Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagsinventering 2017: uppställning & trupp

Dags att summera den senaste tidens landslagsinventering med med vad jag hoppas få se på planen. Som jag varit inne på ett antal gånger så  ser jag någon form av uppställning utan några renodlade yttemittfältare efter som vi inte så många av den typen spelare.

Jag vill se att man bygger ett lag av Severiges bästa och mest formstarka spelare och då tror jag att ett 4-3-3 alternativt ett 4-4-2 av diamantversion skulle passa bra. Jag har heller inget emot en 3-5-2 som tidigare varit min favorit uppställning. Först lite tankar kring 4-3-3 och de spelare jag gärna ser man satsar på framöver.

För att börja med den enkla delen så är alltså Hedvig Lindahl fortsatt mitt försteval i mål även om jag gärna ser att man oftare ger andra målvakter speltid, främst i träningsturneringar eller svagare motstånd.

Min föredragna backlinje har jag redan redovisat i mitt inlägg om försvarare och här ger jag alltså bara Jessica Samuelsson och Linda Sembrant förnyat förtroende. Samuelsson är för mig mest given efter ett väldigt starkt år. Linda Sembrant är den av nuvarande landslagsmittbackar som jag tycker presterar jämnast och hon är en utmärkt ledare i backlinjen.

Så vill jag då ha in Sandra Adolfsson efter en imponerande vår som mittback. Utöver att jag tycker hon hållit högst nivå tycker jag också att hon är den som bäst skulle komplettera Sembrant, mycket tack vare sin snabbhet. Vänsterbacksplatsen får Nathalie Björn testa på. Hon har presterat på hög jämn nivå på diverse positioner i backlinjen i Damallsvensan under flera år nu trots sin unga ålder.

I mitt inlägg om centrala mittfältare skrev jag att det var trion Julia Roddar, Johanna Rytting Kaneryd och Kosovare Asllani jag ville se testas tillsammans centralt. När nu Kaneryd fått spela centralt i klubblaget så känns det än mer aktuellt. Hon har speeden och tekniken som gör henne till en extra intressant tvåvägsspelare.Ett mer rutinerat alternativ hade varit Elin Rubensson.

Jag tycker att Julia Roddar har varit bästa svenska defensiva mittfältare i Damallsvenskan i år och det vore intressant att se henne i landslagströjan. Därför kommer hennes skadekänningar väldigt olägligt nu. Här ser jag Caroline Seger som det givna alternativet, och ett mycket bra sådant. Sedan vidhåller jag att Asllani är vår skickligaste offensiva mittfältare och baserat på dagsform ser jag Malin Diaz som främsta alternativ här.

Jag ser väl inte nödvändigtvis att anfallarna måste vara formerade just så här men jag tycker man ska satsa på att hitta roller där man kan ha Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Marija Banusic på planen samtidigt. Ett rörligt anfallsspel utan att det blir rörigt om man får drömma lite. Tre helt olika spelartyper där man får in många olika spetsegenskaper


Nu är det ju dock en lite knepig situation när det väntar en väldigt viktig match mot Danmark väldigt snart så jag vet inte om jag hade gjort alla de här förändringarna redan nu.  Det ska tillläggas att Danmark också hamnat i en lite knepig situation idag när succé-förbundskaptenen Niels Nielsen valt att tacka för sig.

Man skulle också kunna tänka sig att formera en mer centerad variant av 4-3-3 eller ett 4-4-2 med diamant-formation med en lite mer samspelt stomme.  Formationen har ju i viss grad redan testats i landslaget på senare tid dessutom, även om spelarna här kanske skulle få lite andra roller.

Där skulle jag gärna ha Caroline Seger som trygg bollhållare i den defensiva mittfältsrollen, Asllani och Rubensson som väldigt rörliga tvåvägsspelare, precis som de nog kommer vara i sina klubbar framöver,  Rolfö som target och som en lite offensiv spelfördelare som ska sättas i skottläge och sedan Blackstenius och Banusic mer som ett anfallspar.

Om Nilla Fischer satsar vidare på landslaget så hårdnar konkurrensen om mittbacksplatserna och Sembrant-Fischer kan ju också vara ett tryggt mittbackspar att börja hösten med för att sedan experimentera mer efter Danmarks-matchen.


Det här ger mig 15 namn som får vara stommen i min landslagstrupp. I övrigt skulle jag sedan fylla på med formstarka spelare som kan göra skillnad vid inhopp. I dagsläget skulle min 23 spelare starka landslagstrupp (4-3-3 eller 4-4-2(diamant)) se ut så här:

Målvakter: Hedvig Lindahl (Chelsea), Hilda Carlén (Piteå IF), Emma Holmgren (Hammarby)

Inte så mycket att snacka om. Lindahl given förstemålvakt och Carlén känns som ett stabilt andraval. Med Falk skadad och Musovic på bänken väljer jag Emma Holmgren som tredjemålvakt, en position som jag generellt sett tycker man bör ge till någon yngre eller lite mer orutinerad.

Försvarare: Nathalie Björn (Eskilstuna United), Jessica Samuelsson (Arsenal), Linda Sembrant (Montpellier), Sandra Adolfsson (Vittsjö GIK), Magdalena Eriksson (Chelsea), Alexandra Lindberg (Hammarby) + Nilla Fischer (Wolfsburg) eller Amanda Ilestedt (Turbine Potsdam)

Utöver de jag nämnde ovan i inlägget så tar jag med Magdalena Eriksson som alternativ till vänstra halvan av backlinjen. Mia Carlsson är dock ett jämnbra alternativ där som man eventuellt också kan testa som vänsterback. Bolltrygga Alexandra Lindberg kommer också med eftersom jag också tycker hon är ett bra som ytterback om det behövs.  

Nilla Fischer är med om hon har tänkt sig fortsätta i landslaget annars tar Amanda Ilestedt den platsen efter en fin vårsäsong. Hanna Glas ligger nog bäst till av ytterbackarna att komma med om hon får lite mer speltid i klubblaget.

Mittfältare: Caroline Seger (FC Rosengård), Julia Roddar (Kvarnsveden), Kosovare Asllani (Linköpings FC), Johanna Rytting Kaneryd (Djurgårdens IF), Petra Andersson (Eskilstuna United), Malin Diaz (Eskilstuna United), Elin Rubensson (Kopparbergs/Göteborg FC),

Här plockar jag med Petra Andersson som har en stark vår bakom sig men Filippa Angeldahl (Hammarby), Katrin Schmidt (Djurgården) och Josefin Johansson (Piteå IF) är tre andra spelare som jag tycker är bra alternativ och som visar god form just nu. De får gärna testas senare eller eventuellt kan man ta med en mittfältare till här istället för en back eller anfallare. Tove Almqvist (Linköping) är ett alternativ till Diaz i truppen.

Anfallare: Stina Blackstenius (Montpellier), Fridolina Rolfö (Bayern München), Marija Banusic (Linköpings FC), Lina Hurtig (Linköpings FC) + Lotta Schelin (FC Rosengård) eller Pauline Hammarlund (Kopparbergs/Göteborg FC)

Lite oklart när Lotta Schelin kommer tillbaka i spel men hon hade annars varit ganska given eftersom det inte är särskilt många anfallare som visar storform för tillfället. Lina Hurtig är i god form och användbar på så många positioner att hon är en utmärkt att ha i truppen. Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson och Julia Spetsmark är de övriga som jag ser som bäst alternativ i offensiven men ingen av dem visar sylvass form just nu.


4-4-2

Sverige brukar ha problem att få till försvarsspelet när man inte spelar 4-4-2 men det kan förhoppningsvis Peter Gerhardsson råda bot på. Om han ändå tänker spela ett klassiskt svenskt 4-4-2 så är det här spelarna jag skulle satsa på.

Anna Oscarsson blir plötsligt högaktuell för startelvan för att bilda en stark högerkant med Samuelsson.

Seger i en mer defensiv roll centralt och Asllani i en mer offensiv. Men är finns många alternativ. Två av Rolfö, Blackstenius och Banusic i anfallet.


3-5-2

Förra gången (september 2015) jag gjorde en större landslagsgenomgång var det 3-5-2 jag ville satsa på. Det känns fortfarande väldigt intressant.

Som jag var inne på när jag skrev om försvararna så kunde en trebackslinje med Sembrant centralt och fina uppspelsfötter i Eriksson och Björn på sidorna vara intressant om än kanske lite långsam.

Lina Nilsson (FC Rosengård), Anna Oscarsson och Hanna Glas (Eskilstuna United) känns som väldigt bra alterntiv till Samuelsson på högerkanten.

På vänsterkanten är det klurigare. Förra året hade jag tyckt Michaela Hermansson (Kvarnsveden) hade varit given. Kanske ge Lotta Ökvist (Piteå IF) chansen eller varför inte Mia Carlsson (Kristianstads DFF) som ju har imponerat offensivt som vänsterback och dessutom ger oss ytterligare en stark huvudspelare . Jonna Andersson (Linköpings FC) borde ju passa utmärkt i den här rollen om hon tar för sig lite mer offensivt i landslaget.

18var till Landslagsinventering 2017: uppställning & trupp