Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Naisten Liiga 2014: PK-35 eller Åland United?

Under lördagen drar finska Naisten Liiga (Damernas Liga) igång. Någon genomgång av alla lag hinns inte med denna gång utan det blir fokus på guldkampen som ser ut att bli en duell mellan se senaste årens dominanter, regerande mästarna Åland United och fjolårstvåan PK-35. Inget annat lag ska nog lyckas blanda sig i guldstriden även om det kanske kan bli så att de båda topplagen tappar fler poäng än vanligt.

Åland United har har under vintern genomgått en kraftig föryngring och därmed tappat en hel del rutin och stabilitet. Förra året imponerade man stort på försäsongen mot svenskt motstånd men i år har det gått betydligt trögare. Janelle Cordia, Jaana Lyytikäinen, Tiina Saario och Sveriges U23-försvarare Sanna Svensson är alla riktigt tunga förluster. In har istället kommit unga finska landslagsspelare som Marianna Tolvanen, Ella Vanhanen och Nora Heroum.

ÅU har en stark offensiv stomme kvar från förra året i Monica Dolinsky, Adelina Engman och Cynthia Uwak medans defensiven är mer nykomponerad. Målet vaktas i år av föredetta Öster-spelaren Sanna Åhlander och ny i backlinjen är föredetta Sundsvalls-spelaren Kim Sundlöv. Sammantaget känns årets trupp aningen svagare än fjolårets men laget kommer säkert växa under säsongen.

PK-35 bygger vidare på fjolårets trupp och har inte alls haft samma spelaromsättning som ÅU. Man satsar i år helfinskt och har gott om landslagsmeriterade och samspeltas spelare i exempelvis Heidi Kivelä, Sanna Saarinen, Pirjo Leppikangas, Laura Kivistö och nyförvärvet Katri Nokso-Koivisto. En stabil defensiv men har man en tillräckligt het offensiv?

Bakom de två favoriterna känns det som att nästan vad som helst hända. Honka, som ofta varit med i den absoluta tätstriden räcker nog inte till i år och de mesta mästarna HJK är inte riktigt på mästarnivå just nu. Pallokissat, ONS, TPS, NiceFutis och Kokkola F10 som bygger sina lag på finsk talang och en och annan utländsk förstärkning räcker heller inte till hela vägen. Utländsk förstärkning har även nykomlingen Merilappi United som med spelare från Nigeria, USA och Slovenien i truppen inte tänker bli något strykgäng.

Vem vinner då? Jag tror det blir mycket jämnt men jag tror attr PK-35 vinner tack vare ett något mer samspelt lag än Åland United i början av säsongen. Men det känns faktiskt helt öppet mellan de båda lagen.