Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Kort VM-summering

VM är över för den här gången. USA vaknade till ordentligt under slutspelet och i finalen besegrades Japan med klara 5-2 efter en rivstart med fyra mål under den första kvarten. Bäst när gäller passar som vanligt bra för USA och inte minst för slutspelets gigant Carli Lloyd.

På det stora hela tycker jag tyvärr att VM har varit en liten besvikelse och inbte bara p.g.a. Sveriges insats. Spelmässigt tycker jag nämligen att det är ganska få lag som har visat sig från sin allra bästa.

Hemmanationen Kanada t.ex. var inte i den form som nästan gav OS-final för tre år sedan. Europeiska nationer som Holland och Spanien kom aldrig igång överhuvudtaget. Japan lyckades visserligen ta sig till final men har ändå gått tillbaka en del och det samma gäller skadedrabbade Brasilien.

För mig räddas turneringen framförallt av kvartsfinalen mellan Frankrike och Tyskland som utan tvekan var turneringens bästa match där. Frankrike spelade drömfotboll men åter visade det sig att man saknar matchvinnare i de stora matcherna.

Semifinalen mellan Tyskland och USA tillhörde också topparna medans det i övrigt var många ganska sömniga matcher, framförallt i gruppspelet. Ett par skrällar förgyllde dock det hela, jag tänker inte minst på Colombias chockseger över Frankrike med 2-0.

För Ecuador och Elfenbenskusten var bristen på rutin i de här sammanhangen tydlig och lagen på varsin rejäl överkörning med tio insläppta mål i en match. Då är jag mer positivt överraskad av Thailand som gjort sin hemläxa och jobbade stenhårt defensivt och lyckades därmed undvika monstersiffror i baken. Även Kamerun var en frisk fläkt och jag tycker även att Costa Rica klarade sig klart över förväntan.

Om Sveriges VM skrev jag i ett tidigare inlägg.

Ett svar till Kort VM-summering