Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Linköping kan utmana om guldet?

Linköpings FC har fått en blixtrande start på försäsongen. Förra veckan körde man över KIF Örebro med 7-0 och idag blev de finska mästarna Åland United krossade med hela 8-0 i vänskapsturneringen i Finland. Imponerande siffror men kanske lite tidigt att redan nu snacka om laget som guldkandidat i Damallsvenskan. Jag får ändå känslan av att man, om man får en bra start på serien, kanske rent av kan utmana Tyresö och Rosengård hela vägen.

För att vara så tidigt på säsongen såg Linköpings spel riktigt vasst ut och många spelare tycks redan nu vara i utmärkt form. Snabbt och riktigt bra passningsspel och press och stress som inte gav ÅU någon tid alls och segersiffrorna var helt rättvisande. Åland United hade flera landslagsspelare i startelvan men har väldigt mycket nytt i sitt lag (bl.a. Sanna Åhlander och Kim Sundlöv som spelade idag) och är klart föryngrat sedan förra året. Man känns just nu inte alls lika stabila som för ett år sedan.

Glädjande nog var Charlotte Rohlin tillbaka i LFCs startelva som för övrigt såg ut så här: Fraine – Andersson, Rohlin, Nordin, Krantz – Minde, Gajhede, Slegers, Lennartsson – Blackstenius, Harder. Jonna Andersson fortsatte att testas som ytterback och gjorde det bra och klubben har nu fyra (Andersson, Ericsson, Krantz, Samuelsson) riktigt bra svenska alternativ på ytterbacksplats.

Renée Slegers ser ut att bygga vidare på fjolårssuccén och Mariann Gajhede ser fortsatt het ut trots tankarna om att sluta efter förra säsongen. Stina Blackstenius (1 mål) och Emma Lennartsson har växt rejält under det senaste året och tar för sig klart mer nu. Pernille Harder (4 mål idag) kommer av allt att döma göra en ny toppsäsong och Kristine Minde (2 mål) spetsar till offensiven ytterligare ett snäpp. Fridolina Rolfö gjorde också ett piggt inhopp och ett mål och är ytterligare en spelare som jag tror kommer göra en stark säsong.

Linköping ställs på söndag mot finska tvåan PK-35. Lite synd att man inte får möta danska Fortuna Hjørring istället, som säkerligen hade bjudit hårdare motstånd.

5var till Linköping kan utmana om guldet?