Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Kort Europa-koll

Spanien. Jag hann inte med något ”Inför-inlägg” för spanska Primera división i år. Serien spelade idag sin andra omgång och regerande mästarna FC Barcelona har redan hunnit åka på två förluster, lika många som under hela förra säsongen! Laget har haft en ganska tveksam försäsong där målen framåt har uteblivit, vilket alltså fortsatt i ligan med 0-2 två gånger om. Jag trodde helt klart laget skulle vara bättre i år än förra året då laget på pappret ser starkare ut. Nu har man dock mött Espanyol och Rayo Vallecano i de två första omgångarna som även de är tippade topplag. En annan guldkandidat, Athletic Club från Bilbao, har inlett starkt med två segrar. Laget gick en hård kamp med Barcelona om guldet förra året och har alltså redan nu fått ett försprång på sex poäng. Athletic Club förlorade endast en match förra året så det är poäng som kan bli svåra att ta igen för Barcelona, men det är kanske rentav Rayo Vallecano och Espanyol som kommer bjuda laget hårdast motstånd i guldkampen.

Tyskland. I Frauen-Bundesliga spelade idag FFC Frankfurt sin andra match för säsongen och det känns redan nu som om laget fortsatt har samma problem som förra året. Det handlar om avsaknad av en riktig måltjuv som sätter lägena. Seger med 2-1 mot USV Jena i första omgången och idag förlust 1-3 mot SGS Essen imponerar inte. Sara Thunebro fick chansen från start i Frankfurt i dagens match. Flera lag i ligan har ännu inte spelat sin första match p.g.a. U20-VM.

Frankrike. När vi ändå är inne på ämnet måltorka och avsaknad av målskyttar så lider en annan toppkandidat i sin liga lite av samma problem som Barcelona och Frankfurt. Det gäller PSG som i dagens premiär i franska division 1 bara fick 1-1 borta mot Guingamp. Laget har inte sett hett ut i offensiven på försäsongen och fortsatte alltså på samma spår i säsongspremiären. Övriga tippade topplag Lyon, Juvisy och Montpellier vann alla planenligt. Lotta Schelin gjorde två av målen när Lyon körde över Rodez med 8-0.

England. Planenliga segrar blev det också för topplagen i WSLArsenal, Everton och Birmingham City vann sina matcher. Med endast tre matcher kvar att spela toppar obesegrade Arsenal på 27p före Everton på 22p (med en match mer spelad) och Birmingham på 21p. Det ska mycket till för att Arsenal ska tappa guldet. Endast seriesegraren är klar för Champions League då Englands andra plats ges till vinnaren av FA-cupen. Birmingham är för övrigt regerande FA-cup mästare då de vann vårens FA-cup som gav en plats i höstens Champions League.

Italien. Italienska Serie A drar igång först om två veckor men redan idag avgjordes Supercupen där seriesegrarna Sassari Torres besegrade cupmästarna Brescia med 2-1. Torres rutinerade och alltid målfarliga landslagsanfallare Patrizia Panico gjorde båda målen för Torres. Nyförvärvet Barbara Bonansea gjorde Brescias mål. De båda lagen känns på förhand också som de hetaste guldkandidaterna i Serie A.