Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslaget: Favorit-11:an just nu

Jag har varit inne på det förut, att jag gärna vill se Sverige spela med en diamant-uppställning p.g.a. vår brist på naturliga yttermittfältare av hög klass. Samtidigt tycker jag att vi kan spela de bästa spelarna i de positioner de passar absolut bäst. Min nuvarande favorituppställning ser ut som följer och som synes inga större förändringar från nuvarande trupp. Däremot finns det en hel del unga alternativ som jag tycker det är dags att man slussar in och även några andra spelare som varit heta under säsongen och som jag skulle vilja se testas på landslagsnivå.

Målvakt: Kristin Hammarström – Har hållit en hög nivå hela året trots att hon ofta inte kunnat göra sig själv rättvis p.g.a. små skadekänningar. Högst räddningsprocent i Damallsvenskan och lysande reflexer. Skulle vara kul att se om hon kan ta ytterligare ett kliv om hon får förtroende som förstemålvakt.
Alternativen: För framtiden tror jag mycket på Nina Fellbrant som äntligen är på gång efter skadebekymmer och Susanne Nilsson som ofta varit fullkomligt lysande i AIK i år. De har dock en bit kvar till att konkurrera om positionen som förstemålvakt i landslaget.

Mittbackar: Malin Levenstad och Linda Sembrant – Jag tycker Linda Sembrant känns given, oerhört smart mittback och dessutom kanske den passningsskickligaste. Malin Levenstad har jag hyllat hela våren och tycker fortsatt hon borde vara ett huvudalternativ.
Alternativen: Förhoppningsvis får vi se världsbacken Charlotte Rohlin tillbaka i full form nästa år och redo för EM. Amanda Ilestedt är ett riktigt starkt framtidsnamn. Emma Berglund har gått från klarhet till klarhet. Positionen där vi har störst toppbredd med ytterligare ett antal spelare av landslagsklass så här finns det gott om alternativ beroende på vilken försvarsstil man föredrar.

Vänsterback: Sara Thunebro är fortsatt det starkaste kortet om hon satsar vidare i landslaget. Har gjort en av sina bättre landslagssäsonger.
Alternativen: Jessica Samuelsson är det enda riktigt heta vänsterfotade alternativet , dags att ge henne chansen under hösten och vintern. Catrin Johansson är också ett bra alternativ. Har sett lite tunnt ut i U-landslagen på just ytterbacksposition.

Högerback: Lina Nilsson är fortsatt mitt huvudalternativ på högerkanten, jag skulle vilja se att hon tar för sig lika mycket i landslaget som i klubblaget.
AlternativenMarlene Sjöberg har varit lysande på positionen hela våren. För framtiden är väl klubbkompisen Catrin Johansson mer aktuell. Hon spelar visserligen väldigt sällan högerback i klubblaget men har ett fint tillslag med högern och borde rimligtvis kunna bli ännu bättre än på vänsterbacksplats. Maja Krantz är ytterligare ett bra alternativ som är oprövat i landslagssammanhang.

Defensiv mittfältare: Nilla Fischer – En roll som gjord för Fischer, här håller hon yppersta världsklass.
Alternativen: Jag tror Linda Sembrant också Amanda Ilestedt också skulle kunna växa in i rollen.

Centrala mittfältare: Marie Hammarström och Caroline Seger. Hammarström gör numera nästan alltid starka insatser i landslaget och en position som denna med jobb över stora ytor skulle passa perfekt. Caroline Seger är Sveriges bästa mittfältare i sina bästa stunder.
Alternativen: Här skulle jag vilja se Lisa Ek testas. Ett hett framtidsnamn är Lina Hurtig som utvecklas med stormsteg men här kan man kanske vänta ytterligare något år innan.

Offensiv mittfältare: Kosovare Asllani i en ganska fri roll tror jag kan utvecklas till en riktig världsspelare även i landslaget.
Alternativen: Therese Sjögrans ultimata position om hon hittar tillbaka till storformen efter skadan. Johanna Almgren har potentialen att lyckas men har har bara gjort det i enstaka matcher i landslaget hittills. Fridolina Rolfö är ett mycket intressant framtidsalternativ som det är dags att ge lite landslagserfarenhet.

Anfallet: Lotta Schelin och Sofia Jakobsson. Två mardrömmar att möta för de flesta försvar. De har oftast spelat ensamma på topp, men tillsammans borde de kunna utvecklas till ett av världens främsta anfallspar.
Alternativen: Antonia Göransson är bäst när hon bara behöver tänka offensivt som i den här rollen. Elin Rubensson har redan visat klass i Damallsvenskan och har målsinnet. Josefine Öqvist kommer förhoppningsvis tillbaka till storformen hon visade i VM förra året. Kosovare Asllani är också ett alternativ som renodlad forward.

Varsågod! Ett gäng spelare som vore perfekt att testa mot Schweiz i oktober och under vintern om jag får säga det själv! 🙂