonymt lag utan några direkt meriterade tyska spelare. Har nu hämtat en rad spelare från Nordamerika där dett mest namnkunniga nyförvärvet är Jessica McDonald som blev Portland Thorns främsta målskytt i år. Att ha en vass målskytt ska inte underskattas så om hon lyckas i klubben ökar förstås chansen att hänga kvar avsevärt. Ny i klubben och tillbaka från ett uppehåll är Merza Julevic som var på väg till Piteå IF för något år sedan.