Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Sverige-Schweiz

Imorgon kl. 19.00 Myresjöhus Arena i Växjö är det då äntligen dags för Pia Sundhages debut som förbundskapten. Hon har redan aviserat att hon inledningsvis kommer gå över till en 4-4-2 uppställning, vilket väl inte känns helt fel även om det nuvarande 4-2-3-1 säkert hade fungerat bättre med Sundhages lite offensivare inställning. Men det kommer säkert testas lite olika system och konstellationer misstänker jag. Själv hoppas jag fortsatt få se diamantuppställningen som bilden till höger men jag misstänker att det blir en mer rak 4-4-2.

Jag skulle gärna se Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani spela tillsammans i de offensiva positionerna. Jag tycker det känns som ett super-anfall när de blir samspelta. Nya lagkaptenen Lotta Schelin mår nog bra av att ha en anfallspartner. Sofia Jakobsson tycker jag ska spela på topp och inte på kanten där hon ofta hamnat i för defensiva roller. Asllani skulle också fungera på topp men jag tycker hon har varit utmärkt i den offensiva mittfältsrollen så där får hon gärna fortsätta.

Bakom de tre finns tre stabila mittfältare som får stå för grovjobbet och en himla massa löpningar för att täcka och söka ytor. Jag tycker Marie Hammarström har varit bland de bästa i landslaget i år och den vänsterfoten vill jag inte vara utan. Den andra nya lagkaptenen, Caroline Seger, har varit riktigt bra under hösten och det känns som om hon är på väg tillbaka till storformen. Nilla Fischer ska krossa allt på det defenesiva mittfältet.

Backlinjen känns inte riktigt lika självklar för mig. Med båda mina förstahandsval (Charlotte Rohlin och Linda Sembrant) skadade är jag lite osäker på vilket mittbackspar jag vill se och jag tycker nog alla fyra (Sara Larsson, Stina Segerström, Emma, Berglund och Malin Levenstad) är bra alternativ. Gillar dock Malin Levenstads spelstil så jag ger henne chansen igen tillsammans med Emma Berglund som har spelat bra på positionen hela året. Sara Thunebro och Lina Nilsson som ytterbackar.

I mål vill jag se Kristin Hammarström som är i alldeles utmärkt form. Både Sofia Lundgren och Carola Söberg är dock bra alternativ.

Som sagt, jag tror en rak 4-4-2 är mer trolig, men det blir nog med bara ett par undantag samma spelare som får starta. Vi kommer säkert få se en rad byten också.. Förutom ovan nämnda spelare så finns även Antonia Göransson, Johanna Almgren, Susanne Moberg, Jessica Landström, Elin Rubensson, Lisa Dahlkvist, Emmelie Konradsson och Annica Svensson i truppen.

Schweiz då? Jo, ett lag med hög högstanivå men ganska låg lägstanivå. I det senaste EM-kvalet slutade man först på fjärde plats bakom Tyskland, Spanien och Rumänien. Resultatmässigt vann man bl.a. hemma mot Spanien men förlorade borta mot Rumänien. Just Rumänien gick förbi i tabellen när ett virusdrabbat Schweiz inte mäktade med att besegra Kazakstan i sista matchen.

Schweiz har dock ett par riktiga toppar i sitt lag i Malmös Ramona Bachmann och Lyons Lara Dickenmann, men de är nog också de enda som känts givna i en svensk landslagstrupp. Ramona Bachmann har varit i superform de senaste matcherna och kan avgöra matcher på egen hand. Har Sverige koll på henne och gör en i övrigt stabil och inspirerande insats under nya förbundskaptenen så är det här en match vi bör dominera och vinna.

Matchen visas på TV4 Sport