Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Ingen elitfotboll i Småland 2014?

Söndagen blir lite av en ödesdag för damfotbollen i Småland. Landskapets två elitlag, IFK Kalmar och Öster, löper båda mycket stor risk att åka ur Elitettan. Eftersom inget lag från regionen heller är på väg upp så ser det alltså ut att inte bli något småländskt lag i de högsta serierna nästa år. Det är dock inte helt kört ännu och hoppet står i första hand till IFK Kalmar som inte har ett omöjligt utgångsläge. Hovås Billdal, på rätt sida nedflyttningsstrecket, har dock det hela i sina egna händer och en poäng räcker för att skicka småländskorna ner i division 1.

Förutsättningar:

11. Hovås Billdal24 poäng (målskillnad 32-44)
Möter IK Sirius hemma
Kommentar: Har tre poäng till godo, bäst målskillnad (4 plusmål på Kalmar, 10 plusmål på Öster) och fler gjorda mål. Man kan också glädja sig åt att Sirius inte längre har något att spela för. Det kan dock vara ett avslappnat Sirius som kommer till Hovåsvallen för att visa att man faktiskt skulle haft en av uppflyttningsplatserna. Det gäller i första hand för Hovås Billdal att säkra defensiven då man även vid förlust har hyfsad chans att gå vidare.  Lagets hetare vilja kanske avgör ändå?


12. IFK Kalmar21 poäng (27-43)
Möter Umeås Södra hemma
Kommentar: IFK Kalmar måste vinna och måste dessutom antagligen vinna med marginal för att ha chansen att hålla sig kvar. Umeå Södra har inget att spela för och är inte något särskilt starkt bortalag vilket talar för Kalmar. Kalmar har gjort en hyfsad höst men har på hemmaplan bara lyckats vinna tre matcher på hela säsongen. Jag ser nog ändå laget som knapp favorit i det här mötet.

13. Öster21 poäng (17-39)
Möter Sundsvalls DFF borta
Kommentar: Öster har inte så mycket mer än en teoretisk chans att klara sig kvar. Det krävs en storseger mot jumbon Sundsvall samtidigt som Hovås Billdal åker på en klar förlust mot Sirius. Att det skulle inträffa är visserligen inte omöjligt med tanke på att Sundsvall släppt in så mycket mål och att Sirius i sina bästa stunder kan ta stora segrar. Öster har dock bara gjort fler än två mål i en enda match i årets serie och förlorade dessutom klart (0-3) hemmamötet mot Sundsvall. Jag tror inte på något mirakel för Öster denna gång utan division 1 väntar nog nästa år.

Hur går det då?
Om jag nu ska spekulera lite i hur jag tror det slutar så tycker jag att Hovås Billdal endast är knapp favorit före IFK Kalmar att ordna det här. Jag tror att Hovås Billdal kämpar sig till oavgjort eller en knapp förlust samtidigt som IFK Kalmar endast lyckas ta en knapp seger. Hovås Billdal fixar kontraktet med en poäng eller något måls marginal. Svaret får vi på söndag, samtliga tre matcher startar 14.00.